'Топлана' штеди мазут, грађани цвокоћу...

Због залиха мазута, које су на измаку, бањалукча „Топлана“ није појачала гријање, иако су јутрање и вечерње температуре данима испод нуле.

Република Српска 09.12.2016 | 10:57
'Топлана' штеди мазут, грађани цвокоћу...
Бањалучани се жале да су радијатори од почетка грејне сезоне углавном млаки, што се није променило ни последњих дана, када је осјетно захладило.

"Већ неколико дана догријавамо стан климом, јер је прехладно. Радијатори су млаки и не можемо да сједимо у дневном боравку ако се не покријемо или не укључимо клима-уређај.

"Иако је у зградама, које се налазе у непосредној близини вреловода „Врбас“, гријање протеклих година било добро, то не можемо рећи и за ову зиму",  каже Невена К. из Булевара Степе Степановића.

Додаје да ово није први пут да се смрзавају у свом стану, а да при том, редовно плаћају рачуне.

"И прошли мјесец смо догријавали стан климом и добили скоро 30 КМ већи рачун за струју", наводи она.

На лоше гријање жале се и становници других дијелова града - Обилићева, Росуља, али и Борика, насеља у којем је гријање увијек било добро.

Одборник НДП, Владимир Мирошљевић, каже да су грађани потпуно у праву када „Топлану“ оптужују да штеди на гријању сваки пут када је мазут на измаку.

"Директор 'Топлане', Мићо Миловановић, када му нестане мазута, себи прави маневарски простор тако што смањује ложење чиме се смањује и квалитет гријања. Нема другог разлога да буду хладни радијатори потрошачима спојеним на централне водове", каже Мирошљевић.

Додаје да се због тога поставља и питање о каквим уштедама говори директор Миловановић, када истиче да је предузеће уштедило 22 милиона КМ, односно, 16,5 хиљада тона мазута, јер је очигледно да ради на уштрб грађана.

"Топлана има мазута најдаље за још седам дана, али гријање не смије стати. Обавеза Града је да грађанима обезбиједи континуирано ову комуналну услугу и садашња власт успјева да одржи континуитет у набавкама мазута", каже Мирошљевић и додаје да граду треба још десет до 12 милиона КМ за куповину мазута до краја грејне сезоне.

Нада се да ће на једној од наредних сједница градског парламента и питање „Топлане“ доћи на дневни ред.

У „Топлани“ истичу да одржавају континуитет у гријању. Наводе да никада нису имали довољно залиха мазута, те да су одувијек, током сезоне, набављали енергент.

"Уштеде од 22 милиона КМ остварене су домаћинским управљањем и то нису само уштеде у мазуту, већ и у потрошњи воде и струје, те платама радника", тврде у предузећу, одговарајући на Мирошљевићеве тврдње да су уштеде настале завртањем гријања.

У „Топлани“ кажу да су набавили довољно дрвне сјечке за рејонске котловнице на Старчевици и Кочићевом вијенцу, те да од Града и Владе Републике Српске очекују помоћ за набавку мазута.

Састанак са ЕБРД

У Граду су најавили да ће се половином децембра састати са представницима Европске банке за обнову и развој, са којом преговарају о кредитирању, како би котлове на мазут замијенили котловима на дрвену сјечку.

Вредност пројекта је 15 милиона евра, али да би био одобрен, Бањалука ће морати да реструктурише постојеће дугова „Топлане“.

Три милиона

Влада Српске до сада је уплатила три милиона КМ Граду, а на име дугова за гријање буџетских корисника, што је искоришћено за набавку мазута.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

09.12.2016 10:02

Сад ће г-дин из Еаст Wест Бридге да обезбиједи кредит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топло-Ладно

09.12.2016 10:06

Скуп мазут

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

09.12.2016 10:29

Ето вам Радојцица,ста сте мислили да је он дјед мраз ако има браду

Name

Васке

09.12.2016 10:52

Јој сто волим сто се замотавате.Па гласали сте да се змрзавате

Name

Аутсајдер

09.12.2016 10:28

Хитлер је био хуманији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

09.12.2016 10:44

Лако це се то рјесити кредитом ЕБРДа и сви це извјети сретно и у топломен до краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блацкаддер_БЛ

09.12.2016 12:01

Гласали сте за ове лопове из СНСД-а, сада тишина молим. Бањалуко ћути и уживај у свом избору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе Хе

09.12.2016 12:07

Гријање хе хе хе ма кјуди дајте паре хе хе хе гријања нема вец 25 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

копицл

09.12.2016 12:14

Сто се буните. Радојициц це то рјесити. То је Вас избор. Он има тим људи само му морате помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИРУ РИРУ

09.12.2016 12:28

Тако је тим це ријесити али своје финансијске проблеме и запослити родбину

Name

јеремија

09.12.2016 12:23

Сте гласали господо градјани, колико се сјецам двије трецине за јајару од зградонацелника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

09.12.2016 12:25

Ударна Вјест:Нереди у Бања Луци побунили се Ескимммииии!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик

09.12.2016 12:30

Мазут најјефтинији у задњих осам година, па опет не ваља. Топлана нас не грије већ пет година. Управа Топлане неспособна. Увести праву ревизију, зна се кривац-лопов. А тешко граду након Гаврановића. Све оно што је Гаврановић упропастио не мозе Радоичић поправити за Три Мандата, а што је Гаврановић град задузио не мозе вратити ни свјетска банка. Гаврановићу прокљиње те цијела Бањалука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛАТКО М

09.12.2016 12:49

Помочи ћемо вам деда мраз Радојициц и ја.

ОДГОВОРИТЕ