Прича: НБА центри који "цепају" мрежице...!

Све више "петица" старог кова прикључује се најновијем тренду. Они не само да без устезања шутирају за три поена - него и погађају!

Кошарка 11.12.2016 | 23:30
Прича: НБА центри који "цепају" мрежице...!
Тешки центар, висок 215 центиметара, који шутира тројку.

Оно што је до пре годину-две било присутно углавном као изнуђено решење, рецимо при истеку времена за напад, сада је легитимна опција у игри многих НБА тимова.

Центрима који уопште нису шутирали тројке, дешава се да на једној утакмици и по 10 пута "опале" иза линије 7,24 метра, што је у принципу много и за специјалисте међу бековима - осим ако се зову Стеф Кари или Клеј Томпсон.

На основу виђеног током првих шест недеља актуелне сезоне, може се рећи да је та појава из експеримента прерасла у тренд, а наредних година видећемо да ли ће из њега настати нова кошаркашка револуција.

Ево неких центара, који су шутом за три поена значајно унапредили свој нападачки арсенал и уједно обогатили игру својих тимова.

МАРК ГАСОЛ

Центру Мемфис Гризлиса ово је девета сезона у НБА лиги. За последњих месец и по дана постигао је 33 тројке, готово троструко више него у првих осам сезона УКУПНО.

У прве две сезоне шутирао је 0/2 за три поена, у трећој 3/7, да би у наредне четири сезоне повећао број покушаја, али није могао да се похвали прецизношћу - 7/54 (13 одсто).

То као да га је обесхрабрило, па је 2015/16 шутнуо само три тројке. Показало се да је то било затишје пред буру.

Гасол на 22 утакмице ове јесени шутира тројке 33/78, или 42,3 одсто(1,5 тројке из 3,5 покушаја по мечу).

Међу играчима квалификованим за ранг листу (тражи се наступ на одређеном броју утакмица), Шпанац је најбољи тројкаш међу НБА "петицама" и четврти међу високим играчима, иза Кливлендових Ченинга Фраја (47,3 одсто - први у лиги) и Кевина Лава, као и Оклахоминог дебитанта Домантаса Сабониса.

Гасол је нарочито заблистао на гостовању Лос Анђелес Клиперсима, када је четвртом тројком из пет шутева практично донео победу Мемфису. Недавно је погодио и тројку за продужетак у Њу Орлеансу, и то из дриблинга.

БРУК ЛОПЕЗ

Док је Марк Гасол пре ове сезоне често боравио на високом посту, асистирао или шутирао са полудистанце, Лопез је био један од типичних представника старе центарске школе, који је гро својих поена постизао из рекета.

Прву тројку у каријери постигао је тек у седмој сезони, након 0/7 у првих шест. Онда је претпрошле сезоне шутирао 1/10, прошле 2/14, а сада му је учинак након 18 одиграних утакмица 40/106, или 37,7 одсто.

Брук Лопез у просеку шутне готово шест тројки по утакмици. На четири меча убацио је по четири тројке, укључујући 4/11 у поразу од Лос Анђелес Лејкерса 15. новембра.

И његова прва измена, Џастин Хамилтон, такође је често на линији три поена - укупно је шутирао 25/70 (35,7 одсто), укључујући 5/7 против Њујорка 9. новембра.

ДЕМАРКУС КАЗИНС

Популарни "Буги" као особа је знатно опуштенији од Гасола и Лопеза, а уз то је читаву профи каријеру провео у једном прилично необавезном систему Сакраменто Кингса, па је са шутом за три поена кокетирао од доласка у лигу.

У прве три сезоне шутирао је 9/54 (16 одсто), уследиле су две сезоне са мање покушаја (2/15), па "експлозија" у сезони 2015/16, код тренера Џорџа Карла 70/210 (33,3 одсто)!

Ове јесени се у потпуности приклонио тренду, па за сада шутира 36/94 (38,3 одсто), што је у просеку 1,8 погодака из 4,7 покушаја. Хјустону је 25. новембра убацио пет тројки из девет шутева.

ЖОЕЛ ЕМБИД

Млади Камерунац, на чији деби се због повреда стопала чекало чак две године, оправдао је очекивања везана за игру на ниском посту и у позитивном смислу шокирао шутом са дистанце.

Ембида због великог броја пропуштених утакмица (Филаделфија га постепено уводи у жестоки ритам) нема на званичној ранг листи тројкаша, али ако се не би гледао тај критеријум и ако би се изузели "епизодисти" са учинком 1/1 или 2/2 од почетка сезоне, центар Сиксерса би са 19 тројки из 38 шутева гледао у леђа само ветерану Кливленда Џејмсу Џонсу (11/14)!

Далеко најимпресивнији био је у поразу од Кливленда (101:102) на домаћем терену 5. новембра, када је иза линије 7,24 метра шутирао 4/4.

Ембид је изјавио да је расположен да постане први центар који ће се такмичити у брзом шутирању тројки на Ол стар викенду.

КАРЛ ЕНТОНИ ТАУНС

Актуелни "руки године" на 82 меча прошле сезоне је шутирао тројке 30/88, а сада је после само 21 меча на 31/82 (37,8 одсто). То значи да се у просеку четири пута по утакмици одлучује на шут за три, а погађа 1,5 пута.

Његов рекорд износи три тројке, колико је постигао на четири меча. Проценат му се тада кретао од 30 (3/10) до 100 одсто (3/3).

АЛ ХОРФОРД

Нови центар Бостона се попут Казинса и Таунса одважио на шут споља још прошле сезоне у Атланти. Након 10/29 за тројку у првих седам сезона, током 2014/15 забележио је помак на 11/36, а 2015/16 завршио са чак 256 шутнутих тројки и 88 погодака (34,4 одсто).

Ове сезоне је на 39 одсто убачених тројки (16/41), али илустративнији су му просеци (1,5/3,7), јер је Хорфорд због потреса мозга и рођења детета пропустио велики број утакмица.

ФРЕНК КАМИНСКИ

Момак који делимично има српске корене, а лицем неодољиво подсећа на Анту Томића из Барселоне, висок је 213 центиметара, али је још на колеџу показао да има "мекану" руку. Зато га тренер Шарлота Стив Клифорд углавном користи на позицији крилног центра, а минуте на "петици" даје другим високим играчима.

Међутим, нема дилеме да би Камински у неком тиму са оптималним бројем дугајлија био чиста "петица".

Као такав, шутирао је тројке 68/202 (33,7 одсто) у "руки" сезони, док је у 2016/17 на 28,9 одсто (24/83, просечно 1,3/4,4). На четири утакмице постигао је по три тројке, што му је лични рекорд.

Вредан помена у Шарлоту је и "резервиста" Спенсер Ховс (216 цм), који нема велику минутажу, али је пре три сезоне, играјући за Филаделфију и Кливленд,имао 41 одсто убачаја на четири шутнуте тројке по утакмици.

КЕЛИ ОЛИНИК

Канађанин се током студија на универзитету Гонзага ретко извлачио на шут за три поена, али је тренер Бостона Бред Стивенс одмах препознао тај његов квалитет и ставио га у функцију.

Олиник је од 1,6 шутнутих тројки по утакмици као дебитант, преко 2,7 у другој, дошао до 3,0 покушаја - уз 40 одсто прецизности - у трећој сезони. Ове сезоне на 15 наступа има учинак 18/46 (39,1 одсто), у просеку 1,2/3,1.

Иако је висок 213 и игра "петицу", за њега је најнормалнија ствар када на утакмици убаци две-три тројке.

НИКОЛА ВУЧЕВИЋ

Црногорац је у првих пет сезона шутнуо 26 тројки и погодио седам (27 одсто), а ове јесени бележи већу активност на том пољу, са учинком 6/18.

Јасно је да његово прикључивање тренду иде споро, али ако тренер Орланда Френк Вогел одлучи да му да "зелено светло", могао би брзо да дође до нивоа претходно поменутих центара.

Вучевић је прву тројку ове сезоне шутнуо (и погодио) тек у осмој утакмици, али је у последњих петнаестак дана приметно да га мами зов тројке. У победи над Филаделфијом 2. децембра шутирао их је 2/2.

КРИСТАПС ПОРЗИНГИС

Летонац због своје технике и покретљивости махом игра "четворку" у Њујорк Никсима. Зато са тактичке стране не одрађује исти посао као Гасол, Лопез и други, али некако би био грех не поменути га. Момак ипак има 221 цм!

Порзингис је као дебитант шутирао за три поена 81/243 (33,3 одсто), а тренутно је на 45/119 (37,8), што значи да му је просек две погођене тројке из око 5,5 покушаја.

Ове сезоне је на три утакмице дао по четири тројке и све су завршене победом Њујорка (Чикаго, Бруклин, Шарлот).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар