Лавров оптужио САД за ситуацију у Алепу

Ситуација у источном Алепу је резултат тога што Вашингтон није успио да одвоји опозицију од организације Нусра фронт, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, наступајуц́и на конференцији "Средоземље: Римски дијалог“ у Риму.

Свијет 02.12.2016 | 19:35
Лавров оптужио САД за ситуацију у Алепу
"У источном дијелу Алепа сада видимо резултат и посљедње неуспјехе низа спољних пријатеља сиријске опозиције да раздвоје опозицију од организације Нусра фронт, упркос обавезама које су САД преузеле на себе у јануару ове године, увјеравајуц́и нас да ц́е буквално за неколико седмица успјети да постигну раздвајање ових групација у Сирији. За тиме је требало да услиједи почетак политичког процеса, рјешавање хуманитарних питања, учешц́е разних опозиционих група у преговарачком процесу“, рекао је Лавров.

Руски министар иностраних послова је рекао да је пропуштање шансе да се реализује руско-амерички договор о Сирији била велика грешка Вашингтона.

Русија и САД су 9. септембра усагласиле план о Сирији који је подразумијевао, прије свега, прекид ватре и координацију операција између руских и америчких војника.

Трец́ег октобра представник Стејт департмента Џон Кирби је изјавио да САД прекидају билатералну сарадњу с Русијом у вези с примирјем у Сирији и да задржавају само војне канале за спречавање сукоба авијација двије земље у ваздушном простору Сирије.

"Губитак овог споразума био је велика грешка, иначе би све одавно били ријешено“, изјавио је Лавров. Шеф руске дипломатије је истакао да је Москва и даље спремна за компромисе када је ријеч о рјешавању кризе у Алепу.

"Ми смо вец́ прихватили одређене компромисе, специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура вец́ је објавио да постоји варијанта да се борцима Нусра фронта предложи да изађу из Источног Алепа, с оружјем. И ми смо подржали Де Мистурину иницијативу, мада смо били против ове идеје, али жељели смо да допринесемо спасењу живота у Алепу. Мислили смо да ц́е Нусра фронт успјети да изађе из Алепа како би макар у самом Алепу биле прекинуте борбе и како би цивилно становништво могло да одахне“, рекао је Лавров.

Он је навео да низ земаља, упркос томе, није прихватио иницијативу Де Мистуре.

"Чини ми се да је то било учињено због тога што је некоме потребно и корисно да остави источни дио Алепа под контролом Нусра фронта, што је, наравно, неприхватљиво“, додао је Лавров.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар