Тринаеста плата само пусти сан радника

Као награду за добар рад и залагање на послу током цијеле године, запослени би требало да добију тринаесту плату, али због економске кризе баш су ријетки у БиХ они који ће бити награђени.

Република Српска 10.12.2016 | 12:49
Тринаеста плата само пусти сан радника
Радници фирме "Аустронет" из Козарца, код Приједора, која се бави израдом мрежа за различите потребе, односно рекламне мреже за тениске терене, те заштитне мреже у грађевинарству, једни су од ријетких срећника које је ове године већ обрадовала тринаеста плата, а добиће и премију од 300 КМ.

"До сада смо исплаћивали чак 14 плата, али пошто наша држава кажњава раднике тако што њиховом послодавцу наметне све пореске обавезе и на ту наградну плату, која би требало да буде ослобођена пореза, ове године смо се одлучили да ту 14 плату исплатимо у виду премије", каже Енес Кахрибеговић, директор "Аустронета".

Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да одавно није чуо да је неко исплатио додатну плату. "У Српској о овој врсти награде због тешке економске ситуације се не може говорити. Код нас је таква пракса да ће послодавац прије помало повећавати плату у току године него уплатити у комаду новогодишњи бонус", сматра Тривић, додајући да послодавци гледају да новац уложе у технологију јер су фирме на нашим просторима технолошки заостале.

Нина С. из Градишке, радница, каже да тринаесту плату за вријеме свог деветогодишњег радног искуства није никад примила, те да је она само пусти сан.

"Добро је да нам исплаћују и ових дванаест, јер данас важи принцип: 'Ако ти се не свиђа да радиш под одређеним условима, онда иди'", каже она.

Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС, тврди да су до прије три године два предузећа исплаћивала тринаесту плату, али да данас ниједно предузеће из ове области у РС не исплаћује додатни бонус. Раднике више не награђују за рад, каже, већ им се исплаћује оно што зараде.

Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, каже да на Западу редовно исплаћују новогодишњу плату радницима за успјешно пословање фирме, што показује свијест власника капитала о томе да ће задовољан радник боље радити него незадовољан, док код нас ријетки дају икакве новчане бонусе за запослене.

"Ако послодавац оствари добар резултат и позитивно послује, ради мотивације радника требао би га наградити. Иако није колективним уговором предодређена њена исплата, није ни забрањена", истиче Оџаковићева.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

РАСО

10.12.2016 12:28

У МОЈОЈ ФИРМИ 13 ПЛАТА ДОБИЈЕМО ЗА 2 ГОДИНЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац Кантон УСК

10.12.2016 14:12

Полицијски Службеник Унско Сански Кантон - ФБИХ, 9 -10 плата Годишње добијем , путне трошкове, регреси, награде пусти сан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

10.12.2016 15:40

Свака цаст предузецу из Козарца на пазњи према радницима.предсједнику уније послодаваца препоруцујем да обидје слицна удрузења у Аустрији,Њемацкој или Свицарској па нека види каква је код њих пракса.Сви они улазу и у нове технологије али и на обуку радника а то сто лупета са својим изјавама само знаци њему и њему слицнима "бизмисменима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

11.12.2016 17:26

Вецина ње примила ни 10 а камо ли 13. Гдје то има ? У главном, волонтера је највисе, само сто их је стид да казу да су управо они такви.

ОДГОВОРИТЕ