Млади ће побољшати стање у друштву?

Млади би што више требало да се баве политиком и да се ухвате у коштац са свим проблемима који тиште њихову генерацију. Тиме би млади сами кројили сопстевну будућност, истакли су гости емисије Изазови БН телевизије. Они су додали да је проблем данашњих политичких актера тај што су изгубили идеологију.

Република Српска 09.12.2016 | 22:40
Млади ће побољшати стање у друштву?
Сваки човјек би требало да се краси нечим што је шире од политике, а то је идеологија, рекао је у Изазовима дипломирани правник Немања Симикић.

„Већина наших странака које имамо прилику да виђамо у Републици Српској је без идеологије. Њима њихова наводна идеологија која је негдје написана представља само нешто што мора да се има. Ја не видим у раду и једног политичара неку идеологију за коју бих рекао – ти си тај и твоја политика вриједи да за њу уложим и свој образ.“

А када идеологија и постоји, она се своди на превару, истиче Симикић и додаје да се најчешће то примјети у вријеме предизборене кампање када политичари са пар јефтиних лажи уз пиво и роштиљ убиједе грађане да гласају за њих. Ствари се тако не могу посматрати, подвлачи ПДП-ов Драшко Станивуковић.

„И ја сам имао исто мишљење. Онда сам одлучио да ја политички простор обојим, да дам неку свјежину и да докажем да млади могу нешто да ураде. Најлакше је рећи `сви су исти`. За двије године мог ангажмана са пријатељима сам прикупио и у развојне и социјалне пројекте донирао преко 200.000 КМ. Први смо покренули пројекат очувања нашег писма и језика. Такође, први смо који ће поставити клупе за мајке дојиље.“

Није лоше да се млади баве политиком, каже један од најбољих студената Факултета пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву Милана Јелача и додаје:

„Политичко ангажовање младих поздрављам, али само под условом да то није из разлога да би добили посао и стекли неку личну корист.“

Међутим, она додаје да већина младих у политику улази управо из тих разлога – да пронађу посао, обезбједе себи и људима које воле пристојан начин живота.

Највећи проблем младих је свакако незапосленост, нагласио је ДНС-ов Бојан Шапурић, уједно и најмлађи политичар у Републици Српској.

„То није проблем само у Републици Српској и у БиХ већ и у региону, Европи и свијету. Константно чујемо тезе да нам млади људи одлазе. Уједно помињемо како је наше школство на климавим ногама. Ја сматрам да није. Колегиница Јелача је примјер за то. Она је један добар кадар и треба сутра да остане у Републици Српској да ради и приврјеђује.“

Дјеца погинулих бораца у Српској су нерјетко изложени злоупотребама политичара зарад изборних поена. Из Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе” из Бијељине кажу да млади људи из ове категорије желе бити поштовани као грађани чији су родитељи животе уткали у темеље Републике Српске.

„Ми не тражимо да се неко смилује и да нам да 20 КМ. Ми тражимо да се сачува достојанство, обезбједи кров над главом и да имамо сигурно запослење“, каже Бранислав Шушљик из „Насљеђа“.

Боље је да се млади баве политиком, а не да се политика бави њима, рекли су млади у Изазовима БН телевизије. Политика окружује све нас и није само демагогија. Свака друштвена активност је политика. У коначници и љубав је нека политика, закључио је млади правник Немања Симикић.