"Уставни суд БиХ се ставља изнад народа"

Предсједник Комисије за референдум о Дану Републике Српске Синиша Каран рекао је да одлука Уставног суда БиХ о поништавању резултата овог референдума превазилази његове досадашње нелегитимне одлуке, чиме жели да се стави изнад једног народа и грађана Републике Српске и поништи легитимну вољу грађана.

Република Српска 01.12.2016 | 22:29
"Уставни суд БиХ се ставља изнад народа"
"Поставља се питање шта ће бити даље - да ли ће хтјети поништини и изборну вољу грађана", упитао је Каран.

Каран је поручио је да ће институције Републике Српске наћи адекватан одговор и начин да испоштују вољу грађана исказану на референдуму 25. септембра и да ће сљедеће године 9. јануара прославити као и до сада, као Дан Републике Српске.

Он је оцијенио да се Уставни суд БиХ понаша као посебна, четврта, надржавна власт у БиХ, која никоме не одговара, већ само себи. Уставни суд, нагласио је он, својим понашањем показује нелегитимитет у доношењу одлука.

"Стално смо оспоравали чињеницу да најважније одлуке у држави, прије свега уставног карактера, доносе три странца и да се најважније одлуке уставног карактера доносе прегласавањем једног или два народа", рекао Каран.

Уставни суд БиХ је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра зато што је референдум проведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мјери од 17. септембра.

Извор: СРНА

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Референдум (политицари иза народа)

01.12.2016 21:57

Госп. Каране дјелујете као високо сколован цовјек, па би добро било да се тако и понасате. У свим земљама са дугогодисњом демократијом референдуми не знаце ама бас ниста мозе га понистити власт а да не говоримо о дрзавном суду или недај бозе уставном.зато не употребљавајте народ у своје неодговорне игре да би се крили иза народа не станите испред будите одговорни за то сто сте наумили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплика

01.12.2016 22:18

Референдум у демократским државама не знаци ниста.....ај сједи и шути матере ти

Name

Ја

01.12.2016 22:02

Будући предсједник РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

01.12.2016 22:25

Ма он је коњ-тројански..

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В.

01.12.2016 22:38

Додикови десперадоси,дан приче,и наставак пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савез за промјене

01.12.2016 22:47

Треба затразити од Милорада Додика да се изјасни у вези референдумом, одлукама уставног суда, те својим потезима након свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није то бас једноставно

01.12.2016 22:52

Када би било како казе Каран [да је уставни суд по хијерархији 'испод' референдумскје одлуке] становници РС могу сутра доњети одлуку на референдуму да се РС припоји Србији иако устав БХ то не дозвољава. Само ста цемо ако сутра рецимо становници Козарца или Јање, који су вецином муслимани одлуце да се припоје Федерацији, или становници Дрвара, Гламоца, Грахова одлуце да се припоје РС. А по Карану уставни суд им то не мозе забранити јер је то наарод одлуцио на референдуму

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

01.12.2016 23:13

Ти си се ставио изнад народа и теби слични полтрони, срам те било!!! Преварили сте народ, утјерали му страх у кости и украли народну вољу само ради останка на власти, а ти Каране био си највећи комуниста, па највећи СДС-овац а сад велики СНСД-овац, само власт и паре те интересују! Знају људи све, срам те било!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магла ,, магла и само МАГЛА ,,!!

02.12.2016 01:22

Бацање пара ,, боље да су дали пензионерима ,, инвалидима . Људима који сваки дан преврће канте за смеће . И траже шта могу наћи да би преживјели тај дан. Да ти јадни људи сједу па се наједу макар сухог Хљеба а не да неко баца паре у Маглу ударајући се у прса како је неко велики Србин а на крају сваљују кривдицу један на другог да би се извукли из клупка које су сами замрсили. Па ваљда ће и тај вјетар једном ПУХНУТ И ОТЈЕРАТ ОВУ МАГЛУ негдје ЗАУВЈЕК ,, да и овај народ једном прогледа ,,!! НАДАТ СЕ ,,,!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анно1389

02.12.2016 08:50

Пошто забрањени референдум није објављен у службеном листу рс у року од 30 дана од одржавања истог он није ништа друго до анкета једног дијела грађана БиХ. Скупа и безвезе предизборна кампања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

02.12.2016 10:09

Де Кара-не, не тупи и не с...и и ти добро знаш да је све исфолирано и јасно ко дан...Народ у РС никад није постављао у питање 9.Јануара, био је и остао дан РС...,али сте га ви направили као да је свјетски проблем број један, завуците се у брлоге и ћутите и слушајте Бају....

ОДГОВОРИТЕ