Живот у Мостару гори него 1945. године

Због непостојања градског савјета Мостара нема нових инвестиција, градње, отежано је функционисање јавних предузећа, а разговори кључних странака СДА и ХДЗ-а о рјешењу питања избора у Мостару су утихнули неколико мјесеци и нема најава да ће се водити у скорије вријеме.

Босна и Херцеговина 05.12.2016 | 08:51
Живот у Мостару гори него 1945. године
Грађани Мостара су на дан локалних избора у остатку БиХ, 2. октобра, "мршавом" двојком оцијенили квалитет живота и ситуацију у граду, који је прије осам година имао посљедње изборе.

Избори за одборници нису расписани јер још није проведена одлука Уставног суда БиХ којом су неуставним проглашене одредбе Изборног закона БиХ које се односе на овај град.

"Немамо градоначелника јер га бира савјет којем је истекао мандат 2012. године и од тада постојећи градоначелник није легитиман.

Питање је који је карактер одлука које доноси. Кључне ствари се не могу донијети.

Живот у Мостару је гори него 1945. године јер је од тада функционисао као град у социолошком смислу, а данас је механички склоп заједница и изгубио је све што карактерише град. Све више људи преврће по кантама за смеће, на ивици глади", каже Славо Кукић, доктор социолошких наука и професор на Економском факултету Свеучилишта у Мостару.

Сматра да су по питању избора теоријски могућа два сценарија.

"Први је да високи представник у БиХ искористи бонска овлашћења и распише изборе у Мостару, али не видим да то може учинити због изостајања консензуса у Савјету за имплементацију мира. Други је песимистичан јер ни ХДЗ БиХ ни СДА немају разлог мијењати статус кво у којем имају апсолутна овлашћења у господарењу градским буџетом", рекао је Кукић.

Град Мостар има буџет захваљујући измјенама Закона о буџетима у ФБиХ у Парламенту ФБиХ, којим буџет града Мостара и одлуку о његовом извршењу доноси градоначелник, уз сагласност начелника за финансије.

Марин Баго, предсједник Удруге за унапређење квалитета живљења "Футура" Мостар, истиче да грађани Мостара и не разумију шта губе непостојањем градског савјета и зато се не дешавају приговори и протести.

"Мостар има буџет од чак 57 милиона КМ и имају више примједаба како да се то потроши. Иде за зелене површине, одржавање чистоће, али кад прођете кроз град видите да то баш не функционише. Мостар је власник ваздушне луке са које не лете авиони у поређењу са Тузлом", каже Баго и додаје да уредно иде све везано за буџет, али прилике које се губе су страшне, а Мостар стагнира.

"С друге стране, имамо феномен да нема градског савјета, политике, стратегије развоја, а никад више туриста није било у граду", рекао је Баго.

Из Савјета младих града Мостара наглашавају да генерације младих нису имале прилику да гласају, те да без градског савјета нема комисија кроз које би се радило на рјешавању проблема и младих, за које још нема стратегије.

Душан Голо, предсједавајући Координационог одбора Удружења Срба у Мостару, истиче да за 15 дана треба да се донесе буџет за идућу годину, исти као за ову, и да се покушавају изборити да буду више укључени у његову реализацију јер су до сада добијали милостињу.

"Од 57 милиона КМ буџета као српски народ за насеља са већинским српским живљем смо добили 105.000 КМ и то 70.000 за обнову српске православне цркве и 35.000 КМ за асфалтирање једног локалног пута, који није завршен јер су средства била недовољна", додао је Голо.

Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, казао је да би требало да се наставе разговори са СДА, које не воде неколико мјесеци на било којем нивоу.

"Сматрам се крајње одговорним као особа која се веже за Мостар, јер тамо и живим, што избора није било. Наравно, сигуран сам да је било само до мене - да би избори били одржани још прије четири године. Бојим се да су компликовани односи, и то је оно што је и сам предсједник СДА Бакир Изетбеговић казао. Има много онога што се наталожило па се нисмо успјели договорити. Што прије направимо договор за Мостар, биће нам свима боље", рекао је Човић.

Салем Марић, предсједник Градског одбора СДА Мостар, каже, с друге стране, да Човић не ради ништа да би се то питање ријешило.

"Сигурно да му не одговара и неће га ријешити док не буде у пакету с осталим питањима. Ми тражимо да се Мостар посебно рјешава, одвојено од пресуде 'Сејдић и Финци' и другог", додао је Марић.

Каже да град има буџет, али нема нових инвестиција јер нема градског вијећа које омогућава градњу, а без градског вијећа јавна предузећа немају надзорне одборе који су годинама у техничком мандату.

Анер Жуљевић из СДП-а такође сматра да за Мостар не треба везати друге теме и треба га ријешити на нивоу разговора локалних организација.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

05.12.2016 09:18

Тамни вилајет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.12.2016 09:48

Наравно да је гори! Нема Срба у граду, нема ко да мисли. Па, видите данашње Сарајево које су напустили Срби и добрим делом Хрвати... Махала, абецеда почиње са 'о'! Језик који не разумем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симбиоза

05.12.2016 10:07

Право рјесење,срусити мост и -свако за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

05.12.2016 13:40

А у другим дијеловима БиХ је боље?

ОДГОВОРИТЕ