Преваре са возилима су коштале БиХ 70 милиона

У низу царинских превара Управе за индиректно опорезивање БиХ, због којих је буџет БиХ годинама пљачкан у огромним износима, јесте и криминал при увозу моторних возила, о чему свједочи документација у посједу БН телевизије.

Босна и Херцеговина 05.12.2016 | 22:52
Преваре са возилима су коштале БиХ 70 милиона
Иако је Одјељење за интерну ревизију УИО БиХ указало на бројне незаконите радње при утврђивању царинске вриједности рабљених путничких моторних возила на одређеним локацијама, Сектор за царине УИО, који је о свему детаљно обавјештен, није предузео никакве мјере.

У Регионалном центру Бањалука оцарини се чак 58 одсто од свих моторних возила пријављених за увоз у БиХ. То је 8 пута више него у Регионалном центру Тузла, 4 пута више него у Регионалном центру Сарајево и три пута више него у Регионалном центру Мостар. Ово је утврђено анализом обима увоза и царињења моторних возила по регионалним центрима и царинским испоставама УИО БиХ за првих 10 мјесеци ове године.

Анализу је извршила Група за тарифу и вриједност Регионалног центра Тузла, а на основу достављених седмичних извјештаја свих регионалних центара у БиХ. Та анализа је показала да у царињењима моторних возила убједљиво предњачи Царинска испостава Градишка са чак 30 одсто од укупног царињења моторних возила у БиХ.

Тако се у само једној Царинској испостави Градишка, која припада Регионалном центру Бањалука, у првих 10 мјесеци ове године оцаринило 17.330 возила, док се у Регионалном центру Тузла у осам царинских испостава за исти временски период оцаринило свега 4.232 возила.

Намеће се логично питање – због чега је оволика разлика при царињењу увезених возила, да само једна царинска испостава успије да оцарини четири пута више аутомобила него других осам царина?

Уз то треба напоменути да се разлике између утврђене царинске вриједности и вриједности возила утврђене према каталогу цијена моторних возила европске Интернационале крећу у следећим распонима: Тузла – само 13,67 одсто, Сарајево 24,77 одсто, док је у Мостару 81,52 и Бањалуци 64,72 одсто.

Да нешто не штима, показала је и ревизија Одјељења за интерну ревизију УИО БиХ при утврђивању царинске вриједности половних путничких моторних возила. За тестирање документације коришћени су подаци из периода од 1. јануара 2014. до 31. августа 2015. године, а за потребе узорковања коришћени су подаци и документација која се односи на период јуни-август 2015. године.

У извјештају о проведеној ревизији, између осталог, истиче се:

Ревизијом поступка утврђивања царинске вриједности возила утврђена је неједнообразност у раду на нивоу регионалних центара, као и неједнообразност у раду царинских испостава у оквиру истог регионалног центра. Неједнообразност у раду значи да се у појединим царинским испоставама неправилно утврђује царинска вриједност возила и неправилно врши обрачун увозних дажбина, ствара правна несигурност увозника и могућност коруптивног понашања царинских службеника.

Због свега наведеног ревизорски тим, такође, подвлачи:

Документација приложена уз царинске пријаве по којима су возила стављена у слободан промет не даје увјерење да се поштује редослијед примјене прописаних метода за утврђивање царинске вриједности, а сходно томе и извршен правилан обрачун индиректних пореза. Главни узрок оваквог стања је непостојање ефикасних контрола у већини ревидираних организационих јединица, тако да је опште ревизорско мишљење о интерним контролама успостављеним у поступку утврђивања царинске вриједности возила - "НЕ ЗАДОВОЉАВА".

С циљем отклањања уочених слабости, Одјељење за интерну ревизију дало је и низ препорука УИО БиХ и Сектору за царине, односно најодоговорнијим лицима, којима је сугерисано да је неопходно побољшање постојећих прописа да би се отклонили присутни недостаци и постигла правилност и једнообразност у раду. Сходно томе, Одјељење за интерну ревизију у извјештају подсјећа:

Само четири руководиоца извршила су контролу увозног царињења моторних возила. Контроле се извршене у Царинским испоставама Тузла и Бањалука, те Одсјецима за царинске послове Тузла и Бањалука. За контролу која је проведена у Царинској испостави Тузла може се рећи да је најефикаснијаа, јер је руководилац успоставио контролне активности засноване на дефинисаним и документованим ризицима који могу утицати на правилно утврђивање царинске вриједности возила.

С обзиром на то да се у свим царинским испоставама врши поређење пријављене вриједности возила са вриједношћу аутомобила израчунате коришћењем каталога цијена моторних возила европске Интернационале, ревизија је утврдила да се и у том сегменту различито поступа у царинским испоставама у оквиру појединачних регионалних центара.

У оквиру Регионалног центра Тузла је најуједначеније поступање у царинским испоставама. У оквиру Регионалних центара Бањалука и Мостар прихватане су знатно ниже пријављене вриједности, у 30,2 одсто, односно 16,4 одсто случајева, док је у Тузли таквих случајева свега 0,3 одсто. У царинским испоствама Градишка, Велика Кладуша, Нови Град и Брод у неким случајевима одступања у вриједностима возила већа су од 50 одсто.

Након достављеног Нацрта извјештаја о извршеној ревизији утврђивања царинске вриједности возила, Регионални центар Тузла је одмах реаговао и тражио изјашњење свих шефова царинских испостава који нису имали примједбе на нацрт и препоруке.

О свему је обавијештен и Сектор за царине УИО БиХ, што потврђује и овај документ са потписом помоћника директора Сектора Здравка Цвјетиновића. Он је од шефова Одсјека за царинске послове свих организационих јединица тражио седмичне извјештаје о царињењу возила. Упркос утврђеним бројним пропустима, који годинама трају, Цвјетиновић ништа није предузео, због чега је буџету БиХ нанесена штета, која само за посљедње три године износи више од 70 милиона КМ.

Ово је још једна у низу криминалних радњи у УИО БиХ која још није под лупом истражних органа.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ПЦ

05.12.2016 15:15

Вјероватно це само остати на том, јер и врх омасти бркове од тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе Хе

05.12.2016 15:20

Хе хе хе питајте Дзакулу хе хе хе како се тали са Крамаром хе хе хе легални криминал хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

рик

06.12.2016 08:38

Дузност и одговорност неког органа јесте да провјеру изврси одмах по пријему предмета у рад и да спреци неку неправилност.Не разумем какве провјере након пола године годину па то је легално узимање пара прво вас пусте да легализујете несто а онда вам тразе јос пара да платите ово је дрскост и безобразлук неко би морао да сноси одговорност у царини за овакве пропусте а градјани би требали да тузе УИО због нанесене стете и неправилности својих радника као овластених лица који оцито злоупотребљавају свој полозај.

Name

Дијагноза

05.12.2016 15:35

Све је у одговорности оних који то раде. Да постоји воља све се једноставно ријеши. Заврзлама им одговара да могу да ливе у мутном а нико није адекватно санкционисан и зато се све то дешава. Кад људи узму стотине милиона и склоне их на сигурно онда се као нешто открива и отпушта са посла који му више и не треба кад се накрао и за унуче. Ј..е луд збуњеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

05.12.2016 16:18

Прво вас пусте да увезете па вам узму цаст кајмак па онда вам посаљу провјеру.Ако вам се не оправда провјером рацун који сте купили ауто онда вам накалеме јос царински прекрсај све у свему карање право а ви немозете доказат да сте неком дали новац кад поступак провјере траје по пола године!!!!####?????

Name

Ха

05.12.2016 15:58

Приватна дрзава два лица па им приватна и царина.Да би заститили националне интересе.Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

05.12.2016 16:00

На Градисци је близе да возило удје у БиХ јер да би усло на Рацу морали би се правит транзитни папири кроз дио Србије а и то коста али возило треба да се царини у мјесту гдје фирма регистрована или гдје зиви физицко лице .Али ако је фирма рег.у Градисци па царини и после прода ауто опет постоји нацин да се томе стане у крај .пореска мало да изконтролисе промете таквих фирми .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Белок

05.12.2016 16:08

Па Градиска је накблизи прелаз из Еу, свако зив царини на границном прелазу. А, не да увезе на једном, па да царини нпр. у Тузли, сто би неко дуплирао троскове терминала и слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спедитер

05.12.2016 17:07

Глупко, логицно је да царинис у мјесту пребивалиста а не на гп Градиска, или је мозда Градиска постала Неw Yорк по броју становника па је онда логицно да сви на граници царине. Да би хомологацију заврсио регуларно треба минимално 24 сата да се исти документ регуларно извади, осим ако на граници немају БИАНЦО образаца (гле цуда да је центар возила сто издаје хомологације у Бања Луци) вјероватно Бианцо обрасце и имају вец спремне. Спедитерски папири се плацају свакако 2 пута, осим сто ово на граници испаде да једном платис а у ствари пратис троструко скупљу услугу плус кафу за све дотицне у кругу.

Name

Црни и руменко

05.12.2016 16:32

Могу смањити царине као и цијене лијекова

ОДГОВОРИТЕ
Name

по народу

05.12.2016 16:34

Ако хоцете да сте сигурни купујте ново Ил ако није теско дајте 20 км за провјеру сервисне И података хер сваста дилери раде преко градиске

ОДГОВОРИТЕ
Name

сва возила

05.12.2016 20:10

Која су увезена су прешла 700 800000км....то је отпад у свијету....само код нас узимају царину и обрачунавају на тај отпад

ОДГОВОРИТЕ