Уловили змију која је појела три јелена

Бурмански питони као инвазивна врста на Флориди стварају велике проблеме аутохтоним врстама животиња које живе на подручју националног парка Еверглејдса.

Свијет 05.12.2016 | 20:30
Уловили змију која је појела три јелена
Све је почело 1992. када је то подручје погодио Андреw који је између осталог уништио неколико фарми питона на којима су се узгајале змије које су се требале држати као кућни љубимци.

Умјесто као љубимци у нечијим домовима завршиле су у мочварама на подручју парка. Такођер, с пуштањем змија у природу наставили су и неодговорни власници који су се заситили својих љубимаца.

Будући да је реч о врсти која тамо практично нема природног непријатеља толико су се намножиле да су почеле озбиљно да угрожавају аутохтоне врсте којима прети изумирање.

Ионако забринуте чуваре и екологе најновије откриће које су пронашли у огромној четири метра дугој и 47,6 килограма тешкој змији још је више шокирало.

Зашто? Иако се зна да бурмански питони те величине могу да прогутају јелена, никад до тада на подручју Еверглејдса није пронађена змија која је у себи скривала чак њих три.

Стручњаци који се баве њиховим проучавањем претпостављају како је змија сваку од животиња појела у различито време, током периода од 90 дана.

“Такав временски размак некоме се може чинити довољно дугим, али заправо је јако необично да змија у релативно кратко време поједе три тако велика оброка”, изјавио је за ЛивеСциенце Скот Бобак, професор биологије на Дикинсон факултету који је радио на проучавању конкретне змије.

“Ако знамо да је питон способан да поједе три јелена за три месеца, питам се шта и колико могу да поједу, а ми то још не знамо”, забринуто ће Бобак.

Поготово јер се ни не зна колико бурманских питона на подручју Еверглејдса заправо има. Грубе процене крећу се од 100 до 300 хиљада змија!



Извор: Индеx
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар