Владика Лаврентије служио у Троноши

Епископ шабачки Лаврентије, уз саслужење проте Мирка Вилотића, свештенства из Јадра, служио је данас свету архијерејску литургију у цркви Манастира Троноше, задужбине Немањића из средњег века, поводом крсне славе те светиње - Ваведења Господњег.

Србија 04.12.2016 | 18:15
Владика Лаврентије служио у Троноши
На богослужењу су, осим око 2.000 људи из овог краја, присуствовали и представници градске власти у Лозници.

Владика је изразио „велико задовољство, радост и срећу до неба“ што је тако велики број људи, старих и младих, дошло на литургију, јер истински воли своју веру и светињу каква је древна Троноша“.



"Манстир Троноша наредне године обележава велики јубулеј - седам векова постојања, односно 700 година сведочења о хришћанству у служби вери, роду и отаџбини у најдраматичнијим временима од 1317. године до данас", рекао је владика Лаврентије.

"Биће то велика светковина у којој ће, осим цркве, учествовати и држава и локална власт, чији су представници годинама наши добри саборци у многим ваљаним акцијама, приредбама и манифестацијама у Јадру."



Богослужење у Троноши, али и разног верујућег народа са владиком рођеним у суседној Рађевини, по речима проте Мирка Вилотића, „једно је од сведочанстава да је црква била и остала чврсто уз свој род као и њено свештенство и монаштво, а нарочито великодостојници какав је епископ Лаврентије".

"Знам да се наредне године навршава и пола века од када је наш владика Лаврентије изабран за епископа, али се наш епископ ни за јоту није променио", каже Миливоје Степановић, верник из Корените

"Где год идемо, људи кажу да треба да будемо срећни каквог владику имамо. Па ми смо и срећни, а данашња светковина је показала да је и он срећан, а нашој радости нема краја."

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

yугословен

04.12.2016 17:20

ГДЈЕ ЦЕМО МИЛОРАДА ДОДИКА СВЕТЕ МОСТИ ЦУВАТИ

ОДГОВОРИТЕ