Соларна фарма без земљишта и пестицида

Нова пољопривредна техника је можда управо решила проблем узгајања хране на неким светским најнегостољубивијим местима – локацијам које тренутно не подржавају традиционалну пољопривреду.

Свијет 02.12.2016 | 11:02
Соларна фарма без земљишта и пестицида
Поред тога, ова техника може да спаси ограничене ресурсе од изумирања.

Како преноси Натурал Блазе, како светска популација расте, тако расту и њихови захтеви за храном. Сада се активистичке организације боре против ширења генетски модификованих организама (ГМО) који су почели да преовладавају у модерној пољопривреди, упркос опасностима које представљају за наше здравље.

Примарни аргумент за ствараоце ГМО-а, као што су Монсанто и помагачи у индустрији и влади, је да су они неопходни, јер свету понестаје ресурса, а ГМО усеви су бољи начин да се повећају приноси (што у ствари није тачно). На прву лопту, овај аргумент може звучати уверљиво, јер на крају крајева, то је “наука,“ а научници не покушавају да нам науде.

Техонологија која ће начинити пољопривреду одрживом и еколошки чистом



Али дубљим копањем у утицај ГМО усева и хербицида који се користе да би их учинили најефикаснијим, показује да је хемијска пољопривреда оно што чини озбиљну штету земљишту и земљишним ресурсима.

Дакле, ГМО није одржива и дугорочна опција. Срећом, развијена је нова иновација која је ефикасна и еколошка, као и продуктивна.

Нови пројекат под именом Сундроп фарме је развио оно што се може назвати само високо технолошким стакленицима који користе неколико решења за узгајање усева са далеко мање ослањања на ограничене природне ресурсе, чак и више него конвенционални стакленици. Са канцеларијама у Великој Британији, Аустралији и САД, компанија ради на едукацији, просветљењу и, пре свега, проширењу.



Како би узгајали усеве, потребно вам је земљиште, вода и енергија – сви ограничени ресурси. Али технологија Сундроп фарме на неки начин поново стварају ресурсе.

2010. године, када је компанија лансирала своју прву пилот фарму у Порт Аугусти у Јужној Аустралији, она се налазила у сред пустиње, где је било немогуће узгајати храну користећи традиционалне пољопривредне методе. Међутим, комбиновањем морске воде и сучеве светслости, Сундроп фарме су успеле да промене пољопривредну динамику. То је технологија која негира било какве ефекте климатских промена (стварних или замишљених).

Користећи љуске кокоса, 23.000 огледала да одражавају соларну енергију, и десалинирану воду на 20 хектера, програмери су узгојили тоне свеже, здраве, органске хране.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:



Како Натурал Блазе даље наводи, објекат у Јужној Аустралији користи морску воду из Спенсер залива, десалинира је и онда је користи у великом стакленику обложеном картонима, чиме се елиминише потреба да се ослања на подземне воде или кише за узгајање производа.

Производња током целе године и тоне хране годишње – органски

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:



Поред тога, објекат храну узгаја и хидропонски – што такође можете урадити код куће – чиме додатно смањује укупну потребу за водом и елиминише потребу за земљиштем.

Користећи огледала за енергију да преусмере пустињско сунце, све што је потребно је сунчева светлост и слана вода да се узгоји чак 17.000 тона хране годишње.

И ништа од тога није генетски модификовано.

Шта више, ова врста пољопривредног рада може да производи током целе године. Током зимских месеци, стакленик се напаја са 39 мегавата чисте енергије која долази директно од сунца, сматрајте то обновљеном технологијом и сезоном раста током целе године, такве операције могу брзо саме себе да отплате.

Али већи проблем је у томе што Сундроп фарме редефинишу начин на који храна може и треба бити узгајана у свету у ком се становништво само проширује.

Wебтрибуне.рс

Коментари / 0

Оставите коментар