Штедишама до 2017. новац из Словеније

Више од 140 корисника старе девизне штедње Љубљанске банке, из Главне филијале Сарајево, до краја ове године ће добити одштету која се процјењује на око 1,5 милиона евра.

Босна и Херцеговина 07.12.2016 | 14:54
Штедишама до 2017. новац из Словеније
Ова информација потврђена је "Независним" у словеначком Фонду за сукцесију, у који посљедњих 26 година гледа више од 130.000 оштећених штедиша из БиХ и Хрватске.

"Корисници који су примили информативни израчун и пристали на то, уплату ће добити у оквиру 61 дана. На темељу тога, процјењујемо да ће за више од 140 корисника из Главне филијале Сарајево бити исплаћено до краја ове године, у укупном износу од 1,5 милиона евра, а остатак у сљедећој години", речено је у ресорној институцији у Љубљани.

Средства ће бити доступна и у току 2018. године, јер датум подношења пријава истиче крајем наредне године. У словеначком фонду напомињу да је процес верификације за кориснике Филијале у Сарајеву почео 21. октобра, од када су завршили више од 1.200 информативних израчуна у укупној вриједности од 15 милиона евра.

Буџетом су предвидјели 320 милиона евра које ће крајем ове и у 2017. години исплатити бх. штедишама и штедишама Хрватске, односно 465 милиона евра, колико они очекују са каматама.

"Евидентно је да исплата почиње најмањим износима, али она иде према редослиједу којим је пристизала документација до њих. Годинама се чекало, не због Словеније, већ због незаинтересованости и бахатости домаћих структура и сада нико не може закомпликовати исплату или нас и даље завлачити", нагласио је Светозар Нишић, предсједник Удружења грађана за поврат старе девизне штедње БиХ у Бањалуци, коментаришући чињеницу да више од двије деценије штедише нису могле располагати својим средствима.

Према посљедњим подацима из Удружења штедиша у Сарајеву, обрађено је на стотине захтјева и упућено око 800 обрачуна из Словеније у БиХ.

"Према важећим законским процедурама, најкасније 61 дана од тога, треба да почне исплата, уколико нема додатних захтјева и замјерки на пристигли обрачун", објашњава Амила Омерсофтић, предсједница Удружења штедиша БиХ у Сарајеву, гдје је од 2. новембра стигло око 20 обрачуна.

Штедише напомињу да новац који буде исплаћен улази и остаје на тржишту БиХ. Важан је економски сегмент, јер ће осигурати и већи степен потрошње.

Европски суд за људска права прије четири године је донио одлуку према којој је Словенија дужна исплатити стару девизну штедњу штедишама Љубљанске банке изван Словеније. Вишемилионска средства, по истом основу, дугује и Србија, односно њена Инвест банка.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар