Алија Изетбеговић знао за злодјела "Шева"

Бошњачки ратни лидер Алија Изетбеговић био је упознат са злоделима „Шева“, али није желео да казни злочинце.

Босна и Херцеговина 07.12.2016 | 20:17
Алија Изетбеговић знао за злодјела "Шева"
Ово је у изјави истражиоцима Хашког трибунала устврдио некадашњи начелник Службе државне безбедности (СДБ) у Сарајеву Мунир Алибабић, звани Муња, сведочећи о злочинима које су припадници „Шева“ починили над Србима у главном граду ФБиХ.
 
Наш лист је дошао у посед копије Алибабићеве изјаве истражиоцима Хашког трибунала, коју је дао 24. и 25. маја 2000. године, а у којој он као одговорне за убиство осам заробљених Срба, припадника резервног састава ЈНА у сарајевском Великом парку 22. априла 1992., отворено прозива бројне бошњачке политичке и војне лидере. У исцрпном сведочењу о деловању „Шева“ Алибабић је хашким истражиоцима, између осталог, рекао да је Алија Изетбеговић знао за свирепу ликвидацију резервиста ЈНА.

"Председник Изетбеговић ми је рекао, цитирам: 'Да, то су урадили људи из групе за специјална дејства'. Из његове примедбе разумео сам да му је било познато да постоји специјална група и да га је Асим Даутбашић (некадашњи помоћник директора бошњачке тајне службе АИД) већ информисао о убиству" сведочио је Алибабић.

У изјави о злочинима „Шева“ бивши шеф сарајевског СДБ хашким истражиоцима издиктирао је и имена људи из тадашњег бошњачког политичког и војног врха који су, према његовим сазнањима, издавали наредбе за деловање те јединице.

"Мислим да Алија Делимустафић није био ништа више од посредника, док је главна особа био Асим Даутбашић. Осим њега, Неџад Угљен, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Јозо Јозић, Ирфан Љеваковић, Енвер Мујезиновић, Јусуф Јашаревић, Фикрет Муслимовић такође су били у команди јединице 'Шеве' и они су давали задатке тој јединици. Осим наведених људи, Алија Изетбеговић и други чланови Председништва РБиХ знали су за активности јединице 'Шеве', док је Хасан Ченгић пружао логистичку подршку. Бакир Садовић, официр за везу, био је нарочито добро информисан о овим активностима" рекао је Алибабић.

Недовољан извештај

У изјави хашким истражиоцима Алибабић је, између осталог, рекао да је о злочинима „Шева“ и других бошњачких паравојних формација 27. јула 1994. предао обиман извештај Алији Изетбеговићу и осталим члановима Председништва РБиХ.

Тај извештај је комисија председништва, на челу са Стјепаном Кљуићем, оценила „недовољним“.

Спаљивање жртава

Мунир Алибабић је у свом сведочењу објаснио због чега посмртни остаци српских резервиста убијених у Великом парку до данас нису нађени.

„Неџад Угљен ми је рекао да су по наређењу Асима Даутбашића тела убијених српских војника спаљена и сакривена“, сведочио је Алибабић.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: босњаци.нет

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоол

07.12.2016 20:33

Срби су ту били колатерална штета а прави задатак је сева је био чување на власти ратних Муслиманских лидера и згртање десетина милиона у властите џепове које су стизале у Сарајево а које они нису хтјели да дјеле на широк круг људи као сто су Сефер Халиловић и сл који су хтјели дио колача и за себе.Себе су биле нешто попут ЈСО-а у Србији,радили прљаве послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

07.12.2016 20:55

чуј знао , организовао их и наређивао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммммм

07.12.2016 20:57

Миле,предсједнице,слушај..Муња,Мехољиц,Делимустафиц,Ибран Мустафиц,ухвати се ових људи и исправи неправду над Србима,мани се Галијасевица,Цераница и осталих..Ако треба плати информацију јер ови горе наведени све знају ови доле наведени претпостављају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хммммм

07.12.2016 21:23

Коме се ви обрацате??? Ономе сто је предао Јасеновацку архиву!!! Ниста се не брини има ко о томе брине....! Ста ради господин Петрусиц сво ово вријеме??

Name

Хе Хе Хе

07.12.2016 21:08

Хе хе хе ко нам воли.суске.хе хе хе.јуниор Баки наслиједио је страст за зелене доларцице ко бабо хе хе хе.50 милионцица усд.су Баки ј бабо мазнули у ратумхе хе хе мало Турска мало Малезија а богуми и САД хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Хе Хе Хе

07.12.2016 22:22

Стварно су ти глупи коментари.

Name

Господин цобан

07.12.2016 21:41

Шеве ниси ни биле основане кад су убијени резервисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Три

07.12.2016 21:58

Која глупост. Наравно да политицари све знају, а поготово у рату. Мидлите даци радован и бобан и алија и фрањо и слобо и остали нису знали стацсецдесава. Али сви су прелазили преко тога због мира у торовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

08.12.2016 05:55

Наравно да је знао а злоцинце је одликовао.Срби су платили за све њихове злоцине.Само се србима судило .Стета била је то прилика да се разидјемо заувјек .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бск

08.12.2016 08:31

Стварно Аљо је био фаца мислим на алију измет,беговица

ОДГОВОРИТЕ
Name

трамп

08.12.2016 08:37

Он их је формирао и командовао њима а глупи срби требају да уце како се цувају људи од знацаја и повјерења а не све своје официре су испоруцили за власт и фотељу.Доце им то главе од запада сад су они на тапатеу.

ОДГОВОРИТЕ