Новинари у Српској траже заштиту законом

Клуб новинара Бањалука предао је Министарству правде Републике Српске званичну иницијативу за измјену и допуну Кривичног закона Републике Српске. Оно што је изазвало полемику јесте члан 4 приједлога Клуба новинара који предвиђа ослобађање од казни за нападача на новинара у одређеним случајевима.

Република Српска 07.12.2016 | 20:12
Новинари у Српској траже заштиту законом
Иницијатива предвиђа увођење новог кривичног дјела за напад на новинаре.

За ново кривично дјело напада на новинаре, између осталог, предвиђена је казна и до осам година затвора. Иницијатива је свакако добра, кажу новинари.

Оно што је, међутим, изазвало оштру полемику и неодобравање међу новинарима јесте члан 4 Приједлога Клуба новинара који предвиђа да од казне буде ослобођено лице које је изазвано незаконитим или непрофесионалним извјештавањем новинара.

То значи да се приједлогом измјена кривичног закона допушта напад на новинаре, уколико неко процијени да је извјештавање непрофесионално, кажу новинари - критичари приједлога.

Министар правде потврдио је да је примио иницијативу Клуба новинара. Не жели о спорном члану 4 док се детаљно не упозна са иницијативом.

У посљедњих неколико година забиљежен је пораст броја напада на новинаре у БиХ. само у 20% случајева починиоцима су изречене санкције. Најактуелнији је случај новинара Слободана Васковића, који је у новембру због пријетњи морао да напусти БиХ.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

брука

07.12.2016 19:35

Невјероватно да сами себе не знају заштити. Ко ће да каже шта је професионално и незаконито?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

07.12.2016 19:55

А КО ЋЕ НАС ЗАШТИТИ ОД НОВИНАРА РТРС, ГЛАСА СРПСКЕ И ОСТАЛИХ ПОПУТ ЛАЖАЊСКОГ КОЈИ НАС СВАКИ ДАН ЛАЖУ И ПИШУ ПО НАЛОГУ ВЛАСТИ, ЈЕЛИ ТО НОВИНАРСТВО. ОБИЧАН ШЉАМ КУПЉЕН ЗА СИТНЕ ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ивица

07.12.2016 20:41

СДС има своју телевизију Милорад своју и ста је ту спорно.

Name

Ципелом

07.12.2016 20:53

Они ће бити по нечијој оцјени професионалци. За њих нема кризе док је ммф код нас. Криза је за оне што пишу истински професионално. Испашће обични отирач.

Name

ре ивица

07.12.2016 21:21

Има ли других медија осим тв?

Name

Није поштено

07.12.2016 20:01

У потпуности подржавам спорни члан 4, само се режимски новинари (99%, нажалост) могу противити. Новинарство на Балкану је најмање истраживачко, поткријепљено чињеницама, већином пишу по директиви у циљу изазивања мржње и раздора међу грађанима. Најбољи примјер су СРНА, Блиц, Информер и Већерњи Лист. Посљедње блаћење Босне и Србије од стране Хрватске су чисто материјалне природе. Препала се КИТАровићка да јој десетци тисућа хрватица не дођу у Сарајево и Београд за новогодишње благдане и умјесто у Крватску, Еуре и "невиност" потроше ван лијепе њихове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

професионално

07.12.2016 20:51

Мислим да си имао добре намјере овим коментаром, али да ниси разумио цл.4. Режимском новинару ово неће сметати због оцјене професионалан и законито поступа, јер ће као режимски то увјек бити, а ти сад поново прочитај став 4.

Name

биби

07.12.2016 20:25

Добице те саргарепу па полиција није застицена само у БиХ политицари су застицени и од пријетњи и од криминала и корупције а остали мозете да се сликате овакво правосудје неце вас задтити сигурно и овакви закони су добри да судиви раде свој посао и да тамо не сједе корумпирани људи који по пет пута дају услове за најтеза кривицна дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сустина

07.12.2016 20:52

А колико новинара је гласало за овакву власт? Овца вуку, "Промијени се једном вуце, престани давити нас овце."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

08.12.2016 05:00

Новинари и телевизије су подлозне странкама и то је јасно ко дан,тако да прво нека поцну постено и без икаквог утицаја да раде па онда нека тразе сва права и заститу и тада је и заслузују..!

ОДГОВОРИТЕ