Бебе продају онлајн као на пијаци?!

Бебе које се продају долазе од различитих мајки.

Свијет 02.12.2016 | 09:25
Бебе продају онлајн као на пијаци?!
Тржиште препродаје беба у Малезији поприма алармантне размере.

Мрежа препродаваца и лекара недужна бића продају оном ко да најбољу понуду. У овој земљи у којој још није дозвољено легално усвајање, људи дају хиљаде долара продавцима беба и корумпираним службеницима који им помажу да децу упишу као да су њихова, пише Ал Џазира. Цена бебе креће се од 400 до 7.500 долара, а вредност одређују раса, боја коже, пол и тежина.

"Што светлија кожа, дечко: већа цена. Тамнија кожа, девојчица: мања цена. Тако се то ради", каже Хартини Заинудин, активиста за дечја права у Малезији који спасава нежељене бебе.


Бебе које се продају долазе од различитих мајки. Неке су сиромашне раднице, мигранткиње којима, по закону, није дозвољено да имају децу у Малезији. Другима су мајке Малезијке, укључујући и оне које су принуђене да се одрекну својих беба како би избегле стигматизацију због ванбрачне трудноће. Купци су често парови без деце који очајнички настоје да их имају и фрустритани су због компликоване процедуре усвајања у овој земљи. Ипак, активисти кажу да неке бебе купују криминалне организације који одгајају децу за педофиле.

Ал Џазира је спровела четворомесечну тајну истрагу током које су открили како се продају бебе и потом мења њихов идентитет. Таокђе су приложили и виртуелни модел комуникације с продавцима беба.Сајтови и странице на друштвеним мрежама често нуде децу којој је потребан “топао дом”. Постови варирају у зависности од карактеристика детета, очекиваних медицинских трошкова, али и такозване “накнаде за утеху” коју би требало платити биолошкој мајци.


"Бебу можете изабрати онлајн. У каталозима за продају бебе имате Малезијце, Кинезе... то је као супермаркет" каже Хартини..

Након што су истраживачи Ал Џазире ступили о контак он лајн, сусрели су се са женом која се представила као Бонда, што на локалном језику значи мајка. Она је тврдила да има 78 трудних Индонежанки широм Малезије. Послала је фото каталог трудних жена из којих купци могу да бирају. У каталогу сУ садржани име жене, посао и статус трудноће. Бонда је гарантовала да мајке своју децу никада неће тражити након продаје.

Рекла је да беба и фалсификовани документи коштају до 2.500 долара. Али била је спремна да цену спусти и на 1.500 долара. Репортери Ал Џазире су лако пронашли жену која је била вољна да прода своје нерођено дете. Филипинка у шестом месецу трудноће нудила је својг дечака за 2.000 долара плус трошкове њених месечних прегледа и накнаде за порођај.

"Беба је здрава и почела је да се мрда", рекла је трудница репортерима који су се представља и као пар који не може да има децу.

Жена је рекла да ради у Куала Лумпуру, али да јој је виза истекла. Мигрантима није дозвољено да доводе децу у Малезију, а њено дете рођено у овох земљи не би имало држављанство. Репортери су је пратили на ултразвучни преглед уприватној клиници. Жена је одмах рекла да је то клиника на којој могу бити кривотворени документи о рођењу, тако да би потенцијални родитељи били уписани као биолошки родитељи.

Касније су се сусрели са доктором који је потврдио да је таква услуга могућа. Његова накнада је пет хиљада долара да обави порођај и обезбеди фалсификовани извод изи књиге рођених. Рекао је и да је у могућности да потенцијане купце повеже с трудним Малежанкама и странкињама које желе да продају бебе. Кинеске бебе су најскупље и кошрају око 7.500 долара.

"Ако имате новац, све можемо да урадимо" рекао је он и објаснио да до извода долази захваљујући корумпираним службеницима у канцеларији за регистрацију беба.

На питање да ли би званичници могли да праве проблем, доктор је рекао да је то радио много пута и да нема разлога за бригу.

И док нека деца заврше у добрим домовима у којима су жељена те се, с обзиром на почетак њиховох живота може рећи и да су имала среће, неке купују само да би их злостављали. 

"Те бебе купују криминалне организације. Када напуне осам година, користе их као сексуалне раднике за педофиле" објашњава активисткиња НВО Аегиле Фернандез. Аегиле Фернандез истиче да власти мало тога чине како би зауставили ову стравичну праксу и да имају приступ као да их се то не тиче.

Макрои зарађују продајући децу својих проститутки

У потресном истраживању Ал Џазире, и малезијско тржиште секса је уочило да је могуће зарадити од продаје деце, тврди антитрафикинг НВО Тенаганита. Аегиле Фернандез, програмски директор те НВО наводи да су раније сексуалне раднице у случају да остану у другом стању имале обичај да побаце, а да данас намерно остају трудне или их на то приморавају њихови макрои.

"Она се породи, а бебу продају. Тако је зарада утростручена" каже.

Извор: Ал Дажира/Србија Данас

Коментари / 0

Оставите коментар