Хрвати уништавају доказе злочина НДХ

КомисијаВладе Хрватске, задужена за истраживање и ексхумацију жртава Другог светског рата и послератног периода већ пети дан, у тајности, и без присуства породица жртава, прекопава Шаранову јаму на Велебиту, један од симбола масовног српског страдања у систему концентрационих логора НДХ Госпић - Јадовно - Паг!

Регион 06.12.2016 | 19:15
Хрвати уништавају доказе злочина НДХ
Ову информацију "Новостима" је потврдио Душан Басташић, председник Удружења "Јадовно 1941", које окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора.

"Увређени смо и забринути због тога што нико од породица жртава, српских удружења и представника наших институција није позван да на лицу места присуствује новим прекопавањима ове јаме. Бојим се да је циљ оваквог истраживања заташкивање свирепог злочина НДХ над Србима и Јеврејима. Ово је, заправо, нови злочин и нова увреда за жртве и све нас чији чланови породица и сународници су бачени у ове крашке јаме" поручио је Басташић.

Нису обавештени ни чланови Српског националног вијећа Хрватске. На подручју комплекса усташких логора Јадовно, претече Јасеновца, 1941. у само 132 дана његовог постојања, на најсвирепији начин је побијено, па живо или полуживо стрмоглављено у крашке јаме, закопано у пашки камењар и бачено у море велебитског канала око 40.000 људи од чега је било 38.000 Срба.

Басташић каже да потомци јадовничких жртава, у време повампирења усташтва у Хрватској и чињенице да поменута комисија ради под контролом хрватског Министарства бранитеља, једноставно не могу да очекују објективно и професионално истраживање.

"Хрватска комисија је 1997. године, након обављеног истраживања Шаранове јаме, закључила да ту нема ниједне људске кости и да су пронашли само смеће! Тада су нас увредили и бојим се да се та пракса опет наставља. Морамо бити присутни док копају те јаме" истакао је Басташић.

Неприхватљив је, каже он, и најновији извештај, који је разматран у хрватском Сабору, а у којем је наведено да у Шарановој јами има "непознат број цивила и војника"!

"Какви војници? Знамо да су у јаму 1941. бацани српски сељаци. Претпостављамо да хоће да покажу да су у ту јаму 1945. бацани и војници НДХ. То је опасна игра. Хрватска власт намерава да на свако стратиште из Другог светског рата и послератног периода поставе идентичан споменик који ће очито сакрити злочине НДХ" нагласио је Басташић.

ЕПАРХИЈА: КАО ДА НАС СЕ НЕ ТИЧЕ

"Нико нас није обавестио о ексхумацији и жао нам је због тога" речено је "Новостима" у Горњокарловачкој епархији, након вести да се већ више дана, без знања јавности, ископавају посмртни остаци убијених Срба на Велебиту.

У кабинету епископа Герасима, који сам помно прати што се догађа, обавештени смо да је Епархија огорчена што су заобиђени и што не учествују у ексхумацији.

"Као да нас се то не тиче. Пре више од десет година људи који су бачени у јаме на Јадовну проглашени су мученицима наше свете Цркве" кажу у епархији.
"Предузећемо хитне мере да будемо укључени у ексхумацију, послаћемо допис Министарству бранитеља. Тражићемо да нам се ексхумирани посмртни остаци жртава предају да их ми похранимо у гробљима наших манастира."

БРОЈНИ ИНЦИДЕНТИ

Потомци жртава кажу да у време одржавања комеморације над Шарановом јамом на Велебиту њих морају да чувају хрватски полицајци са дугим цевима. Присећају се и да су им чланови хрватских ветеранских удружења знали да препрече пут до стратишта. Морају да прођу и поред великог бетонског крста са усташким обележјима.

Спомен-плоча и централно обележје код Шаранове јаме је више пута уништавано, али су га они сами обновили.

"Замислите да се потомци жртава овако дочекују на стратишту у неком од нацистичких логора у Европи" каже Басташић.

ИСТРАЖИВАЊА

Хрватски спелеолог Тихомир Пајалић је 1963. објавио извештај о истраживању Шаранове јаме, у којем је навео да је дубока 42,5 метара, а да на дну има 1,35 метара седимента костију. Међутим, београдски спелеолози су деведесетих утврдили да на дну има чак пет метара седимента костију. Ипак, хрватска комисија 1997. констатује да у јами нема ниједне кости!

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мрки

06.12.2016 18:35

Гледајмо у будуцност а не у јаме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

06.12.2016 20:06

Мрки.Ти си дубљи од свих ових јама.

Name

сова

06.12.2016 20:49

Још су неки чинили злочин, јер продаја архива Јасеновца која је однесена са простора РС, зна се тко је и када продао, је злочин против Српског народа...Бранили су и припаднике ЗНГ, бивши предсједник Народне скупштине, сада се зна шта је, и како је наговарао КЖ да отворено лаже у одбрани истога. И шта се десило. Он градоначелник, овај помјерен на боље мјесто, а КЖ, тамо гдје је и био...наравно с неколико оптужница због других сумњи и дјела...Све се зна и ништа се не смије...Када ће поново национализација....Живио социјализам, овај капитализам мјешавина феудализма и робовласништва уништи све пред собом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

06.12.2016 22:11

Република Хрватска покусава плански да сакрије од домаце и медјународна јавности праву истину о поцињеном хрватском геноциду над Православним СРБским Народом Светог Саве од стране хрватски кризара - устаса уз моралну подрску и благослов римокатолицке лазне цркве током Другог свјетског рата. Због тога СПЦ као цувар СРБства: Православне вјере и СРБске Отадзбине треба у свој црквени Календар сто прије да унесе Свете бројеве СРБски Новомуценика по мјестима њиховог страдања. Избацивањем из Календара СПЦ у Отадзбини броја од Седам стотина хиљада Свети СРБски Новомуценика пострадали у Јасеновцу због насе Свете вјере Православне и насег Светог СРБског имена јесте издајство од стране СПЦ Бога и СРБства, Православља и Светосавља као врхунца хрисцанске националне идеологије и СРБског нацина зивота. Патријарх Иринеј говореци у Бецу лазно о томе како је римокатолицка вјерска заједница наса "сестринска црква" нанео је највецу увреду Светим СРБским Новомуценика и њиховим Сродницима. Патријарх Иринеј је увредио цјели СРБскои Народ и тако изврсио најсрамнију и најподмуклију издају Православља и Светосавља које уци да изван Светог Православља нема ЦРКВЕ ХРИСТОВЕ и спасење свијета. Екуменизма је свјерес насег доба а екуменисти су највеци јеретици. ЦУВАЈМО СЕ ЗАТО ЛУКАВИ ЛАТИНА КАДА ОНИ СРБИМА И ПОКЛОНЕ ДОНОСЕ!

Name

НОВО

07.12.2016 16:19

ЧУДАН НАРОД ТИ ХРВАТИ, ЉИГАВ И ЈАДАН ДО БОЛА, 1941 ДОЧЕКУЈУ НИЈЕМЦЕ А 1945 ПАРТИЗАНЕ. ОГРОМНА ВЕЋИНА ИХ ЈЕ БИЛА НА СТРАНИ ЊЕМАЋКЕ. МИСЛИМ ДА НЕ ПОСТОЈИ ЈАДНИЈИ НАРОД У ЕВРОПИ И ЗАПАМТИТЕ ВЕЋИНА ПОДРЖАВА УСТАШКУ ИДЕОЛОГИЈУ А СКОРО СВИ МРЗЕ СРБЕ

ОДГОВОРИТЕ