Ово је линија смрти: На улицама Алепа језиво

Замислите да се нађете баш у разореном Алепу и да прошетате његовим улицама које су некада врвиле од живота, а данас су пусте и уништене.

Свијет 14.12.2016 | 22:12
Ово је линија смрти: На улицама Алепа језиво
Од почетка грађанског рата у Сирији 2011. године непрестано слушамо вијести о великом броју погинулих, о расељавању цивила, као и о неуспијеху великих сила да се договоре о престанку крвопролића.

Свакодневно се смјењују слике и снимци разрушених градова, дјеце без родитеља, болница које збрињавају рањенике. Такви призори једноставно никога не могу да оставе равнодушним.

Међутим, колико год да се читав свијет солидарише са страдањем цивила и унишетњем Сирије, нико не зна заиста како је тим људима који морају да живе у страху сваког дана, не знајући да ли ће дочекати сутра.

Замислите да се нађете баш у разореном Алепу и да прошетате његовим улицама које су некада врвиле од живота, а данас су пусте и уништене. Мурад Газдиев, новинар РТ је прошао кроз Лејт Амун једним од највећих насеља у Алепу и забиљежио заиста “апокалиптичан” призор.

На почетку видеа истиче да је читаво насеље напуштено. Људи који су ту живјели и радили одавно су отишли, а сада се могу срести само војници. Ово мјесто које им је некада пружало толико радости постало је ратна зона, која се налази на самој линији фронта.

Да ли можете да замислите колико се овде водило борби и колико је артиљерије употребљено када је ово мјесто оставило у рушевинама? То је била права лицем у лице, јер су побуњеници били у једној згради, а сиријска војска у другој и свако се борио до посљедњег тренутка. Тако нешто мора да је изгледало као да сте закорачили у пакао.



Удари бомби су били толико јаки да су уништавали асфалт и зграде у околини, а ако би се неко нашао исувише близу могао је и да оглуви. Читава улица је напуштена, и овакав случај није усамљен. Слична ситуација је и у другим насељима у Алепу.

Ово мјесто је некада ималу пуно фабрика, хотела, канцеларија, стамбених зграда. Сада је све нестало у таласу рата и сигурно ће требати доста времена да се све обнови, као и велики новац.

А Алепо је само један од градова који ће морати да се поново изграде из пепела. Таквих у Сирији има веома, веома много.



Новинар РТ каже да је овакав призор виђао широм свијета али и Сирије, али је тишина у овом насељу просто застрашујућа.

Док пролази аутомобил поред њега он поздравља путнике у возилу и потом додаје да увијек требате да се јавите када некога видите, јер једино тако можете бити “безбједни”.

Погледајте видео:



(Телеграф.рс)
(Фото: Принтскин: Yоутубе/РТ)

Коментари / 0

Оставите коментар