Промовисана књига 'Дужник свог времена'

У Центру средњих школа „Петар Кочић“, у присуству великог броја гостију и љубитеља лијепе писане ријечи из више крајишких општина, синоћ је промовисана књига „Дужник свог времена“, књижевни првенац Милоша Милинчића, дугогодишњег професора, ратног предсједника општине Србац и бившег директора Педагошког завода Републике Српске.

Република Српска 03.12.2016 | 17:05
Промовисана књига 'Дужник свог времена'
Књига представља мемоарско-аналитичко видјење људи и догадјаја  из бурне готово стогодишње прошлости општине Србац. Написана је на 485 страница и садржи 155 поглавља у којима је аутор  највише пажње посветио ратним дешавањима и политичким превирањима на овим просторима, али и људима који су оставили неизбрисив траг у историји Српца у свим друштвеним сверама живота.

Посебну пажњу читалаца, свакако, изазва свједочење професора Милоша Милинчића пред Хашким трибуналом  гдје је у три наврата  присуствовао као свједок одбране у процесима против Момчила Крајишника, Радована Караџића и Ратка Младића.

„У току рата, захваљујући вјештој политици цивилне и војне власти, србачка бригада је била увијек тамо гдје је требала бити, али истовремено је наша општина, и поред три гранатирања, прошла без ратних   разарања јер смо заједно са Хрватима спријечили отварање прекосавског фронта, што је оцијењено да је био мудар потез с обје стране“, казао је Милинчић.

Предсједница СПКД-а Просвјета Србац, Гордана Дјукић, отварајући књижевно вече нагласила је да је пред читаоцима „монументално дјело и историјски документ у коме се налази велики број важних докумената“.  



„Иако наше друштво активно дјелује од 1996. године, ми смо у овом периоду издали педесетак дијела. Дошло је вријеме када историјска дјела имају посебну вриједност, кад смо угрожени са свих страна, и када ће документи те књиге свједочити о нама, о нашем времену, нашој борби за опстанак на овим просторима, о борби за одржање српског народа“, казала је Дјукићева.

„Књигу треба прочитати да се подсјетимо на људе, вријеме и простор, Једно без другога не може. Ово је књига у којој аутор узима једно широко вријеме, велики број људи и један повећи простор. Иако су то сјећања, иако су то ауторова памћења, доживљавања, перцепција одредјених дешавања, везано за наше околне просторе, она се ипак претапа у нешто шире. Ту је пуно људских судбина, људских трагедија, личних, колективних… Појединачне доживљавамо некако болније, јер познајемо људе који су то доживјели“, казао је, поред осталог, рецензент Крсто Чавор.

Војни аналитичар и социолог Остоја Барашин, говорећи о књизи „Дужник свог времена“, нагласио је да се ради о занимљивом штиву у којем аутор на једноставан и интересантан начин, аутентично и без стварања ореола говори о људима,  онаквим какви  и јесу.



„Свидја ми се и то што Милинчић на умјерен начин говори и о онима, који су имали и неке друге мотиве понашања, који су правили смутње и били камен спотицања у тешким временима. И зато је ово дјело, не само културолошко и социолошко, као нека хронологија и историјски документ“, рекао је Барашин.

О књизи је говорио и књижевник Жарко Шарић, који је нагласио да се ради о веома значајном дјелу, које је тешко смјестити у било који жанр књижевног стваралаштва због њеног широког и разноврсног садржаја.

„Милош Милинчич, човјек који је у неколико области друштвеног дјеловања у својој општини и изван ње оставио запаженог трага, завичајној културној баштини прилаже и свој првенац књигу 'Дужник свог времена'. То је осјећај дуга према завичају и времену које је аутор проживио.



А то вријеме сад весело, сад трагично, а увијек драматично , на свој начин занимљиво и изазовно, једва се удјенуло у неких четиристотине и нешто више  страница књиге.Све  личности, топоними, догадјаји са мјестом и временом дешавања, цијела књига од прве со последње странице има своју пуну адресу, улицу и свој кућни број, тако да нема бојазни ни дилеме да ће вас писац завести и окренути на неки непознат терен“, објаснио је књижевник Жарко Шарић.

Књига „Дужник свог времена“, која је изашла у издању србачке „Просвјетре“, штампана је у 350 примјерака, а да је изазвала велико интересовање говори податак да је на самој промоцији промоцији продато преко стотину примјерака.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

03.12.2016 21:00

Цеститамо Г. Милосу Милинцицу на објављивању његове прве књиге о близњим и даљним догадјајима у СРБацкој Оптини. Надамо се да је ова књига покајања објективно написана и да це зато слузити младим СРБским поколењима као доказ јунацке борбе њихових Предака и материал за изуцавање трагицних историјских догадјаја који су задесили СРБски Народ у насем времену.

ОДГОВОРИТЕ