Како да пијете, а да се не упропастите?

Мали трикови који ће вам помоћи да боље подносите алкохол.

Свијет 14.12.2016 | 20:04
Како да пијете, а да се не упропастите?
У ово доба године, тешко је одолети. Чак и ако генерално не излазите често и не пијете превише, кад крену славе, па се на њих надовежу Нова година и, наравно, постновогодишње славе - тешко да ћете успети да догурате до почетка фебруара а да баш нисте "ни лизнули" алкохол.

Иако нема ничег лошег у томе да себи дате мало одушка, па чак и да се препустите уживању у храни, па и алкохолу, упркос томе што током године водите рачуна о себи, вежбате и здраво се храните, није на одмет знати да потпуно опуштање у доба празника може да вам нашкоди. Свако пијанство, па макар оно било ограничено и на ових неколико недеља у току године, оставља последице по наш мозак, срце, јетру, панкреас...

Ок, те последице нису драматичне, али, конзумација алкохола нам, рецимо, слаби имунитет и то - у најгорем тренутку. Сезона празника се, као што сви знамо, поклапа са сезоном грипа.

Шта можете да урадите, тако да уживате у алкохолу, али да "не платите цену"? Покушајте да се придржавате ових савета, боље ћете подносити пиће, а самим тим - више ћете и уживати.

Прва ствар коју треба да имате на уму је да би увек требало да се придржавате количина које се сврставају под "умерено уживање у алкохолу". То би значило - једно пиће у току дана за жене, два за мушкарце.

"Познато је да су људи који конзумирају више од тих 'препоручених' доза под повишеним ризиком од здравствених проблема изазваних алкохолом", каже др Сара Бук са Клинике за дрогу и алкохол Универзитета Јужне Каролине.

"Такође, знамо да жене брже и уз мање количине алкохола 'стижу' до тих шетних последица по здравље. Узрок томе је, уз слабију конституцију, и чињеница да жене имају мање ензима АДХ (алкохол дехидрогеназе), који разлаже алкохол. То значи да у крвоток жене доспева већа количина алкохола, чак и ако пије исто колико и мушкарац."

Дакле, да се не бисте "упропастили" током празника, ево шта треба да радите;

Калорије уносите из других извора. Другим речима, немојте да пијете на празан стомак. Да, да, то сви знају... Али сви знају и некога ко се на новогодишњој журци обезнанио од алкохола, повраћао где је стигао и правио комплетну будалу од себе зато што није јео ниста цео дан, а онда целе вецери није испуштао чашу из руке. Или флашу, још горе.

Ствар је у томе што ако не једете тело енергију црпи из алкохола који онда много брже стиже до органа. Решење је једноставно: вечерајте пре него што кренете у провод, а не би било лоше ни да повремено грицнете нешто на журци. Канапеи су с разлогом често послужење на прославама овог типа - мали залогаји који ће вам помоћи да смањите апсорпцију алкохола.

Чувајте се "здравих" пића. Црно вино се понекад хвали као "чудотворни" еликсир, приписују му се скоро магијска својства, од ублажавања бора, до очувања здравља срца. Али, сви ти позитивни утицају потиру се нивоом алкохола у крви, ако претерате са количином. Јер, немојте губити из вида да црно вино јесте здраво, али није алкохол у њему оно што га чини здравим.

Здрави су антиоксиданси које можете да унесете и ако пијете сок од грожђа. Али, ако као и већина одраслих ипак бирате вино, имајте у виду да позитиван утицај по здравље престаје кад испијете ту прву чашу. Друга - ту и тамо. Трећа, четврта и свака после њих - не да не утичу позитивно на организам, него ћете да сносите све последице пијанства. Па макар пили и искључиво црно вино.

Направите план унапред и придржавајте га се. Ако немате "стратегију", лако вам се може десити да попијете више него што сте намеравали. Шта можете да урадите? Па, чаша пића - чаша воде. Или сока (мада са соковима будите опрезни, не иду баш сви уз алкохол). И тако до краја вечери.

(Мондо.рс)
(Фото: Гуливер/Геттy/Тхинкстоцк)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

yугословен

14.12.2016 19:07

ИЗЕТ ФАЗЛИНОВИЦ КАЗЕ ПИЈТЕ УМЈЕРЕНО И ОНДА МОЗЕТЕ ПИТИ КОЛИКО ХОЦЕТЕ

ОДГОВОРИТЕ