Сјећања - видео: Божић 1999., Дивац у дресу Звезде и пад будућег шампиона Европе!

Жалгирис је опет у Пиониру! Зелени последњи пут гостовали црвено-белима у београдском храму кошарке пре 17 година...

Кошарка 02.12.2016 | 18:45
Сјећања - видео: Божић 1999., Дивац у дресу Звезде и пад будућег шампиона Европе!
Жалгирис је поново у Пиониру, после више од 17 година.

Флешбек.

Божић је, 1999. година је тек почела да тече, за мање од три месеца ће уследити бомбардовање. Та чувена, тешка година на преласку у нови миленијум. Црвена звезда дочекује Жалгирис који ће те сезоне постати првак Европе. Група Е, 11. коло Фибине Евролиге. Пионир, око 6.500 навијача, лудница на трибинама, пакао на паркету, Владе Дивацигра прву од укупно две утакмице у дресу Звезде, једину пред домаћим навијачима, испоставиће се.

Звезда доста јака. Топић, Ракочевић, Дивац, Поповић, Јестратијевић, Болић... Са друге стране Жалгирис са звездама европске кошарке и Сабонисом који је као и Дивац стигао током НБА локаута, али је због забране Портланда остао у цивилу и меч посматрао са стране.

Многима ће ова утакмица остати у сећању због победе Звезде (77:69), некима због фантастичних потеза и дебија Дивца, или због френетичне борбености и бацања целе екипе која се не мали број пута закуцала у рекламе, скандирању Миленку Топићу и његовој блокади „сад га не видиш, сад га видиш“ што би рекао колега Слободан Шаренац, или можда последњем кошу Луке Павићевића на мечу који је попут Шћепановића у Истанбулу ставио тачку и дигао руке увис у знак тријумфа, те тројкама Оливера Поповића.



Управо се Поповић одазвао на наш позив да се присети те утакмице у којој је дао 16 поена, исто колико и НБА Владе Дивац. Топић је био најефикаснији у редовима црвено-белих са 17 поена.

“Неке утакмице из тог периода су остале у лепом сећању, неке у мање лепом, а та ми је баш урезана као баш лепо сећање. Био је пун Пионир, дошао нам је Жалгирис који је имао баш снажну екипу. Дивац је дебитовао, био је велико име! Није баш дошао у најбољој форми јер се око свега тога мало одужило, али нам је много помогао. Лепо је то баш, мада не волим превисе да се присећам тих дана јер када сам завршио играчку каријеру пресекао сам и посветио сам се тренерском послу. Не причам својим играчима превише о овим утакмицама у којима сам наступао као играч”, каже Поповић, данас тренер Напретка који се такмичи у КЛС.

Он је по одласку из Звезде у којој је наступао две сезоне играо за Беобанку, Локомотиву Ростов,Уникс, Маруси. Играчку каријеру је завршио 2005. и посветио се тренерском послу. Прошле сезоне је радио у Крајови, сада је у Напретку, али и даље прати Звезду.

Током разговора више пута је истакао атмосферу на тој утакмици са Жалгирисом. Дешавало се чак да да играчи наставе да играју и десетине секунди по судијском звиждуку јер нису могли да чују пиштаљку.

“Те сезоне смо баш имали добру подршку! Увек је незгодно за гостујуће екипе када дођу у Пионир, баш им је тешко да играју. Жалгирис је тада био веома јак и изгубио је од нас који смо имали и неке проблеме у игри у то време. Зато је мој став гледајући ову сада Звезду да треба да игра утакмице у Пиониру, као што ће играти ову сада. Знам да је Арена 15.000-20.000људи и колико то доноси клубу у финансијском смислу, све је то јасно, али толико људи на малом простору и акустика Пионира…”.



После скоро 18 година Жалгирис је поново у београдском храму кошарке. Био је и прошле године у Београду, у Арени, и извукао се уз промашај Маркуса Вилијамса уз звук сирене. Сада ће му се поново судити у Пиониру.  А на том месту је порота пословично далеко суровија.

Звезда овога пута улази у меч са улогом фаворита против Зелене шуме која није толики баук као што је некада била. Бивши ас црвено-белих истиче да му се допада како игра садашњи тим Звезде. Каже, конкурентна је у европским оквирима.

“Пратим све утакмице Евролиге, посебно када игра Звезда, наравно ако немам тренинг или друге обавезе. Звезда је ове сезоне квалитетнија и доста константнија од Жалгириса и требало би да добије овај меч. Мени је интересантно да је дуго играла само са једним странцем, ево сада је скоро стигао и други. Са толико домаћих играча… Поред тога има обавезе и у АБА лиги која није једноставна за играње, нема времена за тренинг, јако је тешко радити скаутинг противника. Добро се Звезда носи са тим, свиђа ми се како играју, свиђа ми се све то. Не би требало да имају проблема са Жалгирисом”, каже Поповић.

Бивше крило Звезде каже да верује да садашњи тим има квалитет да се докопа и ТОП 8, али да је још рано говорити о томе.

“Ми са ових простора имамо доста талента. Гледали смо Партизан, сада Звезду, ту је и репрезентација. У врху смо света у овом спорту. Мислим да и Звезда сада има шансу за најбољих осам, мада је још рано говорити о свему томе јер има доста незгодних екипа. Када је ова утакмица против Жалгириса у питању, Звезда не би требало да има проблема  - ма где да се игра - јер је бољи и константнији тим ове сезоне од Литванаца. Ценим да ће победити у овом дуелу”, закључио је оптимистично Поповић разговор за МОЗЗАРТ Спорт.

Жалгирис сада није на врху европске кошарке, нема више играчепопут Штомбергаса, америчког плејмејкера Еднија који је био МВП Фајнал фора Евролиге, нема преснажногЗидека нити Жукаускаса, Масиулиса. Може се рећи да је убедљиво  најзвучније име на клупи у лику и делу Шарунаса Јасикевичиуса. На паркету су највеће опасности искусни Јанкунас, млади Мотум и нашој јавности познати Лео Вестерман.

Неће сигурно играчи Дејана Радоњића имати проблема са мотивацијом пред овај дуел.

Довољно је само да виде како Златко Болић играо кошарку са великом интелигенцијом па да попут индиго папира све препише Стефан Јовић. Нека виде момци у црвено-белом како је Топић зубима гризао лопту свих 40 минута(!) те вечери па нека Бранко Лазић уради оно што је много пута до сада и додатно запали Пионир. Како је Оливер Поповић пуцао тројке па да тако уради и ове сезоне невероватни Симоновић. Нека Кузмић види чувене хорогеДивца, па нека учини то исто или барем слично. Биће довољно.

И победа у том случају неће изостати. Сигурно.

А гледали су и садашњи играчи и тренер Жалгириса ту велику утакмицу на Божић 1999. године када су изгубили у Пиониру у сезони када ће постати прваци Европе. И неће им због тога бити свеједно.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар