Камиони скенери на граници купе прашину

Два камиона скенера, вриједна 10 милиона марака, која је БиХ прије више од двије године као поклон добила од Кине с циљем разоткривања шверца на граничним прелазима, још нису стављена у функцију.

Босна и Херцеговина 01.12.2016 | 12:40
Камиони скенери на граници купе прашину
Нико још и не најављује када би они могли бити коначно стављени у функцију, па се поставља оправдано питање - да ли се то некоме не жури с покретањем ових камиона, који могу увелико спријечити шверц на границама.

Истина, ствари су се у овом случају, који показује сву неозбиљност институција БиХ, покренуле са мртве тачке тек након што су "Независне" серијом текстова упозориле да је недопустиво и апсурдно да тако вриједна опрема сакупља прашину умјесто да служи основној намјени, спречавању шверца преко граничних прелаза.

Наиме, у претходном периоду надлежне институције, прије свега Регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, лоптицу одговорности пребацивале су са једних на друге.

Тако је скупоцјена опрема коју је БиХ добила као поклон, а коју су друге земље у нашем окружењу купиле и за то издвојиле десетине милиона марка, упала у такозвано врзино коло и није могла служити својој основној намјени.

Проблем је прво био у томе што је изгубљено више од пола године на рјешавање процедура ослобађања дониране опреме од ПДВ-а и царине.

Потом се појавио проблем јер у БиХ није било институције која је имала важећу лиценцу за мјерење високих нивоа јонизирајућег зрачења, коју издаје Регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, а која би извршила контролу код тих камиона, па би се потом могло ићи пред ту Регулаторну агенцију, која треба да да дозволу за рад камиона.

Све те заврзламе су трајале мјесецима да би УИО БиХ почетком октобра објавила позив за достављање понуда за вршење услуга прибављања докумената за добијање лиценце за посједовање и кориштење извора јонизирајућег зрачења.

Из УИО БиХ, којој су и донирана ова скупоцјена возила и пратећа опрема, рекли су нам јуче да је изабран понуђач за вршење услуге прибављања докумената за добијање лиценце за посједовање и кориштење извора јонизирајућег зрачења, те да је поступак потписивања уговора у току.

Наиме, Влада Кине је још прије двије године донирала УИО БиХ два специјализована скенер камиона за контролу увоза робе.

Та донација је требало да помогне да се БиХ снажније ухвати у коштац с организованим криминалом и корупцијом, као и спречавањем царинских и трговинских прекршаја.

Донирана возила омогућавају да се детаљно изврши преглед возила на граници и да буду откривене било какве сумњиве ствари у њима, без уласка у та возила.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Главуџа

01.12.2016 12:13

Главуџа не зна са тим ни руковати

ОДГОВОРИТЕ
Name

манијемогуће

01.12.2016 13:00

Ово је написао неко ко нема појма о овим камионима,ова опрема неможе радити на граничном прелазу,радијус зрачења је минимум сто метара.Локација мора испуњавати посебне услове и имати дозволу надлежне агенције.Дакле информација је половична.Да је нерад у УИО БиХ,јест сто посто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који цариници су исли у Кину на обуку?

01.12.2016 13:15

Измедју осталих са "јацим" стелама исла је у Кину на "обуку" за скенер и лицна пријатељица сефа ЦИ Градиска.примио ју је са ССС па се одједном појавила са ВСС спремом и радним мјестом а њена улога је сива еминенција царине Градиска ако јој неки спидетери не годе готови су а све стеле иду преко ње и исплата кад се плацају услуге се обавља с њом она зна за сваку пару која се договори измедју спедиција и царине она је била у Кини ради скенера а скенер лези а она главна на царини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.12.2016 15:13

Сања се зове тај инжињер

Name

Кинез

01.12.2016 15:29

Јбш границу ако се не шверцује преко ње!Мада Кинези стрељају за мување,код нас би фалило метака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глина

01.12.2016 15:41

А ви се зовете Љубо тракториста из Дубице који 15 година ради у ци Градиска и сад сте ви насли прицати о лоповлуку..па гдје си прије био постењацино уназад 15 година..са таким као сто си ти моземо о постењу прицати али о непостењу ти си трактористо први убједљиво то знају и твоје колеге..зато се покри по глави има вас јос пар сто коментарисете друге а не видите себе..Озна дозна Поткозарце..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

01.12.2016 15:51

Све снима осим кинеске робе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

01.12.2016 20:29

"Који цариници су ишли у Кину на обуку" ... па ишао је Додик, али изгледа да није положио, јер је за њега мало девет дан да би савладао градиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан возац

02.12.2016 22:28

Како могу да раде скенер камиони нпр.на ГП Пресево или Градина,идентицни ономе сто купи прасину на насем терминалу у Градисци? Зато се наса царина уби једуци и пијуци,док им конобари из Силвера носе овале пуне меса и пица,а возаци цекају по два дана да расцарине робу.