Антибиотик никако због прехладе

Узимање лекова против бактерија током вирусне инфекције може да има нежељене последице.

Здравље 11.12.2016 | 15:42
Антибиотик никако због прехладе
ПРВИ симптоми прехладе и грипа никако нису знак да посегнете за неким антибиотиком. Вирусне инфекције се ни у једном случају не лече овом групом лекова, иако могу да прерасту у бактеријску. Док лекар не пропише антибиотик никако га не купујте на своју руку.

Професор доктор Мирослав Савић са Фармацеутског факултета у Београду објашњава да узимање антибиотика код прехладе значи да се од лека могу очекивати само нежељена дејства, али не и терапијска.

- У питању су лекови чија погрешна примена може да одложи постављање праве дијагнозе и започињање одговарајуће терапије - каже професор Савић. - У овом случају може да дође до испољавања нежељених дејстава, од благих до тешких, која понекад угрожавају и живот пацијента. Глобално, тако долази и до смањења шанси да тај лек, због олакшаног развоја резистенције, односно отпорности, сутрадан помогне пацијенту или члану његове породице када је антибиотик заиста потребан.

Не постоји појединачни симптом који указује на то да је у питању бактеријска инфекција, нити да је вирусна инфекција прерасла у бактеријску, зато су неопходне детаљније претраге.

- Ни појава гнојног секрета из носа или ждрела не може да буде доказ, а посебно не за пацијента, да је у питању бактеријска инфекција и да је потребно увести антибиотик - наводи професор Савић. - Поред појединих знакова и симптома, постоје налази крвне слике који лекару олакшавају постављање дијагнозе, али опет, ниједна појединачна промена у крвној слици није довољна да се одмах утврди да је инфекција бактеријског порекла.

Као и сви други лекови, и антибиотици могу да имају нежељена дејства, али су компликације чешће код особа са системским и хроничним болестима. Због нерационалне употребе, отпорност бактерија на антибиотике је све већа. Често се дешава да они не буду довољно ефикасни у лечењу, што у неким случајевима може да угрози живот пацијента са инфекцијом.

Уз консултацију са лекаром ови медикаменти се углавном без бојазни могу комбиновати са другим лековима.

- Свако комбиновање лекова теоријски повећава ризик од јављања нежељених дејстава, понекад и оних који се не би очекивали при примени само једног лека - упозорава проф. Савић. - Неретко је, међутим, неопходно да се антибиотик користи са једним или више других лекова, и тада се обраћа пажња на званичне информације о томе како ови лекови међусобно делују.


ПОЖЕЉАН И ПРОБИОТИК

Приликом узимања антибиотика пожељно је да узимате неки пробиотик, али није увек неопходно - каже професор др Мирослав Савић. - Уопштено, могуће је применити антибиотик без додатног узимања пробиотика, али у неким околностима, када се утврди или очекује знатна промена у цревној флори код пацијента, може бити корисно да се уведе и пробиотик.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар