Медицинске сестре украле 10.000 КМ

Дом здравља Бањалука нашао се у средишту незапамћеног скандала због крађе новца од партиципација који су плаћали пацијенти на подручју Бањалуке, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Република Српска 09.12.2016 | 16:45
Медицинске сестре украле 10.000 КМ
Извор „ЕуроБлица“ близак ДЗ Бањалука објаснио је да је током контроле у претходном периоду утврђено више хиљада марака минуса у каси ове здравствене установе по основу неуплаћених партиципација.

Након ових сазнања по уобичајеном принципу, одговорни су нађени, али захваљујући одредбама Правилника о раду ДЗ и даље нормално обављају своје радне задатке.

"Због тих колега лопова, који и послије свега нормално раде у амбулантама, они поштени суочени су са свакодневним притисцима као да су најблаже речено били дио криминалне групе. Они који су опљачкали тај новац од болесних пацијената понашају се као да се ништа није догодило, а и није, јер су и даље на послу, захваљујући не само закону, већ и одличним везама које имају у ДЗ", изјавио је је извор „ЕуроБлица“ близак ДЗ Бањалука.

Он је објаснио да је након откривене преваре запосленима наређено да два пута седмично предају пазар од прикупљених патриципација у централу како би се смањиле и најмање могуће злоупотребе.

Поштени радници

Поштени радници такође истичу да нигдје „нису чули ни прочитали“ о ономе што се претходних мјесеци дешавало у њиховој здравственој установи, а имају и одговор зашто је то тако.

"Убјеђени смо да су којим случајем послодавци затражили детаљнију истрагу, вјероватно би истражиоци пронашли још много ствари које нису у складу са законом", закључио је извор „ЕуроБлица“.

Како би проверили наводе огорчених медицинских радника упућен је допис ДЗ Бањалука којем није требало дуго да призна да су њихови запослени уистину проневјерили новац.

Поднесене су и кривичне пријаве, покренути дисциплински поступци, али оно што је најшокантније у свему јесте да ништа спорно нема у томе да су прљаве медицинске сестре наставиле радити свој посао, јер им тако нешто дозвољава Правилник о раду ДЗ.

"Менаџмент ЈЗУ 'Дом здравља' у Бањалуци је након извршене контроле наплате партиципација, поднио Окружном јавном тужилаштву Бањалука четири кривичне пријаве против четири запослена медицинска радника", наводе из правне службе ове здравствене установе.

Додају како су прије подношења кривичних пријава радници одговарали пред Дисциплинском комисијом, те да су вратили дио украденог новца.

Радници ДЗ Бањалука открили су „ЕуроБлицу“ да је једна од медицинска сестара која је осумњичена за крађу новца платила запослење у ДЗ Бањалука, те да јој је то између осталог и сачувало радно мјесто.

"Та жена је у два наврата платила по 3.000 марака и то је јавна тајна, али ни у томе изгледа нема ништа спорно", испричао је извор „ЕуроБлица“.

Тужилаштво

Портпарол Окружног јавног тужилаштва Бањалука, Маја Ђаковић Видовић, изјавила је јуче да су Тужилаштву достављене четири пријаве против радника ДЗ Бањалука.

"Поступајући тужиоци су ставили захтјев за прикупљањем додатних обавјештења од ЦЈБ Бањалука", навела је портпарол бањалучког тужилаштва.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лицимур

09.12.2016 16:07

Да су им редовна примања,плата,превоз и топли оброк, не би дошле у ситуацију да краду. Хватајте ви оне који су на функцијама,а краду много више од ових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

09.12.2016 16:53

Лопов је увијек лопов!

Name

yугословен

09.12.2016 16:29

НУЗДА И НЕВОЉА НАТЈЕРА ПОСТЕНОГА НА СВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мастиљарење

09.12.2016 16:39

Бозе, да цовјек неповјерује. Није толико "страсно" сто је сестра украла, крадљиваца има у сваком занимању и свагдје. Наиме, страснан и зацудјујуци нацин је како се прикупљала патиципација. Гдје то има да сестра наплацује патиципацију и дрзи је код себе до суме од 10.000 КМ? Код нас се данас у дигитално доба мастиљари по текама као прије 30 година. Колико смо административно назадни говори и наведени податак управе болнице "гдје се од сестре трази да новац убудуце предаје сваке 2 седмице". Па ово је невјероватно. Па у којој то установи у Европи има јос пракса да се прикупљени новац предаје свеке 2 недјеље. Аутор ових редова је зарадио пензију радеци у администрацији и са новцем. Ово је нецувена глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

09.12.2016 17:21

Новац од партиципација предават це се два пута седмицно а не сваке две недеље.Мало боље процитај текст.

Name

Мастиљарење

09.12.2016 22:33

Тацно, погријесио самније сваке двије недјеље, него два пута седницно. Али то не мијење ниста. Нацин и пракса наплацивања патиципације је непримјерен времену у којем зивимо. То није ниста друго него мастиљарење.

Name

брзина

09.12.2016 23:40

Да боље чита текст не би био у пензији...

Name

мами

10.12.2016 16:31

Болесног народа је све висе који нема ни за партиципацију па не иде код лекара! Народ тихо умире а власт ћути!

ОДГОВОРИТЕ