Средства за чишћење која не смијете комбиновати

Када треба да се очисти какву тврдокорна мрља у кући, склони смо да комбинујемо неколико различитих средства за чишћење како би са мање муке решили проблем. Међутим, стручњаци упозоравају да употреба неког хемијског средства може бити сигурна само ако је не мешате с другим сличним производима.

Здравље 13.12.2016 | 12:06
Средства за чишћење која не смијете комбиновати
1. Две различите врсте средстава за чишћење одвода. Гелови за чишћење одвода садрже јаке хемикалије које ефикасно убијају бактерије. Ако не уклоните непријатан мирис или зачепљење једним коришћењем, боље је позвати стручњака попут водоинсталатера, него комбиновати два или више различитих производа. Ови препарати садрже моћне хемијске формуле које у комбинацији могу да изазову експлозију или да испусте пару штетну по здравље укућана.

2. Хидроген пероксид и алкохолно сирће. Комбинација пероксида и сирћета честа је у кућним препаратима за дезинфекцију кухињских површина. Иако је реч о релативно сигурној комбинацији, стручњаци препоручују да је не мешате у истој посуди јер се приликом спајања ствара персирћетна киселина, која може да иритира кожу, очи и дисајни систем особе која стоји над њиме.

3. Избјељивач и алкохолно сирће. У теорији, ова комбинација чини се као моћан одстрањивач бактерија из куће, али у пракси иста ствара гасовити хлор који у малим количинама изазива кашаљ, проблеме с дисањем и печење и сузење очију.

4. Избељивач и амонијак. Амонијак је чест састојак средстава за чишћење стакала и прозора. Стручњаци препоручују да га не мешате са избјељивачем, јер у комбинацији стварају хлорамин. Овај гас има врло сличне последице по људско тело као и гасовити хлор, а изазива и болове у прстима и недостатак ваздуха у плућима.

5. Избељивач и медицински алкохол. Ово је још једна у низу хемијских комбинација чије ће удисање изазвати тегобе дисајног система. Стручњаци саветују да избељиваче никад не мешате с другим хемијским средствима, већ само са водом.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар