Измјене Закона о раду у Федерацији БиХ

Федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача изјавио је да је припремљен сет измена Закона о раду, који би у наредним данима требао поново бити разматран на Економско-социјалном савету (ЕСВ) ФБиХ.

Босна и Херцеговина 13.12.2016 | 09:05
Измјене Закона о раду у Федерацији БиХ
Овим се изменама, како наводи Дрљача, квалитетније уређује област колективног преговарања, онемогућују разне злоупотребе те сузбија сива економија Једна од њих, јесте пооштравање казни, тако да, уколико послодавац не пријави запосленог радника у законском року, треба платити казну од 1.000 до 3.000 КМ, а ако му се то понови, онда мора платити казну од чак 5.000 до 10.000 КМ.

"Прецизније смо регулисали примену повољнијег права, па се акценат ставља на важност Закона о раду речима 'ако овим законом није другачије уређено'. Свакако, прописано је и да Влада утврђује најнижу минималну сатницу након консултација с ЕСВ, у складу с индексом потрошачких цена" рекао је Дрљача за Аваз.ба.

Даље наводи да је у изменама овог закона прописана јаснија дефиниција радног учинка који је саставни део плата те обавеза послодавца да радника пријави оног дана када је почео да ради.

"Изменама смо покушали растеретити судове од тужби па смо дали могућност раднику и послодавцу да се, ако је раднику послодавац угрозио право, договоре у року до 30 дана пре него што се покрене тужба" каже Дрљача.

Такође, измјенама Закона о раду, навео је он, истакнуто је и да је у процесу колективног преговарања и Влада ФБиХ учесник јер је највећи послодавац.

Дрљача  је открио и да ће Федерална управа за инспекцијске послове (ФУЗИП) имати знатно јачу улогу у сузбијању сиве економије.

"Ојачали смо улогу ФУЗИП, односно да инспектори обављају непосредан инспекцијски надзор у предузећима и установама од интереса за ФБиХ" истакао је министар Дрљача.

Извор: Аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Код нас треба преиспитати инспекцију

13.12.2016 08:34

Код нас треба инспекција инспекције јер поуздано знам да фирме које раде са режимом у Бања Луци инспекција не обилази а и ако неко пријави радника да ради на црно они га само склоне једно вријеме

ОДГОВОРИТЕ