Велика подршка цркве и дијаспоре Српској

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у разговору у Чикагу са епископима Српске православне цркве Сјеверне и Јужне Америке захвалила је цркви и српској дијаспори за велику подршку коју пружају увијек када је потребна солидарност и заједнички рад на обнови и јачању Српске.

Република Српска 10.12.2016 | 13:03
Велика подршка цркве и дијаспоре Српској
Цвијановићева је изразила задовољство чињеницом да је српска дијаспора спремна да се укључи у Владине пројекте који подразумијевају успостављање заједништва и већу повезаност са матицом, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Током вишедневне посјете САД, премијер Српске посјетила је Саборни храм Васкрсења Христовог и српску основну школу Академија "Свети Сава" у Чикагу, гдје је разговарала са домаћином епископом новограчаничким и средњозападно-америчким Лонгином, епископом западно-америчким Максимом, епископом канадским Митрофаном, епископом диоклијским Кирилом, митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, те универзитетским професорима и угледним пословним људима и појединцима из Републике Српске који живе и раде у САД.

Епископ Лонгин истакао је да је посјета предсједника Владе Српске значајна не само за Србе који воде поријекло са простора Републике Српске, него за све Србе који живе у САД, нагласивши да посјете из отаџбине дају подстрек Србима у расејању да не забораве своје коријене и завичај, те да очувају свој национални и вјерски идентитет.

Црквени и школски представници Академије "Свети Сава" упознали су Цвијановићеву са планом и програмом рада једине српске основне школе у Чикагу која нуди цјелодневно двојезично образовање на српском и руском језику.

Предсједник Владе Српске је истакла значај очувања националног идентитета, нагласивши да су брига о дјеци и омладини, улагање у њихово образовање, културу и духовност, најсигурнији пут за очување и развој вјерског и културног идентитета српског народа.

Констатујући да је много младих људи у дијаспори који су успјешни у професионалној каријери, Цвијановићева је нагласила да су ти људи важан ресурс за Републику Српску и да је важно да постоји институционална веза између њих и Српске.

Цвијановићева је у име предсједника Републике Српске уручила Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем Мелиси Бин, некадашњој чланици српског кокуса у Конгресу САД.

Мелиса Бин одликована је Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћивању мира и међународне сарадње, као и за личне резултате и достигнућа чији значај има шире размјере и доприноси афирмацији Републике Српске.

Извор: Срна

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

тузи

10.12.2016 12:20

Не контам зар премијерка није католицке вјероиспивјести те стига цуди разгивор са епископима ил сам у кривом????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

10.12.2016 16:08

НЕМА ЖЕЉКА НИ ВЈЕРЕ НИ НАЦИЈЕ. ЊЕН БОГ ЈЕ МИЛОРАД САМО ТО ЦРКВА НЕ ВИДИ ИЛИ НЕЋЕ ДА ВИДИ, А ИРИНЕЈ ПОДРЖАВА. НЕМОЈТЕ ДА ВАС ПРЕВАРИ ДИЈАСПОРАШИ, СВЕ ЋЕ ВАМ УЗЕТИ

Name

Пикси

10.12.2016 12:33

Није ми јасно да католкиња Жељка и хрватски лобиста Милорад иду православне цркве и институције као представници српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

10.12.2016 13:13

РЕ Пикси Није ником јасно ста се десава, па их наса црква јос наградјује орденима--- да ли за економски геноцид овог народа??

Name

Драган

10.12.2016 14:35

Михајло, и СПЦ је у тој игри...вјера у Бога није вјера у Цркву, јер их доста из Цркве злоупотребљавају Бога зарад личне материјалне користи. Част изузецима.

Name

Топ

10.12.2016 22:42

Она би и чизмице изула па клањала за паре.

Name

Милован

10.12.2016 13:07

Код насих политицара све добре вијести су у футуру: заонтерсовани за улагање, спремни да подрзе, бице ,са'ће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

10.12.2016 13:24

ПЛАВУСО ДЈЕЦА ТРЕБА ДА ИМАЈУ УЗИНУ У СКОЛИ КО ЗА ВРИЈЕМЕ ТИТА А НЕ ДА ИМ ОТИМАТЕ ЗАЛОГАЈ ХЉЕБА ИЗ УСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј Тито драги

10.12.2016 13:43

Треба запослити синове као она што је свог, и фирму му отворила, и послове средила.

Name

Бања Лука

10.12.2016 14:34

Ваше лоповске гријехе ни Бог не сапра,срам било ову лоповску власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјода

10.12.2016 14:48

Ово је горе од једнопартијског (титиног) резима , никад нисам добио ни суву оловку а камоли кифлу од дрзаве јер ми тата није био комуниста вец сиромасни сељак ; Тако и сада ако си уз њих имас све ако ниси губис и оно сто имас ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

10.12.2016 15:05

Тако и наса дијаспора и црква подуоире а када нам треба помоци ух како је теско тамо се ради пусти такве глупости цизмице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоппла

10.12.2016 15:12

Цвијановицко од кога ти примас -Нотификације из дијаспоре мало си дегутантна, бацас песак у оци народу, твоје Неуе Фолге демагогије, по том питању ја сам опустен, ал на опрезу. Клептоманија на власти , све док је тако не вјерујем да имас подрску :-))

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

10.12.2016 16:19

Ил' сам посла ил' сам досла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.12.2016 16:59

На јаа..теско це те њих преварити. Код њих је долар ко куца. Тразите ви неку лаксу зртву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схема

10.12.2016 17:30

Јел ова докторирала? Као и Тегелтија. Вријеме јој је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бањалука

10.12.2016 17:45

Зивио сам и радио у дијаспори 17 година,ова власт као да је јуце изабрана,па ми бивси и садасњи радници у иностранству и градјани Бањалуке незнамо за манипулације и превару народа у приватизацији народних фабрика ција имовина је данас своина њихове дјеце(породица политицара),направили сте НАЈСКУПЉИ ауто пут на свијету који води у Љевцанске кукурузе казу Бањалуцки рибари пут за рибаре.Напунили сте зграду владе најскупљим стварима у канцеларијама које нема ни принц од Монака. Кад су биле поплаве Тразили да платимо царину,тјерали сте насу помоц у дистрибутивне центре да Ви одредјујете колико и коме помоци а не ми донатори да одредјујемо куда це помоц јер смо ми то слали насим угрозеним а Ви Васа власт отели цак сте и продавали било је судских поступака незнам има ли епилога невјерујем ,ВАСА ВЛАСТ је савезник КОНЗУМУ који је унистио домацу производњу, Цудите се сто наса дјеца мијењају имена и улазу у акције Мерцедеса,Кокаколе,СИЕМЕНСА,Босцха,Баyера а не улазу Термоелектране Станари коју сте ви себи и својим пријатељима настимали сто ниједна власт која мисли унапред 20 година неби направила,мислите да незнамо ста сте многим инвеститорима из иностранства урадили како сте их превеслали највеци пример манипулације васе власти са инвеститором из иностранства у центру Бањалуке који се види је ЗЕПТЕР који је купио ПАЛАС па га ВИ РЕКЕТИРАЛИ и он стао на пола пута палас стои годинама незаврсен ругло Бањалуке и које крив ми градјани или ВАСА ВИСОКО КВАЛИФИКОВАНА ВЛАСТ КОЈА МИСЛИ 50 ГОДИНА УНАПРЕД и сад оцете садаку од дијаспоре а градите у Бањалуци само станове без плана на зеленим поврсинама а нигдје радних мјеста,град је одавно пресао нормалан баланс радних мијеста и броја становника индустриских зона нигдје гдје је мљекара,Инцел,Јелсинград ,Цајавец, Космос.... ко гледа са стране види да је БАНКРОТ у РС само га јос несмијете објавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин од прије рата

10.12.2016 20:48

"... И сад оцете садаку од дијаспоре а градите у Бањалуци само станове без плана на зеленим поврсинама а нигдје радних мјеста, град је одавно пресао нормалан баланс радних мијеста и броја становника индустријских зона нигдје, гдје је мљекара,Инцел,Јелсинград ,Цајавец, Космос.... ко гледа са стране види да је БАНКРОТ у РС само га јос не смијете објавити. __________________________________Браво за ову констатацију.

