Упитник ЕК је прекретница за БиХ

Шеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у Босни и Херцеговини амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк истакао је да је упитник Европске комисије, који ће убрзо бити достављен БиХ, важна прекретница за Босну и Херцеговину, додајући да се ради о свеобухватном пакету питања која се не требају посматрати кроз политичку призму, већ је потребно дати одговоре поткријепљене чињеницама.

Босна и Херцеговина 07.12.2016 | 10:40
Упитник ЕК је прекретница за БиХ
Формално говорећи, појашњава Вигемарк, Европска комисија користи тај упитник да би направила процјену стања и капацитета државе која је на путу да постане пуноправни члан ЕУ. Питања Европске комисије су јасна и конкретна, нека су сложенија и везана су за све области и активности, од политичких, економских и социјалних, до питања у вези с институцијама и њиховим радом.

На питање да ли су институције БиХ спремне да дају одговоре на више од 3.000 питања из свих области живота у планираном року, на начин да испуне очекивања Европске комисије, одговорио је да неће бити формалног крајњег рока за давање одговора те да ће након прве фазе одговора услиједити додатна питања.

- Битно је да квалитет одговора буде задовољавајући - нагласио је шеф Делегације ЕУ те препоручио да се одговори не дају у журби, јер ће послије бити кориштени за анализу капацитета БиХ за њено кретање на путу ка чланству у ЕУ.

Вигемарк сматра да је то већ свима јасно и подсјећа да је већ одржан низ припремних састанака и семинара широм БиХ. Међутим, истиче да је важно да у овом процесу учествују сви нивоу власти у БиХ и да то није само задатак за власти на државном нивоу.

- Сви морају блиско сарађивати, ентитети, кантони и општине, што укључује велики број институција и захтијева тимски рад - рекао је Вигемарк.

За потенцијалне проблеме приликом давања одговора на Упитник рекао је да се могу појавити уколико неко буде мислио да само неке институције или само неки дијелови органа власти требају да се баве тим.

- Информације се требају прикупити од свих укључених у овај процес - истакао је, додајући да нема потребе да се сви укључују у одговоре на сва питања.

Питања, каже, требају бити распоређена логично и на одговарајући начин те упућена онима који су директно укључени. Такође, додао је да и цивилно друштво треба бити укључено у давање одговора или бар пружању информација за њихову даљњу формулацију.

Изразио је наду да ће се сви суздржати од небитног политизовања овог процеса, јер све ће те одговоре користити Европска комисија да би анализирала комплетно стање у БиХ.

- Међутим, то није суђење гдје ће одговори бити кориштени да се некоме донесе пресуда. Одговоре треба посматрати као значајан и вриједан извор информација - додао је Вигемарк, наглашавајући да ће ЕУ пружити подршку у виду омогућавања доласка више експертних мисија из земаља чланица ЕУ.

Ово је пријатељски процес, рекао је шеф Делегације ЕУ, напоменуо је да ЕУ не може помоћи при давању одговора већ да је БиХ та која их мора припремити. Стога је позвао све оне који имају стручна знања да буду ти који ће давати одговоре, јер "не постоји појединац који може дати одговоре на све".

Сматра да било би прерано коментарисати питање да ли БиХ на темељу одговора на Упитник може добити позитивно мишљење о захтјеву за чланство у ЕУ, јер је комплетна сврха овог процеса оцјена спремности БиХ да постане кандидат за чланство.

- Било би заиста прерано да ја, или било ко други, да неку процјену, и позвао је све да не постављају "вјештачке" рокове, јер нико не може тачно знати колико времена је потребно.

У неким погледима, каже, БиХ може бити спремна за чланство, али у неким другим можда неће, а ту је онда потребно уложити више напора.

С тим у вези нагласио је да БиХ има прилично унапријеђен Закон о забрани дискриминације, и да се може испоставити да је у том погледу доста напреднија од Србије или Црне Горе, које су већ кандидаткиње за чланство. Указао је и на чињеницу да ће постојати области гдје ће бити доста простора за даљње унапређивање.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник у БиХ посебно је нагласио да је БиХ, осим обавеза у погледу упитника, преузела и провођење битног пакета реформи, укључујући реформу јавне управе.

Истиче да, иако ће одговори на питања из Упитника захтијевати одређене ресурсе, не требају бити кориштени као изговор да се не настави с реформама које су већ започеле.

- Те су реформе започеле прије 15 мјесеци, и већ сте на пола пута. Имате нови програм ММФ-а, финалне услове за Свјетску банку да настави са својим програмом, а то је смањење цијена фармацеутских производа. Да није било Реформске агенде, ове се цијене никада не би смањиле - рекао је Вигемарк.

Имајући у виду значај и провођење реформи и одговора на овај упитник, истакао је да су то два одвојена процеса који се не требају мијешати већ допуњавати, и закључио да је најбољи начин да се они одвијају паралелно - на два колосијека.

(Фена)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ханс Гунар Данска

07.12.2016 09:55

Хоћеш ли ти лупити шаком од сто овим нашим политичарима и условити већ једном да се ради на стварању правне државе!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

07.12.2016 10:31

И политицари као баја казу нетребају нам странци. Да није странаца ниједан једини закон неби могли усвојити да једна страна небуде задовољна. Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

симбиоза

07.12.2016 11:02

Навалили ови да сто прије утрпају тзв бих тзв унију,која пропада.Тактика,сто прије отети тзв бих од Царске Русије..хехе..неце да мозе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.12.2016 11:41

Тачно,прочитани су.

Name

патриот

07.12.2016 11:46

ПРВО РЕФЕРЕНДУМ О ПИТАЊИМА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

07.12.2016 13:34

И то питање по питање,ко журио врат сломио,нема фрке само демократски.

Name

Робин Худ

07.12.2016 12:02

Липши магарче до зелене траве. Па ко ће то да испуни? Десетине хиљада страница са милион питања на страном језику. А код нас стручњак до стручњака, од РС до федерације па до БХ власти. Да није трагично било би смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.12.2016 13:03

Да се договоре како красти за један дан заврсено и ми би били дио европске уније