Исинбајева на челу Руске антидопинг агенције!

Некадашња олимпијска шампионка у скоку с мотком Јелена Исинбајева изабрана је за председницу новог надзорног тела Руске антидопинг агенције (РУСАДА).

Остали спортови 11.12.2016 | 13:45
Исинбајева на челу Руске антидопинг агенције!
РУСАДА је саопштила да ће Исинбајева предводити десеточлану комисију у којој су спортски функционери, академици, као и функционери министарства спорта.

Исинбајева је била део руске атлетске репрезентације којој је било забрањено да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру због раширеног коришћења допинга, иако она сама није била оптужена за било какве нелегалне радње.

Исинбајева је од раније чланица Међународног олимпијског комитета (МОК), али не и извршног одбора тог тела, који је продужио санкције Русији пред објављивање другог дела извештаја Светске антидопинг агенције (WАДА) о заташкавању случајева допинга.

Њено именовање у надзорни одбор Русада могло би да повиси тензије са WАДА, коју је Исинбајева жестоко критиковала. Она је рекла да су оптужбе главног истражитеља Ричарда Мекларена недоказане. Она је тражила да се атлетичарка која је постала узбуњивачица, Јулија Степанова, доживотно суспендује.

Први задатак Исинбајеве у Русади биће да убеди WАДА да њеној агенцији поврати акредитацију, тако да поново може да обавља тестове. WАДА је раније рекла да би за то требало "трансформисати руски антидопинг систем и културу".

"Ефективност са којом ће се спроводити борба против допинга зависи од тога када ће Русада поново добити потврду о придржавању прописа WАДА. Желимо да нам то буде главни задатак и уложићемо максималан напор у то", саопштила је Исинбајева.

Још један члан новог надзорног одбора је Виктор Березов, који је управљао дисциплинском комисијом Русаде од 2010. до 2014, што је период у коме је та агенција наводно прикривала допинг. Березов није ни за шта оптужен.

Одбор ће на састанку 15. децембра одабрати новог извршног директора.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар