Шимунићу одбијена жалба!

Уставни суд Хрватске одбацио је жалбу хрватског фудбалера Јосипа Шимунића који је кажњен због усташког повика "За дом спремни".

Фудбал 14.12.2016 | 14:00
Шимунићу одбијена жалба!
Уз издвојено мишљење судије Мирослава Шумановића, Уставни суд одбацио је уставну тужбу Јосипа Шимунића против одлуке Високог прекршајног суда, којом је кажњен са 15.000 куна, односно око 2.000 евра, јер је на стадиону у Максимиру након утакмице Хрватска – Исланд, 19. новембра 2013. са микрофоном у руци публику подстицао да на његов узвик "За дом" узврати "Спремни", и тако четири пута.

Шимунић је осуђен за подстицање мржње на основу расне, националне и верске припадности, јер је реч о поздраву кориштеном у Независној Држави Хрватској који представља манифестацију расистичке идеологије.

Шимунић је тврдио да је био дискриминисан, јер су у упоредним случајевима у Книну и Загребу други ослобођени.

Али, реч је о првостепеним одлукама, па није познато јесу ли оспораване и не може се говорити о стабилној судској пракси, образложио је Уставни суд. И случајеви нису упоредиви, јер у Книну је окривљени ослобођен због погрешне правне квалификације, а у Загребу није остварен битан део прекршаја - нарочито дрско и непристојно понашање које је нарушило мир посетилаца концерта.

Шимунића је ФИФА због овог испада казнила са 10 утакмица суспензије, због чега је пропустио Светско првенство у Бразилу 2014. године, а недуго затим је и окончао каријеру.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар