Антонов нуди Трампу авион умјесто Боинга

Главни украјински произвођач авиона „Антонов“ понудио је новоизабраном америчком предсједнику Доналду Трампу да купи авион те компаније, дан након што је Трамп „Боингову“ верзију предсједничког авиона процијенио прескупом.

Свијет 08.12.2016 | 07:14
Антонов нуди Трампу авион умјесто Боинга
„Можда је боље да Доналд Трамп узме у обзир авион компаније 'Антонов' за 'Аир Форце 1'“, објавила је украјинска компанија на Твитеру, јавља АФП.

Украјински „Антонов“ је можда најпознатији као произвођач „Мрије“, највећег теретног авиона у свијету, наводи француска агенција. Трамп је јуче на истој друштвеној мрежи написао да „Боинг“ производи нови „747 Аир Форце 1“ за будуће предсједнике, али да му се цијена „отргла контроли, износи више од четири милијарде долара“, те да треба отказати поруџбину.

Нешто касније, Трамп је новинарима у Њујорку рекао да је сулуд начин на који „Боинг“ одређује цијене.

„Желимо да 'Боинг' заради много новца, али не толико“, истакао је Трамп, који ће званично ступити на дужност предсједника САД 20. јануара 2017. године.

„Боинг“ је касније објаснио да такав уговор не постоји и да је само примио 170 милиона долара од Бијеле куће „за одређивање способности“ нове предсједничке флоте.

И Бијела кућа је јуче саопштила да не зна одакле Трампу податак да нови предсједнички авион кошта више од четири милијарде долара.

Детаљи о укупној вриједности новог уговора нису објављени, али је америчка авијација у јануару 2015. саопштила да ће „боинг 747-8“ замијенити два авиона „ер форса“ који се тренутно користе за превоз америчког предсједника.

„Аир Форце 1“ је један од најупадљивијих симбола Сједињених Америчких Држава, примјећује Ројтерс, док је на вебсајту компаније „Боинг“ наведено да амерички предсједници користе њене авионе од 1943. године.

Авиони 747-8, дуги 73 метара и распона крила од 68 метара, могу да лете директно од Вашингтона до Хонгконга, 1.600 километара даље од садашње верзије авиона „Аир Форце 1“.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

08.12.2016 07:38

Пресједник САД Господин Доналд Трамп це због питања своје безбједности и америцког престиза и даље да лети у авиону америцке компаније Боинг. За поцетак је добар јос увијек стари Пресједницки авион "Аир Форце 1!" Хвала зато Украјинцима из компаније "Антонов" на њихивој понуди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пркно

08.12.2016 08:04

Антонов би могао ускоро пропасти. Растурили су везе с Русијом која је била главни, да не казем једини купац њихових авиона. Американци им неце купити ни један.

ОДГОВОРИТЕ