Послије двије деценије они су и даље избјеглице

Ни 21 годину након рата није ријешено питање колективних центара. У Републици Српској има седам центара и у њима 160 становника. Три породице из бањалучког насеља Лазарево траже алтернативни смјештај. Искључена им је струја. Једва преживљавају. Из ресорног министарства одговарају да смјештај у Лазареву никада и није регострован као колективни центар.

Република Српска 03.12.2016 | 20:00
Послије двије деценије они су и даље избјеглице
Барака у Улици Пољског партизанског батаљона. То је годинама избјеглички смјештај за три породице из Санског Моста. Милева Савановић је самохрана мајка. Са два сина, који нису запослени, живи у бараци већ 12 година. То је, каже, колективни центар. Нико од 12 станара нема струју. Искључена је прије девет мјесеци због дуга који је већи од 10 хиљада марака.

Милева Савановић је, каже, куцала на многа врата питајући хоће ли њихов проблем бити ријешен? Одговора није било. Ако је судити према одговору који смо добили у Министарству за избјегла и расељена лица, барака ће и даље бити дом за Милеву Савановић и њене синове. У ресорном министрству тврде да смјештај у Лазареву никада није регострован као колективни центар. Право на алтернативни смјештај има само једна породица, јер испуњава све законске прописе.

Савановићева најављује да ће тражити помоћ од градоначелника Бањалуке. Игор Радојичић је упознат о суштини проблема. За сада само појашњава на који ће начин саслушати проблеме свих грађана.

Због услова у којима живе, станари из бараке у Лазареву су, кажу, заборавили  да је 21. вијек. Избјеглички центри у РС постоје у Добоју, Приједору, Градишци, Модричи, Зворнику и Требињу. Уклупно 157 станара. Из ресорног министарства поручују да је у току реализација пројекта ЦЕП 2 који би требао да ријеши њихове проблеме и у прошлост пошаље колективне центре.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дуња

03.12.2016 19:26

Ови људи су оставили све своје и имају само магловита обећања. Да ли ће се њихов проблем ријешити, ако се повуку средства за рјешавање њиховог смјештаја, а онда град приграби себи те станове тзв. социјалне станове? Ако треба да припадну граду зашто се онда подижу из овог фонда који је намењен избјеглицама? То су компензациона средства за уништену имовину и тако је и причато 22.године? Зашто се по статусу не додјеле људима станови 1/1 и тиме стави тачка на та домаћинства? Хоцемо ли и адвокате морати ангажовати послије 22.године чекања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

03.12.2016 20:55

Колективни центри су требали бити давно укинути. Али, ради се и улазе у друге намјене. Полако то раде, цекају да помремо.

Name

дорбирн

03.12.2016 23:01

Избјеглица,ко је имао воље да се врати на своје досад је то и урадио,ови сто су остали зеле да их неко однесе на носилима у средјену куцу,асвалт до куце,расвјету и осталу инфраструктуру коју никад није имао прије..Јос једном тврдим,ко је имао имало воље вратио је се на своје..А имају и они сто су распродали све па сад избјеглице,ма иди бегај..

Name

РЕ Дуња

04.12.2016 07:33

И ја сам био избјеглица, али чим су се стекли безбједносни услови ја сам се јула мјесеца 2000 године вратио на своје и у своје. Нисам ништа тражио од Државе, (изузев да ми законски врати моју имовину), јер су власти (на свим нивоима) обично давали лажна и предизборна обећања, како морају ићи за својим националним корпусима. Свако је сам себи крив, што је до сада чекао, никога не жалим посебно заостале избјеглице, јер сам и сам како рекох био један од њих??

Name

ре дорбирн

04.12.2016 16:07

Мислити није свације, као ни твоје јер само откриваш оргиналну деформацију. Видите ми се управо залаземо и покусали смо да се вратимо на порушено, али потпоре није било. Инфрасзрукзура је била. Имали смо висе објеката. Нисмо такође једни од оних који како ви казете да се знајју снаци, ,нити зелимо шуги да се молимо. Нисмо ни пљацкали туђе, морали смо да кренемо купивине кашика итд. Ста ли је твој проблем ја не знам, ал навесцу пар претпоствки, 1. Постоји могуцност да си болесник који свему завиди, то су они који би и инфузију скинули болеснику. 2.Друга претпоствка да си паразит који немозе да разумије. Нека, психолог помогне. 3.Треца ствар би могла бити да си се вратио на своје не порушено, те сада не можеш да сварис што ће неко бити потпомогнут. Вама не смета пљачка дрзавне имовине која се од 96 процењује на 60 милијарди, а смета ти сто ће неко после 21.године добити некакав кров над главом, који ће по свемубити приказ најнизе друствене љествице. Између осталог неуки човече да ли мислиш да је ово неција милостиња са ових простора. Да ли си чуо за Анекс 7? Са овим су се војсковође и политицари оградили од вецих судских гоњења.Где зивите вас двоје са репликама испод? Ајмо, на прело гулити јабуке, а ако сам вас циме увредила онда вам се извињавам уз бозији благослов да вам буде како сте у праву.

Name

буба

03.12.2016 20:54

Јуче сам видјела тзв кућицу коју су направили избјеглим. Боже, па веће се љетне кухиње праве од онога. Колико је новаца наведено да оно кошта? Зашто ми као слободни градани не би могли да одемо по та нама прописана средства и сами себи неодлуцимо који начин градње, матријала би уградили? Пристајем да нас и контролишу. Не бих ја сама себе преварила. Зашто БН не би направио једну емисију у којој би довео предствника главних финансијера, људе из министарства и то челне и да дође пар људи из ове популације, те да мало слободније, градански поразговарамо? Мислим да би се много корисних закључака дало извести, који би били за све нас корисни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оци у оци

03.12.2016 21:13

То би био прави потез да се организује емисија у којој би били корисници алтернат. смјестаја избјеглица и расељених лица са одговорнима, те да се види и цује о тој проблематици.

Name

ђода

03.12.2016 21:58

Полако са избјеглицама , треба прво ријешити станове политичара по иностранству виле у Београду итд. ови јадници могу чекати , никуд не журе ?

Name

цупс

03.12.2016 22:01

Ускоро це их истјерати и одатле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало ало

04.12.2016 00:18

Боље да су они и даље избјеглице него да нико у РС не вози бијесно ауто или да се том ником дјеца дрогирају. А те избјеглице це свакако помријети. Ако су могли бити избјеглице 20 година могу јос двије три, смиловаце се сила..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

04.12.2016 11:44

Зато у министарству деру плате.

ОДГОВОРИТЕ