БиХ је спремна за 3.200 питања из ЕУ?!

Све институције власти у БиХ у протеклом периоду обавиле су низ методолошких припрема, одржале су низ семинара, конференција и обука у склопу припрема за долазак упитника Европске комисије.

Босна и Херцеговина 08.12.2016 | 08:10
БиХ је спремна за 3.200 питања из ЕУ?!
Ово је јуче рекао Един Дилберовић, директор Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) БиХ, најављујући, на неки начин, сутрашњи долазак у Сарајево европског комесара за проширење Јоханеса Хана.

Хан ће у својој актн-ташни донијети упитник с око 3.200 питања за БиХ, те је потпуно јасно због чега ће у цијелом процесу, осим великог броја стручних тимова, учествовати и читава "војска" преводилаца коју чека Сизифов посао превођења од 25.000 до 30.000 страница одговора.

"Одговори на упитник нису једини, али јесу најважнији извор информација за ЕК у припреми мишљења. Зато је кључно да буду квалитетни. Они су, заправо, 'систематски преглед' у процесу интеграције једне земље", истиче Дилберовић.

Појашњава да ће буквално све институције власти учествовати у припреми одговора, у складу са својим уставним надлежностима, те да ће бити велики број питања на којима ће морати заједно радити велики број институција.

"Сљедеће је кориштење механизма координације да се дође до јединственог одговора, јер то је темељни захтјев ЕУ", наглашава Дилберовић.

Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, рекао је јуче да је БиХ у протеклом периоду реализовала све договорене обавезе.

"ЕУ нас је препознала као стручне и кредибилне партнере. Свјесни смо да одговори на упитник морају представљати усаглашене ставове и да БиХ мора говорити једним гласом. Ако у року од шест мјесеци на стручан и прихватљив начин одговоримо на питања, реално је да БиХ добије статус кандидата до краја 2017. или најдаље у првом кварталу 2018. године", изјавио је Звиздић.

И члан Предсједништва БиХ Драган Човић истиче да је БиХ спремна за упитник, али и да је "врло важно да се не релативизира Мастер план Предсједништва".

"На њему ћу до краја инсистирати. Ту смо прецизно по мјесецима дали што морамо урадити да бисмо кандидатски статус добили крајем идуће године", рекао је Човић те подсјетио да је једна од кључних одредница овог плана провођење пресуде "Сејдић и Финци".

Иако изражава одређене резерве по питању ефикасности рада механизма координације, Никола Ловриновић, предсједавајући Заједничке комисије парламента БиХ за европске интеграције, вјерује да је БиХ "у техничком смислу" довољно спремна за одговоре.

"Очекујем да сва тијела власти одговорно приступе изради одговора, а да се несугласице рјешавају кроз координацијски механизам. Нема никаквог разлога да овлаштена тијела одмах не приступе изради одговора", рекао је Ловриновић.

Младен Босић (СДС), предсједавајући Представничког вијећа парламента БиХ, пак сматра да је, прије свега, важно видјети каква ће бити судбина ЕУ.

"У овој ситуацији, од Италије, Бреxита, осталих нестабилности, економске неизвјесности, јача покрет у ЕУ који не жели проширење. То нас доводи у ситуацију да, можда, морамо дефинисати неке друге приоритете", рекао је Босић.

Како год, јасно је да све нивое власти очекују свеобухватна питања, од оних о тачном броју оваца, јуница, крава музара, пилића, о заштити животиња и свилене бубе, до питања о врстама ракија и вина које се производе у БиХ.

Такође, ЕК ће занимати и однос запослених жена и мушкараца, број претплатника на мобителе, ко штампа школске уџбенике, колико је у земљи кафића, ресторана и хотела, колико је рибе уловљено у посљедњој деценији.

Између осталог, ЕК ће занимати и колико у БиХ има оружја, регистрованих пиштоља, да ли постоје гласачки листићи на Брајевом писму, тачан број ученика свих националности, WЦ-а и купатила у домаћинствима…

Како сазнајемо, одговори би требало да буду припремани на сва три службена језика у БиХ (свако на свом) те би онда били финализовани и, на крају, преведени на енглески.

Вигемарк: Не журити с одговорима

Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, упитник сматра "важном прекретницом за БиХ".

Он је најавио да неће бити формалног крајњег рока за давање одговора на питања, те да ће након прве фазе одговора услиједити додатна питања.

Вигемарк је препоручио бх. властима да одговоре не дају у журби, јер ће они послије бити кориштени за анализу капацитета БиХ за њено кретање на путу ка чланству. 

Извор: Независне новине

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Едо,Слатина-Тузла

08.12.2016 07:17

Зашто журити у нешто што пропада јер данашња ЕУ подсјећа на СФРЈ са почетка 90-тих!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

08.12.2016 08:33

Европска унија је једини начин да паредујемо јер овако само тапкамо у мјесту већ двије деценије. Једне те исте свађе сушамо већ превише дуго и ако ови што сада управљају са нама буду одлучивали о будућности народа надрљали смо тотално. Људи нам одошо у иностраноство и овде ће бити тотална постара

Name

СФРЈ

08.12.2016 12:48

Али и босна ми лици на СФРЈ исто онако Прије него се крваво раздвојила. СФСН

Name

дјиљкос

08.12.2016 07:34

Дај не брукајте се, за ста сте ви спремни?? Па ми смо толико биједни и једани да нисмо спремни лопове и криминалце на изборима смијентит легалним путемн да будемо спремни истини погледати у оци.Знате како нас види нормална свијет и какви смо у оцима реланих људи.Они запустени уценици који у зивоту књиге нису отворили на пријемном из математике на тејницком факултетеу али факат пријератном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

08.12.2016 07:45

БиХ није спремна ни за питање свог опстанка. Она нема унутрасњи консензус свог битисања, њен опстанак је базиран на притиску МЗ над Србима а, све висе и над Хрватима. Питање је до када це тај притисак трајати, питање је дана када це се та МЗ запитати до када да троси свој кредибилитет, који је и онако упитан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

08.12.2016 08:23

Ентитет РС нема услове за свој опстанак у слуцају гасења БиХ. Посебно јој географија и границе не иду на руку. Једино Палестина нема повезана своју територију. РС као ентитет није цјеловит.Брцко је кљуц свега

Name

ре србину

08.12.2016 08:26

Колико год се такви као ти и теби слицни трудили и надали да це се БИХ распасти и вјецно стагнирати овај упитник је цисти доказ да БИХ иде полако али сигурно ка европи и НАТО тако да твоји тј,васи снови о самосталности су у сустини најгора ноцна мора..стога или напусти БИХ и самим тим и европу и пресели се у мајцицу русију..тамо цес видјети ста је унутарњи консензус кад те мрак поједе у секунди..

Name

Србин

08.12.2016 08:47

О географијо махаласка, запитај се мало гдје се налази Дубровник и да ли Хрватска има дисктрикт Неум

Name

Бијељина

08.12.2016 09:50

@РЕ СРБИНУ ниси несто помогао БиХ...цак се мозе реци да помазес да се Срби лаксе курталису гноја званог БиХ

Name

ре.бивси муслимани

08.12.2016 10:38

Сто се географског полозаја Републике Српске тице,ниста се није промјенио од 1995,сто знаци настављамо даље. Васи лазни пописи и непостојеци босњаци,који не зиве овде а уписали сте их,не сикирају нас нароцито.

Name

ФЦУК ЕУ. ФЦУК НАТО!

08.12.2016 07:51

Ми нецемо у фасистицку ЕУ! Хоцемо референдум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуцк анд нот фцук

08.12.2016 16:56

Хе хе

Name

Хоw цоме

08.12.2016 07:52

Каква армија преводилсца, па није ваљда да не знате енглески?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

08.12.2016 07:55

Од 3200 питања, на 3100 це бити одговорено негативно. Имате ли...? Немамо. Јесте ли...? Нисмо. Знате ли...? Не знамо. Мозете ли...? Не моземо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прими ме

08.12.2016 10:34

Па нека нас онда приме.... и то су одговори.

Name

Логика...

08.12.2016 07:56

Оволико није питања поставио ни Оливер Млакар кад је водио Квискотеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

док

08.12.2016 08:39

Аха јесте мало сутра правосудје огрезло у криминал метастазирало а прицамо о преговорима са Еу смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

08.12.2016 09:26

Ма која тзв босна..она је на издисају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправак кривог навода

08.12.2016 11:16

Босна је фикција као и свака друга дрзава, није дрзава на издисају, на издисају смо ми који ту зивимо, јер смо све унистили.