10 разлога зашто је ЕУ корак до распада

Иако се ЕУ још прије неколико година чинила врло монолитном и компактном унијом која гарантује сигурност и просперитет својим чланицама, ситуација је сада, на крају 2016. године, потпуно другачија.

Свијет 09.12.2016 | 09:45
10 разлога зашто је ЕУ корак до распада
Уз мигранте и непрестане могућности да Европу запљусне још један милионски талас избјеглица који би преко Турске покушавали доћи до Старог континента, још је цијели низ проблема који постојање ЕУ доводе у питање.

Сигурно је да ће сљедеће раздобље бити обиљежено грчевитом борбом за очување Уније, ако не у садашњем, а онда бар у нешто измијењеном облику.

“Кључно питање сада су избори у Француској. Побиједи ли на предсједничким изборима Марине Ле Пен, Француска ће за неко вријеме или изаћи из Европске уније или ће на неки начин замрзнути своје чланство у њој. То ће редуковати Унију на својеврсну велику Њемачку, односно Њемачка ће остати једина земља лидер коју ће сви слиједити”, рекао је политички аналитичар Жарко Пуховски за Вечерњи лист.

Десет разлога зашто је ЕУ на ивици распада

Дужничка криза и диктат штедње

Агонија коју је у већој мјери пролазила Грчка а у мањој још неколико земаља југа ЕУ омрзнула је идеју Европске уније добром дијелу становника.

Растућа неједнакост

Иако је рецесија завршена, још траје и расте раслојавање у друштву и настаје све већи друштвени јаз, а смањује се средњи слој грађана.

Подјела на сјевер и југ

Више него икада ЕУ је подијељен на два дијела, на богате државе на сјеверу континента и сиромашне државе на његовом југу.

Доминантна Њемачка

Њемачка је доминантна земља унутар Европске уније и та би се њена улога, не вољом Берлина, могла и појачати, што ствара анимозитет код неких чланица.

Превелика регулисаност

Претјерана бирократија и пререгулисаност готово сваког сегмента друштва унутар ЕУ у којему се прописују и потпуно непотребни прописи.

Недостатак визије

Нико данас са сигурношћу не може рећи у којем смјеру Европска унија треба ићи и на који се начин треба развијати, а недостатак визије велика је опасност.

Ослањање на САД

У појединим сегментима ЕУ као да није водила своју политику већ је ставове прилагођавала САД-у. Доласком Трампа то ће се промијенити.

Рат у Сирији непотребан

Европска унија се, пратећи САД, дјелимично умијешала у сукоб у Сирији, а није требала.

Путин је дежурни кривац

Недостатак свијести о стварним узроцима проблема који потресају Унију довео је до тога да је земљама ЕУ сада за све крив – Путин.

Мигрантска криза

Више од милион људи ушло је у Европску унију током прошлог мигрантског таласа. То би се могло поновити почне ли Турска поново пуштати мигранте према, пише Вечерњи лист.

(Вечерњи лист)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АУ

09.12.2016 11:27

Нама то ништа не значи , БиХ никад неће испунити њихове услове пошто наши политичари губе могућност хапања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајјјј

09.12.2016 13:13

Све сто се брзо гради јос брзе се сруси..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

09.12.2016 15:43

Снаци це се они опет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.12.2016 20:05

У тој ЕУ су баш смијешане јабуке, банане, крушке, рибизла, кромпир, зелена салата, кукуруз, зоб, и још што шта. А сад су им додали и избјеглице као крем на торту.

ОДГОВОРИТЕ