Казна Халиловићу због вријеђања РС

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је у Сарајеву у поновљеном поступку изрекла новчану казну од 5.000 КМ Босанскохерцеговачкој патриотској странци - Сефер Халиловић због говора мржње у предизборној кампањи када је Халиловић назвао Републику Српску "геноцидном творевином".

Босна и Херцеговина 08.12.2016 | 14:03
Казна Халиловићу због вријеђања РС
ЦИК је утврдио да је Халиловић на предизборном скупу 26. септембра у Новом Граду користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

Халиловић је том приликом назвао Републику Српску "геноцидном творевином".

Члан ЦИК-а Бранко Петрић истакао је да би толерисање оваквих иступа, посебно у предизборној кампањи, представљало опасан преседан и дало инспирацију другима како се могу понашати.

ЦИК је раније казнио Халиловића за ову изјаву, на шта се он жалио Суду БиХ, који је оцијенио да Комисија није доказала да је ријеч о говору мржње.

Комисија је, након разматрања извјештаја о извршеним провјерама, овјерила шест кандидатских листи са 21 кандидатом из Скупштине општине Соколац за избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево.

За избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево овјерени су практично сви одборници у Скупштини општине Соколац.

ЦИК је на основу налаза ревизије финансијских извјештаја политичких странака из 2014. године изрекао новчане казне за 12 политичких странака, 13 странака кажњено је забраном кандидовања на наредним изборима, а за једну странку обустављен је поступак.

Највиша новчана казна изречена је Странци европске социјалдемократије - 62.100 КМ, слиједи Демократски народни савез са 10.500 КМ, док је БОСС-Босанска странка - Мирнес Ајановић кажњен са 5.000 КМ.

Странци за БиХ изречена је казна од 4.700 КМ, са 1.500 КМ кажњен је Хрватски народни савез, по хиљаду КМ казне изречено је Босанскохерцеговачкој народној странци, Босанскохерцеговачкој патриотској странци - Сефер Халиловић, Комунистичкој партији и Покрету за наш град, а 500 КМ Сељачкој странци.

Због недостављања финансијских извјештаја за 2014. годину, ЦИК је изрекао административну мјеру ускраћивања права кандидовања на наредним изборима сљедећим странкама: БХ Слободни социјалдемократи, Еколошка странка Е5-Зелени, Хрватска народна заједница, Хрватска народна заједница 1908, Нова грађанска иницијатива - Козарац, Партија правог пута, Партија социјалне правде, Партија социјалне и економске правде, Политичка организација Независна листа - За мој град, Сложна народна странка, Српски покрет обнове Републике Српске, Странка праведне политике и Унија социјалдемократа - Унија за све нас.

У расправи о овом питању члан Комисије Суад Арнаутовић затражио је да се питање финансирања политичких странака уреди у Федерацији БиХ, која нема закон за ову област.

Арнаутовић је оцијенио да законско рјешење које је донијела Република Српска представља идеалан модел за уређивање питања финансирања политичких странака на нивоу БиХ.

Извор: СРНА

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ал паћино

08.12.2016 13:58

Коју боју косе користи.....вјероватно се прави у ....турској

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

08.12.2016 14:15

Кана....

Name

Ста зврднас

08.12.2016 14:51

Кад си већ тако паметан и поставио тај ницк, онда би знао да је таква и код истог. Ти вјероватно немаш ни боје а ни косе, јер ти је отпала а зашто? Зато сто у самој глави немаш никакву подлогу јер ти је празна па како да би било који хормон укљуци и стимулира раст косе, празно главицу један.

Name

Бк

08.12.2016 14:00

Кад це казнити додика сто негира Босну и то је кривично казњиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дука

08.12.2016 14:36

Нисам сасвим разумио, ја нигдје не видим цјеловиту Босну. Ста би то она била?

Name

Браво

08.12.2016 14:55

Потпуно се слажем. Све би њих требало новчано казнити али приватно, па би другачије мислили о народима, њиховим вјерама и припадностим а будимо реални, кад излазиш из РС-а ипак морас изаћи са пасосом на којем стоји БиХ! А тако и из Федерације, поштујмо ту нашу заједницу Републику Босну и Херцеговини, чему је спорно противити се њој и негирати је. Кад смо глупани и нисмо се знали договорити да се у истој застави надју симболи 3 народа а не да нам ЕУ троа своје звјезде.

Name

Мислим-ман

08.12.2016 22:31

Кад сам заговарао да застава буде небеско плаве боје са контуром стећка сви су ме поклопили. Чији је стећак? Наш царе, као и Босна и Херцеговина, ни српски ни хрватски ни бошњачки, него стећак је стећак, никакви орлови ни племићки значи нам не требају. Република Србија а племићка обиљежја на застави, Хрватска исто - какве су то републике? Стећак на БиХ застави, а могу и грабље, виле, шта било, ста це нам конфедерацијске и масонске звијездице, свакако смо робови били и бићемо

Name

Црни

08.12.2016 14:17

Па ја шта је друго ? Па и птице на грани знају за то ако сте толико слијепи погледајте кроз ХАГ то је оптужен читава земаљска кугла овако а ви као овце за шишање могу вам намазати очи кад хоће кад сте нешколовани жалосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црно бијели

08.12.2016 16:19

Је ли Црни гдје неста српска вецина у Босни и Херцеговини,ко је то истребљивао.Црнци ил Петуанци или Малајци ил комсије.Доста је вад8х лази.

Name

Кобац

08.12.2016 14:27

Док се каже или види то РС подсјећа се и наводи на мржњу аутоматски

ОДГОВОРИТЕ
Name

цасна сестра

08.12.2016 15:34

Ма људи Халил је сасвим ок. Није цовјек ко не гријеси, није побједа у јацега него у милостивијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

08.12.2016 17:15

Искрено, а зар није? Зар није то истина сто је рекао. Ја сматрам да јесте, јер град у којем живим, никад прије рата није био српски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

08.12.2016 18:09

Ни град у којем сам ја живио и моји преци, 6 генерација, није био баш изразито муслимански а сад јесте. Је ли и то мјерило за "геноцид". Па у Хрватској срби више скоро да и не постоје а бројали су око 15%, има ли то елемената геноцида?

Name

Фик

08.12.2016 19:04

Мала казна.

ОДГОВОРИТЕ