Биће из морских дубина виђено након 100 година

Научници Института за океанографска истраживања из залива Монтереј у Калифорнији потврдили су ових дана да је необично биће које су пронашли у океану заправо организам који није виђен откад је први пут откривен, 1900. године.

Свијет 12.12.2016 | 09:28
Биће из морских дубина виђено након 100 година
Огранизам, дугачак око 9 центиметара, открио је подводни робот на даљинско управљање.

Провидно биће налик пуноглавцу било је окружено ‘кућицом’ од протеина и целулозе. Реч је о врсти кичмењака који производи ‘кућицу’ да би помоћу ње ухватио честице хране из воде и филтрирао их у тело. Када се филтери ‘кућице’ запуше, организам је одбацује и ствара нову, пише Натионал Геограпхиц.

Иако девет центиметара звучи мало, за овакав тип организма то је џиновска варијанта. Они играју велику и важну улогу у морском екосистему јер преносе хранљиве материје с површине на морско дно.

Научници су потврдили да је у питању Батхоцхордаеус цхарон, назван по Харону, лађару из грчке митологије који је превозио мртве преко реке Ахеронт.

Иако су их у последњих неколико година стручњаци уочавали на радару, нису могли са стопроцентном сигурношћу да утврде да ли је заиста реч о том бићу, због чега се постављало питање да ли још постоји или је изумрло.

Њихова открића објављена су у магазину Марине Биодиверситy Рецордс.

"Ово је предивно откриће и сад имамо генетске доказе који разликују ову врсту од осталих сродника. Такође нам потврђује важност директног истраживања и проучавања океана", рекла је Алиса Олдриџ, професорка биологије на Калифорнијском универзитету у Санта Барбари.

Више фотографија погледајте на овом линку.
Извор: ЈУТАРЊИ.ХР
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар