Посљедице: Евро пао у односу на долар!

Евро је пао у односу на долар након што је италијански премијер Матео Ренци претрпио тежак пораз на референдуму у недјељу, преноси ББЦ. Пад је забиљежен одмах након што је Ренци објавио да намјерава поднијети оставку.

Свијет 05.12.2016 | 08:41
Посљедице: Евро пао у односу на долар!
Евро је пао у односу на амерички долар на 1,0550 са 1,0625 долара, што је најнижи ниво од марта 2015. године. Економски аналитичари сматрају да међу инвеститорима влада опрез, али не и паника.

"Када почнемо нову седмицу, тржишта ће вјероватно бити пољуљана, али се не бринемо", казала је директорица истраживања у Цитy Индеx Дирецту Катхлеен Броокс.

Такође се оцјењује да је одбацивањем уставних реформи Ренцијева политичка будућност доведена у питање и да се отварају врата за нову политичку нестабилност у земљи.

Пројекције показују да би разлика на гласању могла бити и 20 одсто у корист противника реформи, а ако се то потврди, то ће бити и ударац за Европску унију која се бори да превазиђе више криза и која је жељела да Ренци настави реформе.

Аналитичари су посебно забринути због банкарске индустрије Италије, што се види као губитак повјерења. Многе банке се боре с теретом великих дугова и имају потребу за рефинансирањем, а то ће бити теже постићи усред политичке кризе.

Већина италијанске власти је забринута због овога проблема.

(Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

берза је некада без логике

05.12.2016 15:15

То је било јутрос.А онда се опоравио Еуро, и сада је јаци него и јуцер.Тренутно је око 1.0730!

ОДГОВОРИТЕ