Name

Мијесање

10.12.2016 19:16

Откада се власти Републике Српске петљају у посао Владе Србије? Сви знамо да Република Србија од 1990.године има Министарство за дијаспору и већ 26 година води бригу о Србима ван граница бивше Југославије, а данас Србије. Знамо да су кроз бројне пројекте помогли образовање Срба у САД и другдје, слањем наставника и образовних програма. Сада се Влада ентитета мијеша у посао Србије. Не ваља то. Није то добро. Не води то ницему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

10.12.2016 19:39

Дијаспора подрзава цланове фамилије саљуци новац а не вас! Цркве изгледају боље од скола и имају висе новца него те исте. Они који су највазнији у свему овоме ( дјеца) су заборављена. Умјесто доброг сколовања нуди им се мрзња, национализам и рат. Убисе им будуцност са политиком којом воде . À воде је за своју корист а куну се у свој народ.Оцеви и мајке од те дјеце цуте ! Неце нико да дигне глас за своју дјецу за њихову будуцност ако су своју пропустили, прокоцкали..Ста цекају? Да дата дјеца порасту и да она буду топовско месо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монако

11.12.2016 00:16

Ста казе Скрба најбогатији дијаспорац.....????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трил оле оле

11.12.2016 10:44

Зими се скокне у Грчку, топлије је.

Name

БОА

11.12.2016 07:36

Михјло наша црква је очигледно њихова. Подржавају владу зато што се баве лоповлуком као и политичари. Што им не уведу фискалну касу, због чега не плаћају порез, а да заборавих ово је секуларна држава и црква је одвијена од државе. А што онда министарство просвјете ( дакле сви запослени ) плаћамо вјероучитеље у школама, а уз то још вјеронаука није обавезна. Нека их плаћа црква коју ми плаћамо, а ове паре дати инвалидима, мајкама са троје и више дјеце итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

11.12.2016 07:37

Михјло наша црква је очигледно њихова. Подржавају владу зато што се баве лоповлуком као и политичари. Што им не уведу фискалну касу, због чега не плаћају порез, а да заборавих ово је секуларна држава и црква је одвијена од државе. А што онда министарство просвјете ( дакле сви запослени ) плаћамо вјероучитеље у школама, а уз то још вјеронаука није обавезна. Нека их плаћа црква коју ми плаћамо, а ове паре дати инвалидима, мајкама са троје и више дјеце итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

11.12.2016 07:37

Михјло наша црква је очигледно њихова. Подржавају владу зато што се баве лоповлуком као и политичари. Што им не уведу фискалну касу, због чега не плаћају порез, а да заборавих ово је секуларна држава и црква је одвијена од државе. А што онда министарство просвјете ( дакле сви запослени ) плаћамо вјероучитеље у школама, а уз то још вјеронаука није обавезна. Нека их плаћа црква коју ми плаћамо, а ове паре дати инвалидима, мајкама са троје и више дјеце итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Средњи вијек

11.12.2016 11:30

Попови, политицари, судије и слицни, сви су се уротили птотив ове бијефе од народа и сисају му крв на сламку. Изглефа да народ није у стању да те паразите стави под контролу. Изгледа да Срби не могу из средњег вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

11.12.2016 13:48

Ма, ко пусти њу да толике дане хода по Америци, а све о нашем трошку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цука

11.12.2016 14:42

Па одкуд ова долетје и поце цвркутати.

ОДГОВОРИТЕ