Вучић: Готово нам све зависи од Европе

Наши односи с Европском унијом су такви да две трећине трговинске размјене имамо с њима, уз 20 одсто с регионом, тако да нам готово све зависи од Европе, рекао је данас премијер Србије Алекснадар Вучић на прес конференцији коју је држао с европским комесаром Јоханесом Ханом.

Србија 05.12.2016 | 13:05
Вучић: Готово нам све зависи од Европе
"Знам да то није најпопуларније у Србији, али наши су односи такви да нам највећи део размене зависи од Европе, па тако и компаније које извозе углавном су стране компаније у Србији. Оне запошљавају 70.00 људи у нашој земљи, људи то треба да знају. Зато није лепо примити новац а не рећи хвала", поручио је Вучић након потписивања Уговора о финансијској подршци реформи јавне управе у Србији, који је вриједан 80 милиона евра, а што је новац који су уложили дали ЕУ.

"Кад се овако троши новац, на реформу јавне управе, то није бацање пара у бунар, како смо раније навикли да радимо", приметио је Вучић и додао да је новац уложен у модернизовање увек добро утошен новац.

Вучић је захвалио Европској унији на 80 милиона евра за реформу јавне управе уз поруку да Србија рачуна на ЕУ и да ЕУ може да рачуна на Србију још више.

Он је на прес конференцији коју је држао са Јоханесом Ханом након потписивања Уговора за подршку ЕУ темељној трансформацији српске јавне управе, поручио и да је Србија постигла до сада добре резултате, али да "ако желимо да они буду одрживи и да се даље напредује да је потребно да себе реформишемо и мењамо".

Уговор је, иначе вриједан 80 милиона евра и први је уговор о секторској реформи за Србију, а финансира се из ИПА фондова, а Вучић је рекао и да ће грађани видети тај новац у свему што Србија гради, уз оцјену да без ефикасне и оперативне јавне управе нећемо моћи да имамо добре резултатет.

Како је рекао, оно што је до сада урађено је добро, али да би било и одрживо и да би се остварио напредак потребна је реформа управе, реформа нас самих и све у скалду са чињеницом да знамо којем друштву желимо да припадамо.

Он је захвалио европским обвезницима што су издвојили новац за Србију али и подвукао да се тај новац даје само тамо гдје је стабилан макро економски оквир који Србија има.

Како је навео, највећи дио управних послова моћи ћемо да обављамо од куће, а то, оцијенио је, значајно подиже стандард људи Србија се, поновио је, налази на добром путу, наравно да можемо и боље, додао је, "али новац који смо добили од ЕУ искористићемо свакако на најбољи могући начин".

Додао је да владиног дефицита ове године нема, да ће он на нивоу државе бити око 2,1 одсто а догодине планиран је на 1,7 одсто те да имамо раст од 2,8 одсто а може бити до краја године и 2,9 одсто.

Како је рекао, упркос свим проблемима које има ЕУ, Србија је свој пут трасирала и лојалан је и поуздан партнер.

ЕУ може да рачун на Србију и Србија рачуна на ЕУ поручио је Вучић који је захвалио Хану на Уговору али и на свему што чини а што Србији омогућава напоредак у сваком смислу.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

прле

05.12.2016 12:29

Добро да је Вучић увидио да двије трећине имају размјену са ЕУ и 20 посто са регионом, да људи у Србији знају одакле долазе паре, а не са истока...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим несто

05.12.2016 13:03

Сви ми то знамо само се правимо луди.Пола нам државе отишло у З.Европу и сто је залосније иду и даље.Овде ће остати само политичари и ваљда ће се тад најести накрасти и унучад задовољити.Дабогда се једном за свагда накрали дрзавних пара.

Name

Др

05.12.2016 12:41

Ми због Бајине политике немано никакве користи од ЕУ. Он се хвали да му ИПА не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

05.12.2016 13:40

Тацно и то је страсно али њему лицно одговара

Name

БЛ комуниста

05.12.2016 14:03

Шта ће будалетина,води народ упропаст али ко ..бе будале кад стално гласају за њега.

Name

ос

05.12.2016 13:39

ЕУ вас је уништила и довела у стање да вам сад све зависи од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

05.12.2016 13:44

Дрзи се ти Русије па нецес ни ти 70% имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.12.2016 13:45

Претпостављам да премијер Вуциц зна да је европска унија пропали пројекат и да се врло брзо назире крај.Све висе земаља трази излазак из ЕУ јер су видјели да им она само стети.Највеци су проблем банкари који дрзе све у саху имају неограницену моц како би управљали са дрзавама и довели их до вазалног односа по којем морају све безпоговорно да изврсавају а једна од тих је и Србија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

05.12.2016 14:13

Е мој Драгане.Ако Еу пропане,ста мислис, хоце ли западне земље које су у њој банкротират моментално?Ти то написа као да Еу треба да саље молбе Србији и осталим земљама балкана које су у тоталном финансијском колапсу.Поздрав .

Name

Игор

05.12.2016 14:45

Ево ја сад са кафе у једној земљи ЕУ, нон стоп се крецем по ЕУ и прицам са људима који овде зиве. Неце нико у РС и БиХ,ни на одмор а да ради поготово.Несто не види ту пропаст. Али навикао сам да ви у Бањалуци и Сарајеву ,Бијељини, Мостару, Приједору, Тузли све боље видите и знате.Поздрав теби земљаце и само сједи ту гдје јеси.

Name

Путин

05.12.2016 14:24

Небој се послаћу ти ја кромпира у зајам

ОДГОВОРИТЕ