Мисија: Повезивање дијаспоре и матице

Родољуб Руди Савић, један је од успјешних младих људи који живи и ради у аустријском граду Пуркерсдорфу. Обавља посао извршног одборника за интеграцију у Скупштини града и успијешно повезује људе из дијаспоре и матице Републике Српске.

Република Српска 13.12.2016 | 22:40
Мисија: Повезивање дијаспоре и матице
„Посао одборника у Скупштини Пуркерсдорфа радим већ двије године, поред тог посла, сарађујем испред града Пуркерсдорфа са људима из бивше Југославије, у посљедње вријеме задужен сам за рад са избјеглицама који долазе са простора Сирије, Авганистана и Ирака“, рекао је Савић за БН телевизију.

Његова мисија је да помогне људима са простора бивше Југославије који живе у дијаспори да се на најбољи могући начин интегришу у друштво јер и сам води поријекло са подмајевичког краја и познаје како је када се одђе у непознату средину.

„Интеграција је велики обим, обухвата од самог доласка на простор Аустрије, од рођења до остваривања пензије али и саме смрти, јер имамо случајеве да су људи са простора бивше Југославије након остваривања пензије се изјаснили да остају на простору Аустрије“, рекао је Савић о интеграцији.

Савићева улога као одборника је да помогне људима који долазе да живе на простор Аустрије да на најлакши могући начин завршавају административне послове, али да упознају обичају и културу домаћина.

„Студенети са простора наше матице долазе да завршавају факултете и стручна усавршавања. Многи од њих нису савладали њемачки језик из разно-разних разлога, не изговарају правилно ријечи, и веома често имају проблем у комуникацији. Због тога, заједно са мојим сарадницима помажем тим људима“, каже Савић за БН телевизију.



Савићева порука и савјет свим људима који живе у дијаспори је да што боље познају њемачки језик, да разумију шта раде њихови домаћини, домицијални становници, да на најбољи могући начин схвате њихове обичаје, као и која су њихова очекивања од људи које долазе у њихов крај.

Родољуб Руди Савић успјешно помаже помаже рад Удружења Срба, да остваре административни статус који им омогућава да кроз њихов рад чувају традицију и обичаје спрског народа и да на најбољи могући начин презентују своју земљу и свој крај. Савић је заједно са Удружењем Срба „Семберија и Мајевица“ посредовао недавној посјети делегација Бијељине и Угљевика и састанцима са челним људима из Пуркерсдорфа, Пресбаума и Тулнербаха.

Говорећи о Пуркерсдорфу Савић је рекао да овај град има 3.300 домаћинстава, 12.800 становника, и да се налази на самој капији главног града Аустрије-Беча.

„Овде људи могу да уживају све предности главног града али и да живе у мирној периферији. Са простора Републике Српске насељено је око 40 породица, што значи да овде живи око 150 људи који су везани за Семберију и Мајевицу“, рекао је Савић о животу у Пуркерсдорфу.

Прама његовим ријечима Пуркерсдорф, има 33 одборника у Скупштини града, састоји се од много мјесних заједница и насеља, а наредне године славиће пола вијека како има статус града.

„Задовољство ми је што сам сарадник градоначелника Карла Шлегла који је већ 25 година на челу Пуркерсдорфа, има богато политичко искуство, био је аустријски државни секретар за европске послове и спорт, министар унутрашњих послова Аустрије и први потпредсједник Републике Доње Аустрије.

Био је на партијском нивоу у Социјалистичкој омладини, али и генерални секретар Социјалистичке партије Аустрије и потпредсједник Социјалиста Аустрије. Обављао је функцију шефакабинета бившем канцелару Францу Враницком“, рекао је Савић о градоначелнику Пуркерсдорфа Карлу Шлеглу.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар