10 производа за које мислите да су здрави, а нису

Иако служе побољшању вашег здравља, поједини производи могу да имају потпуно супротно дејство ако их неправилно користите...

Здравље 03.12.2016 | 13:13
10 производа за које мислите да су здрави, а нису
Они могу да проузрокују појаву алергија, кожних инфекција или бројне друге проблеме.

Пазите да не чините следеће грешке:

Сунђер за туширање
 Иако је туширање пријатније са луфом и имате осећај да више и боље искоришћавате свој гел за туширање или сапун, никада не бисте погодили шта се све крије у њој.

"Сунђери су савршено место за размножавање бактерија, гљивица и плесни", каже докторка Џесика Вајзер, истичући да је свака мала рана на вашем телу (макар била минијатурна, од жилета), под ризиком од инфекције.

То значи да и даље можете да користите спужву, али најбоље ону од природних влакана јер садрже ензиме који спречавају размножавање бактерија и плесни. Осим тога, замените сунђер на сваких месец дана и након сваког коришћења га добро исперите, исцедите и оставите на хладном, сувом месту, пише Тиме.

Пречишћивач ваздуха
Овај уређај многима зими спасава живот, јер спречава зачепљење носа и појаву суве коже. Али ако га недовољно често чистите, на њему могу да се развију плесан и патогени, а могу да почну да бујају и гриње, што представља проблем ако се мучите с алергијама.

Ако током ноћи користите овлаживач, немојте само да га искључите, јер преостала вода у посуди може да буде место на којем ће се развити плесни. Проспите преосталу воду и осушите све до краја. Препоручује се и да сваког трећег дана очистите овлаживач четком и сунђером.

Штапићи за уши
Иако делује одбојно, восак у ушима постоји с разлогом - да би заштитио нежну унутрашњост ува од накупљања прашине и различите прљавштине. Тај восак је здрав, али се превише нагомила може да проузрокује болове и упале. То чините када чистите восак, јер део увек угурате дубље у уво.

Зато заборавите на штапиће - све што треба да очистите јесте део до којег можете да допрете марамицом.

Антибактеријски сапун
Док год поштено трљате руке, убићете све бактерије. Антибактеријски сапуни су у најмању руку неефикасни, каже професорка епидемиологије с Универзитета Колумбија, Илејн Ларсон. У истраживању су учествовала два домаћинства, од којих се у једном користио антибактеријски сапун, а у другом обични. Показало се да су се чланови обе породице једнако често разболевали и да поједини састојци у антибактеријским сапунима могу да проузрокују отпорност бактерија на антибактеријске састојке.

Зато једноставно оперите руке сапуном и водом, добро их истрљајте и исперите.

Ваша столица
Сви знамо колико је константно седење опасно. На тај начин повећавате ризик од настанка срчаних болести, гојазности и смртности. Нажалост, чак и ако редовно вежбате, то не умањује утицај целодневног седења на послу, а затим још и увече, пред телевизором или компјутером.

Устаните кад год можете. Идите до колеге ако вам је потребан уместо да му се јавите на чат, узмите малу чашу воде и често идите да је напуните. Лагана двоминутна шетња на сваки сат смањује ризик од смртности за 23 одсто у поређењу с целодневним седењем.

Блендер
Наравно да блендер перете након сваке употребе, али вероватно заборављате на једну ствар: гуму на ивици посуде која је држи затвореном. У истраживању из 2013. године показало се да је то трећа ствар с највише бактерија у кухињи и да може да садржи салмонелу, ешеријиху коли, гљивице и плесан. Од сада па надаље зато сваки пут након употребе оперите и тај део.

 Прибор за сређивање ноктију
Обавити маникир и педикир код куће је сјајно, али алат који том приликом користите може да буде пун прљавштине. Нормално је да бактерије живе на вашој кожи, што значи да један део њих кад сређујете нокте пребацујете на маказице, турпију итд. Ако тај прибор добро не очистите, бактерије на њему могу брзо да се размноже, што може да проузрокује кожне инфекције.

Зато сав прибор након сваке употребе добро оперите сапуном и топлом водом и добро га осушите, а камен за пете замените сваке три до четири недеље. И немојте ни са ким да делите свој прибор!

Гумена спатула
Гумена спатула се пере након сваке употребе, али да ли вам је икад пало на памет да скинете гумени део и очистите дршку испод њега? Вероватно није, а због тога се гумена спатула налази на другом месту најпрљавијих ствари у кухињи. На њој су пронађене ешерихија коли, гљивице и плесни.

Дакле, ако је одвојива, свакако сваки пут оперите целу спатулу, тј. оба дела засебно, а ако је у једном комаду, темељно је целу оперите.

Плишане играчке
Прави су магнети за гриње, које узрокују развој унутрашњих алергија чији су симптоми кијање, зачепљен нос и црвене, сузне очи.

Ставите једну или две играчке на кревет детета, а остале сместите на полицу. Замените их на сваких неколико недеља или их замотајте у пластичну кесу и ставите преко ноћи у замрзивач како бисте на тај начин елиминисали гриње.

Паста за избељивања зуба
Осим чишћења, многе пасте намењене су избељивању зуба, а то што нешто можете да купите у свакој продавници не значи да је безопасно. Дуготрајно коришћење ових производа може да појача осетљивост и 'истроши' зубну глеђ, каже Клифтон Кери, професор стоматологије на Универзитету у Колораду.

Зато их или избегавајте, или затражите препоруку својег стоматолога, а помоћи ће и годишње уклањање каменца код зубара.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар