Тужан живот дјечака "лептира" из Б. Баште

У четири, пет ујутру заспи. Не зато што умине бол, него што га сломи умор. Тешко је... Гледаш муке свог детета, а не можеш да му помогнеш. Тако за "Блиц" прича Софија Лазић, мајка малог Деспота (9), дечака лептира из Бајине Баште.

Србија 03.12.2016 | 21:56
Тужан живот дјечака "лептира" из Б. Баште
"Блиц" је у лето 2015. године разгласио причу о Деспоту Лазићу, који од рођења болује од болести зване булозна епидермолиза. Намирило се годину и по кад је Србија плакала над текстом "Живе ране малог Деспота", а дечакове муке још трају. И трајаће. Од главе до пете Деспот је прекривен ранама. Медицина нема лек који би их зацелио. И по устима и једњаку се, проклете, отвориле.

"Колико још да чекам? Кажите, искрено, има ли лека! Ако има, нека ми донесу што пре, ја више овако не могу. Шест месеци, од болова и свраба, ноћима нисам ока склопио", јада нам се мали јунак из Бајине Баште.

Над млађим сином бдију родитељи Софија и Александар.

"Треба бити психички јак па сакрити сузу док си уз њега. Тек када га савлада сан, добро се исплачем па и ја одем на спавање. Свако јутро нова нада, али и ње је све мање", јадикује мајка.



Захваљујући "Блиц фондацији" и донаторима, дечак је добио фластере и газе за превијање рана, новац, делимично је и кућа Лазића обновљена.

"Истрошили смо све што је било тих фластера. Само један кошта 100 евра а њему треба 30 месечно. А одакле да купимо? Незапослена сам, јер морам да будем уз њега, супруг ради кад има посла. Импровизујемо. Купујем газу, емолијанс крему и вазелин, заједно их скувам па му лепим на ране. И то је скупо, али јефтиније од фластера. Пре неки дан сам, кувајући, себи испекла кожу на рукама", плаче Софија.

Деспот од рана по устима и грлу може да једе само кашасто. Најтеже му је кад се купа, вода иритира ране. За негу дечака месечно је потребно 3.000 евра

"Мама ми је рекла да ћу добити инвалидска колица. Нећу у колица! Хоћу да трчим, да се играм, да идем у школу", прича дечак.

Хоће, али му ране не дају. Како време пролази, све је свеснији какву му је подлост судбина наметнула.

"Доводим му другаре да буду уз њега, после их враћам, чиним све да га барем мало усрећим. Тешим га. Некад успем, али је психички све слабији. Не дам му да клоне", покушава да исприча тугу мајка.

Деспоту, кад ране дозволе, долази учитељица из школе... Кад запече, засврби, дечак изгуби пажњу, ту се кућна настава обуставља. Ономад се Деспот с мајком прошетао до продавнице. Није могао назад кући. У наручју га је однела мајка.

"Мама, нисам ја инвалид...".

"Ниси, сине, али мама не може више да те носи, порастао си...".

Смирила је Софија сина док га није унела у кућу. А онда се сакрила иза зида и плакала... Ни сама не зна колико пута за ових девет година.

Булозна епидермолиза (Епидермолyсис буллоса) је ретко обољење коже где оштећења настају чак и при слабом додиру. Кожа је осетљива као крила лептира и отуд назив "деца лептири". Лек за њу још не постоји, лечење се врши у експерименталној фази, па је родитељима потребно око 3.000 евра месечно само да би неговали децу. Оштећења су слична опекотинама, али са великим ранама. Пликови су и на слузокожи унутрашњих органа.

Омогућимо Деспоту бољи живот. Ако желите да помогнете, можете послати СМС на број 2552 или уплатити средства на текући рачун Блиц фондације: 2750010221949709 90 - рсд, Социете Генерале Србија, Београд, са назнаком "за Деспота Лазића".

Извор: Блиц
Фото: РАС Србија

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

марија

03.12.2016 07:17

Сунце моје мало. Издрзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тета Биљана

03.12.2016 12:56

Дусо моја, има Неко ко је стално са тобом и ко ако Му се молиш и вјерујеш у Њјега он ће ти помоћи као што је многима који су вјеровали и молили се из свег срца помогао. То је записано и то је Истина, а ти сваки дан по једну причу о томе прочитај. И не заборави да ВЈЕРУЈЕШ. УВИЈЕК ДА ВЈЕРУЈЕШ. Када ти мајка даје лијек и маже и превија болна мјеста, ти мисли како ће ти Он својом исцјелитељском силом помоћи. И ја сам Деспоте имала велике ране и нисам могла да спавам као и ти тек по неки минут,и доктори нису знали како да ми помогну, али Молитва и Вјера у тог великог пријатеља ми је помогла. Волим те пуно и молим се Мајци Божијој Исцјелитељици да умоли Сина Свог да ти да здравље. АМИН:

Name

корни

03.12.2016 17:46

Тета биљана сер.с превисе.Бог да постоји овакве ствари се не би десавале

Name

Тета Биљана

03.12.2016 18:52

Корни ја разумијем тебе и твој ментални склоп и зато ти опраштам, али ти не разумијеш и не знаш да су моје фотографије са тешким ранама у медицинским књигама и да ми доктори нису могли помоћи, мада су ме годинама лијечили,. У свој овој несрећи која је задесила ово дијете и његове ближње најмање је битно твој и мој коментар.Ако имаш нешто утјешно и што даје снагу напиши, ако немаш онда је боље да ћутиш. Толико...

Name

НОВО

03.12.2016 19:56

ТАКО ЈЕ ТЕТА БИЉАНА, А ТИ КОРНИ СИ СТВАРНО НЕКУЛТУРАН И НЕТОЛЕРАНТАН ЧОВЈЕК. НЕ МОРАШ ТИ ВЈЕРОВАТИ У БОГА АЛИ НЕ ВРИЈЕЂАЈ НАС КОЈИ ВЈЕРУЈЕМО И МОЛИМО СЕ И ЗА ТАКВЕ КАО ШТО СИ ТИ ЈЕР НЕЗНАШ ШТА ПРИЧАШ, А КАД НЕЗНАШ ОНДА ЋУТИ ЈЕР СА ТАКВИМ СТАВОМ НИКОМЕ НЕ ПОМАЖЕШ

Name

нико битан

05.12.2016 18:13

Подршка тети Биљани и нека би Премилостиви Господ помогао овом дјетету и његовима да нађу Пут.

Name

Зоол

03.12.2016 08:48

Јел има број за м:тел или је овај број за Србијанске претплатнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

науци српски

03.12.2016 17:09

Казе се за СРПСКЕ не србијанске болиду.У Србији зиве Срби.Сто хрвате не зовес хрватијанци дебилцино дебилни.

Name

Граматика

03.12.2016 18:05

Радо запјевам ,,по томе се знају Србијанци,, и некада је био нај бољи сок ,,Србијанке Ваљево.Није ни вријеме ни мјесто да на овкво стиво стављас глупе коментаре.

Name

ре науци српски

04.12.2016 08:29

е јеси кљусе па то је чудо. Гледајући ову причу човјек тек тада спозна колика га несрећа може у животу затећи. Родитељи морају наћи неког стручног ко ће преко интернета тражити помоћ у свијету,свијет је пун људи великог срца, мора постојати нека терапија која ће дјечаку олакшати живот.

Name

семберац

03.12.2016 09:11

Овај бог нас стварно воли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

03.12.2016 12:26

Да ли постоји девизни рацун на који би се могла уплатит помоц овом дјецаку. Молим редакцију или било кога ко има ту информацију да је постави у коментаре како би се могло помоц храбром дјецаку. Хвала вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

03.12.2016 15:09

Постовани ја сам се распитивао за девизни рацун преко неких пријатеља који зиве близу Бајине Б...и они су ми дали број тел.од локалне радио станице ФАН РАДИО гдје је емитован апел за помоц дјецаку,па предпостављам да вам они могу помоци у васој доброј намјери број радиа је 00381 31 869 121

Name

.

03.12.2016 20:40

Хвала вам на помоци сутра зовем радио

Name

рс

03.12.2016 17:11

Како да се посаље смс .....дајте мало висе детаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако..

03.12.2016 17:28

Цитала сам на сајту једног удрузења. Они препоруцују Манука Хонеy крему - аццтивон тубе. Погледати на сајту адванцис цо ук крему и остале производе. Потом препоруцују Спyцкра протецт, Спyцра цонтацт. Укратко, отварају се зиве ране који се погорсавају на топлини. Неких таблета нема, јос нисам наисла на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од производа из бивсе YУ

03.12.2016 17:57

Дјецаку би засигурно помогао Контактна мрежица ВИВАМЕЛ ЦОНТАЦТ . На УС трзисту малтене је све од меда за такву врсту рана. Треба све пробати јер та болест неце нестати и треба новац сацувати за касније. Нисам наисла нити на један фластер од 100 еура. Мора да сте мислили на паковање. Водите рацуна да казете све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛС

03.12.2016 23:23

За господина,,Науци српски "зар је цовек несто рузно рекао ?? Ако је питао дали то вази само за Србијанце ... Ово није место за распеављање ... Ви сте крајње некултурни ..Ако моземо помоци детету помозимо ако не ... Боље цутите ... Нека му Господ Бог помогне у његовим мукама... Мали Андјеле...

Name

Митар бијељина

04.12.2016 16:32

Људи ДАЈ МАНИТЕ СЕ ПРЕПУЦАВАЊА треба несто конкретно урадити , дајте МТЕЛ број онај сви по 1КМ скупицемо.. Гдје сад Вуциц ово дијете мора имати СВУ располозиву помоц ДРЗАВЕ ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

05.12.2016 06:26

МОЛИМО СЕ. Ово је вријеме Божићног поста и чињења добрих дијела. Нека свако од нас оде (макар) недељом у цркву и у својим молитвама спомене малог Деспу. Бог Драги је милостов, па ће услишити наш молитве и помоћи ће му!

Name

М

05.12.2016 10:13

Какве молитве??? Новац и лијек