Без симптома ХИВ-а се живи и до 10 година

Свјетски дан борбе против сиде обиљежава се данас, а БиХ га дочекује са 24 новооткривене заражене особе ХИВ-ом током ове године. Најмлађи пацијент има 21 годину, најстарији 58 година.

Босна и Херцеговина 01.12.2016 | 13:28
Без симптома ХИВ-а се живи и до 10 година
Од првог дијагностикованог случаја ХИВ инфекције у БиХ 1986. године до краја новембра ове године регистровано је укупно 314 случајева заразе ХИВ-ом.

“У Републици Српској до сада смо имали 107 случајева заражених ХИВ-ом што не представља велики јавноздравствени проблем с тим да треба рећи да је у последњих пет година евидентирано 39 случајева ХИВ/АИДС-а од чега 11 случајева само од прошлог 1. децембра до овог 1. децембра што пали на један начин лампицу”, каже др Слободан Станић.

Љекари тврде да са ХИВ-ом може “нормално да се живи” без икаквих симптома до десет година, мада је сазнање да је особа заражена и даље огроман психолошки шок.

“Имате људе који једноставн знају, имате људе који сумњаују, имате људе који су заиста затечени. Махом су затечени супружници који нису знали. Велику подршку им пружамо разговорима, савјетима”, каже инфектолог Александра Радојичић.

Када се особа зарази сва енергија је усмјерена најприје на прихватање тог сазнања, а затим лијечења. Међутим, много мање је потребно да се све то спријечи. Само је потребно дјеловати на вријеме. Сексуална револуција је у пуном јеку а да младе особе нису сасвим упућене у опасности које их вребају.

Средња школа је добар период за усвајање неких нових знања и управо период кад они мијењају ставове кад можемо да надоградимо њихово знање и да смањимо врсту стигматизације и дискриминације која је присутна када је ова тема у питању, каже Младенка Перић, психолог у Гимназији “Филип Вишњић”, Бијељина

Особе заражене ХИВ-ом након преброђеног шока да су носиоци опаког вируса затим се суочавају са још увијек дискриминаторским односом околине због чега најчешће крију своје здравствено стање.

Много ће година проћи још, каже докторица Радојичић, док људи не схвате да ХИВ није кијавица која се може пренијети тако што заражена особа стоји поред вас.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Генева

01.12.2016 16:09

ЕДУКАЦИЈА СЕКСУЛНА ЈЕ МНОГО БИТНА . КОД НАС ТО НЕМА У ШКОЛАМА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

01.12.2016 19:55

Најбитније јесте вјерски васпитање градјана да они знају да немогу неказњено да крсе Седму Заповјест Бизију која гласи "не цини прељубу". Када би се омладина прдрзавала овие Заповјести Бозије СИДЕ тада неби ни било. Зивимо зато по уцењу своје вјере а не по помодарству која у име напретка и слободне љубави греснике на перфидан нацин води у смрт!