Незапосленост у паду, јер грађани одлазе

Смањењу броја незапослених у Републици Српској допринео је одлазак радника у иностранство, а не пројекети запошљавања Владе РС оцена је стручњака.

Република Српска 03.12.2016 | 08:27
Незапосленост у паду, јер грађани одлазе
Влада РС је од 2011. до 2015. године издвојила преко 40 милиона милиона КМ за разне пројекте запошљавања и самозапошљавања којима је било обухваћено близу 13.000 незапослених.

Дељени су значајни подстицаји за запошљавање и самозапошљавање, акценат је био на запошљавању у привреди, а циљне групе су били приправници, социјално угрожени, деца погинулих бораца...

У Заводу за запошљавање кажу да је већина незапослених који су били обухваћени пројектима остали у радном односу. На руку им иде и статистика која показује да је број незапослених у том периоду смањен за око 17.000.

Иако постоје сумње да су подстицаји злоупотребљавани односно да су послодавци узимали новац и након истека пројекта отпуштали раднике па примали нове, као и да су незапослени који су добијали подстицаје за самозапошљавање на крају опет завршавали на бироу, у Заводу тврде да такве случајеве нису утврдили.

"Уколико корисници подстицаја не испоштују уговорене обавезе и отпусте радника дужни су да врате новац", истиче Ведрана Милинковић, портпарол Завода.

Стручњаци оцењују да су ефекти наведних пројеката скромни и да нема правих контрола.

"Позитивнију слику на тржишту рада нажалост поправља то што људи последњих година одлазе из земље што је апсурдно", каже Марко Мартић, извршни директор центра за истраживање и студије “Геа”.

Он додаје да је у 2015. години извдојено девет милиона КМ на пројекте запошљавања и запослено 2.739 особа.

"Непознато је колико њих је остало на послу и у 2016. години након истека уговорне обавезе", каже Мартић.

Поред тога, до најзначајнијег повећања запослености дошло је у сектору прераде коже, обуће и текстила где је основица за опрезивање рада 2011. године смањена односу на остале секторе.

"То показује да политике субвенција кроз доделу подстицаја послодавцима по расписаном позиву нису најефективнија мера за трајно решавање проблема незапослености", истиче Мартић.

За дугорочно смањење незапослености неопходне су, додаје он и друге мере попут уклањања административних баријера или смањење пореза и доприноса од којег би користи имали сви.

У овој години одобрено је 15,3 милиона КМ за запошљавање око 3.000 незапослених од којих је запослено њих 2.322. Планирани су значајни подстицаји за послодавце и незапослене који имају идеју како да се самозапосле.

"За послодавце је предвиђено 4.000 КМ по једном лицу, а за самозапошљавање од 4.000 до 8.000 КМ зависно од пројекта", каже Милинковићева.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

перица

03.12.2016 07:44

Није ово ниста колико це тек отици. Само нек дизу намете сви це затворити и ОНИ који раде. није нико луд да финансира будзетлије и пензионере а њему не остане ни марка. Само ици из ове приватне дрзаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мудро, мудро

03.12.2016 08:04

Мудро зборис Перо, ако сам добро разумио ти би да укинес пензије, да укинес сколе, домове здравља и болнице, ти би да укинес судове, полицију итд. Предлазем ти Перо да се одмах уцланис у неку од политицких партија, ако вец ниси цлан, јер су такви тразени.

Name

дијаспора

03.12.2016 08:14

Босна је на залост осудјема на пропаст.

Name

Бн

03.12.2016 08:17

Која полиција, који судови, какви црни домови здравља?!? Ништа немамо а све нам се наплаћује!

Name

ре мудро

03.12.2016 08:24

Цовјек не говори о томе да се укину примања него да ако нема правде и расподјеле и неко зиви од тудјег рада једини излаз је одлазак ако мислис својом главом.

Name

Ре мудро мудро

03.12.2016 14:05

Ислис да си бистар? Ниси. Изврцес сустину.

Name

роккy

03.12.2016 08:25

Боље да су те паре дали незапосленима на евиденцији бироа да могу да презиве годину.Овако само гурају паре газдама у дзеп док се те исте газде сепуре и возикају скупим аутима и то сви видимо али ето "Сути добро је нека се ради". Какви смо лудјаци јос мао це нам наплацивати улазнице у круг фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

03.12.2016 08:31

Лицно сам "везан" за ову проблематику и добро познајем тематику јер сам власник фирме која се бави посредовањем при запосљавању (искљуциво за иностранство). Видјевси простор и могуцности да се незапосленист мозе побиједити стварањем сезонске радне снаге, а тиме и спријецити трајни одлазак, разговарао сам са "високим функционерима" сва 3 ентитета и предлагао мјере подрске бесплатне преквалификације и едукације кроз курсеве страних језика како би градјани БиХ били конкурентни на трзисти запада, тацније ЕУ. Закљуцак тих "високих функционера" био је сљедеци: "Јесте то добра идеја, али а ста забога ако се он ( то јест ја) отме? Пет хиљада људи које буде тако запосљавао сезонски има јос бар 5x цланова родбине, и то није мало гласаца који би га подрзавали." Сто је најгоре игнорисали су и цињеницу да, рецимо, тих пет хиљада сезонаца хране те своје цланове, и да у БиХ мјесрцно могу минимално слати два и по милиона евра, а након заврсетка сезоне доноситии годисње јос око двадесет пет милиона евра у БиХ. Сто је најгоре у све три ентитета исти једногласан закљуцак тих насих "високих функционера", као да су се договарали око истог. Мој лицни закљуцак, након тих мојих приједлога, јесте да људима који цине и спроводе власт није до побољсања опстег стања него оцување контролисаног хаоса које их једино јос дрзи на тим функцијама (власти), а све нас потцињене и зависне њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3 Ентитета ?????

04.12.2016 03:15

Колико ја знам БиХ има 2 Ентитета и један Дистрикт а ти писес о 3 Ентитета

Name

Норвеска

03.12.2016 09:39

Убрзо це доци вријеме да У бих неце имати ко да ради сви треба да иду вани па нека они запосљавају своје у разноразним институцијама колико год хоце и нека прицају о угрозености и нзционализму до миле воље народе пут под ноге норвеска је једна велика баустела сви сте добро досли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка

03.12.2016 12:04

То се у РС (бољем ентитету) вец десило. Нема ко да ради и ствара довољно нове вриједности, зато неписмена и корумпирана власт сваки мјесец узима нови кредит. Само се све висе и висе уваљују у дугове.

Name

и јесам

03.12.2016 11:41

Осјећам се као будалетина сто нисам отисао већ овдје остао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

03.12.2016 11:46

Ста треба јос да се деси да би народ једном и заувијек рекао ДОСТА ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех друзе, јако ти није јасно

03.12.2016 12:06

Овај народ, овакав какав је, неце никада бити у стању реци доста.

Name

бјели бубрег

03.12.2016 18:22

Док сам запосљавао висе десетина радника једини ја никаква права нисам имао, инспектори харају ,тразе мито, радници пријете а ја добих све зиве болести. Како одјавих фирму и поце се бринути само за своју породицу богами сам здравији и љепо зивим. Поука за зивот у Српској Републици/ Ако имас 10 крава продај осам ,са 2 цес сретније зивјети,У бизнису ако напредујес свима си крив и лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

04.12.2016 11:37

Залосна Тема? Ја сам висе од 40 Година у Њемацкој, никада нитко није хтио да призна да је насе сколство пропало јер како правити несто без привреде. Све измисљене Дипломе и звања нису вриједна папира а камоли кади јос купис. Наса дјеце врсе избор и запославање радне снаге за ЕУ фирме и они могу да бирају јер понуда је тако велика. Ја бих волио да видим насу владу ста би рекли кад виде да зене са дјецом плацу и моле да било сто раде јер су гладни! Њемци се опет богате и висе него кад сам ја досао у БРД. Они данс тразе поред знања посла и знање њиховог Језика. Свим преставницама са Балкана нетреба прузити руку јер само су створили Сиротињу и понизили свој Народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биљана

05.12.2016 13:38

Јавна је тајна да поједине приватне фирме ,мијењају раднике сваких нколико мјесеци, узимају средства од дрзаве за као ново запосљавање.све им иде на руку,опозиција то и не спомиње

ОДГОВОРИТЕ