УЕФА: Не желимо Мундијал са 48 репрезентација!

Председник УЕФА Александар Чеферин рекао је да није задовољан планом Светске фудбалске федерације (ФИФА) о проширењу Светског првенства 2026. године.

Фудбал 11.12.2016 | 20:30
УЕФА: Не желимо Мундијал са 48 репрезентација!
"Читао сам претходних дана разне идеје о проширењу Мундијала и веома је тешко одредити која је од њих тачна и да ли је нека уопште", рекао је Чеферин на конференцији после састанка Извршног одобра УЕФА у Ниону.

Председник ФИФА Дјани Инфантино се залагао за 40 учесника док је био кампањи за председника, а ту функцију је освојио у фебруару. Тај формат је математички проблематичан.

Предлог од 48 тимова предвидја да 16 њих испадне после играња само једне утакмице у првом, плеј-оф колу. Преосталих 16 тимова би се прикључило истом броју тимова који су носиоци и тада би почело такмичење по групама према садашњем формату, који ће се користити у наредна два Мундијала. Одлука о проширењу биће донета на састанку Већа Фифе 9. и 10. јануара наредне године.

"Када нам ФИФА буде предложила нешто озбиљно, а не да тумачимо само новинске чланке и интервјуе, онда ћемо моћи да кажемо колико желимо учесника из Европе на Светском првенству", рекао је Чеферин који је поновио да се не залаже за повећање учесника Мундијала с 32.

Уколико ФИФА у јануару не промени борј учесника на СП, следећа шанса за то ће бити у мају на Конгресу у Бахреину.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар