"Сарајево да направи искорак ка Београду"

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да бошњачки политичари у Сарајеву треба да направе искорак ка Београду за унапређење односа две земље.

Босна и Херцеговина 01.12.2016 | 11:47
"Сарајево да направи искорак ка Београду"
Иванић је у интервјуу агенцији Бета рекао да ситуација на Балкану "доминантно зависи од односа у троуглу Загреб-Сарајево-Београд" и да би смиривање напетости у тим односима имало врло позитивне импликације по цео регион.

Он је рекао да су отказивање посете председника Србије Томислава Николића Сарајеву и напади на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници највидљивији проблеми који у последње време отежавају односе две земље.

"Заиста сматрам да кључни искорак у томе, јер су проблеми настали због реакције посебно бошњачке стране, треба да дође од бошњачког руководства у Сарајеву. Стичем утисак да су они схватили, стичем утисак да би то желели, али још то нисмо јавно чули. Оног тренутка када се то јавно искаже, мислим да ће се створити претпоставке да се ствари мало ипак уведу у неке нормалније токове", рекао је Иванић.

Он се заложио за тројни састанак лидера БиХ, Хрватске и Србије, али и навео да од таквог сусрета не очекује много, већ да се покаже да кључни људи три земље могу сести заједно и у "нормалној атмосфери" попричати о политичким темама и створити мало позитивнију слику о међусобним односима.

"Реално мислим да највећи искорак треба да уради пре свега Загреб и посебно, могу слободно рећи, Сарајево, зато што је до тензија између Сарајева и Београда дошло због отказивања посете господина Николића, која је била последица бошњачке политичке елите која је то тражила, да је дошло до тензија због напада на господина Вучића а да нико за то није одговарао а што опет није производ никаквих негативних односа било Бањалуке било Београда", рекао је Иванић.

Он је рекао да је идеја о таквом састанку његова, али да је питање да ли ће она добити подршку.

"Ја мислим да пре краја јануара, почетка фебруара није реално очекивати такву врсту састанака под условом да буде политичке спремности на свим странама", додао је.

На питање када се може очекивати посета председника Србије Томислава Николића Сарајеву, Иванић је рекао да то "зависи од односа господина Николића, Вучића и (Бакира) Изетбеговића".

Он је додао да разуме резервисаност Београда док не дође до јаснијег сигнала из Сарајева да су лидери Србије добродошли.

Иванић није желео да коментарише предстојеће председничке изборе у Србији.

"Мислим да није добро да се ми из РС петљамо у политички живот Србије. Ја сам се тога увек чувао. Наше је да сарађујемо с лидерима Србије ко год да је. Ја искрено имам јако добре односе и с господином Вучићем и с господином Николићем, али неке фаворите не бих имао, јер мислим да би било мало и препотентно од нас из РС да то овде радимо", рекао је Иванић у интервјуу агенцији Бета.

"Дејтон једини могући оквир за БиХ"

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине изјавио је да је Дејтонски споразум једини могући оквир за функционисање БиХ јер ни у међународној заједници, ни унутар БиХ нема политичке сагласности за његову промену.

Иванић је рекао да проблем БиХ није Дејтонски споразум, већ недостатак поверења између народа и политичких елита, као и да су неслагања и различите визије главна кочница на европском путу.

Иванић је рекао да је "Дејтон такав - какав је и једини могући оквир" у којем БиХ може да функционише и да би "било паметно прогласити мораторијум на расправе о променама устава, јер нема ни минималних шанси да се о томе постигне политичка сагласност, ни међународна а још мање унутар БИХ".

Као један од разлога због којих је потпуно нереално веровати да уставни оквир може да се промени, Иванић је навео "три потпуно различите визије БиХ".

"У Сарајеву би волели БиХ без ентитета, у Бањалуци независну Републику Српску (РС) ако би могло, а Мостар би хтео трећи ентитет, ако може", рекао је он.

Неслагања и различите визије, по Иванићевом мишљењу, коче и процес европске интеграције БиХ, а помака на том путу, како је рекао, неће бити док се не промени политичка клима.

"БиХ неће добити статус кандидата за чланство у ЕУ док год је у јавности и у медијима присутна по конфликтима", рекао је Иванић и додао да поред одговора на упитник ЕУ, што је технички део посла, БиХ мора да "промени општу слику" и да "направи позитивнији политички амбијент" што подразумева и "спремност политичке елите на договоре и компромисе".

"Надам се да ћемо успети да променимо тај имиџ и покажемо да је и у оквиру Дејтонског споразума могуће доћи до решења. Увек понављам да ће разумни људи у сваком правном оквиру доћи до решења, а неразумни људи у најидеалнијем правном оквиру неће имати решење. Дакле, није проблем БиХ Дејтонски споразум и начин доношења одлука, проблем је недостатак поверења између народа и политичких елита и то је најважнија ствар која се у периоду пред нама мора градити - вратити поверење између људи и правити договоре и компромисе", рекао је Иванић.

Као први предуслов да се то и оствари Иванић је навео "спремност политичких лидера да понесу мало политичких ризика", али је рекао да највећи искорак треба да направи бошњачка страна.

"Мислим да кључ и највећи искорак треба да се деси код најбројнијег народа БиХ, бошњачког. Предуслов за све то је коначно схватање да је РС реалност у БиХ, као што је највећи део српске политичке структуре прихватио да је децентрализована БиХ реалност. Ако то прихватимо, ако и једни и други прихватимо да нема ниједног екстремног решења, онда ће бити створене претпоставке да се направи искорак и да се дође до позитивнијег амбијента", рекао је Иванић.

На питање да ли би сагласност два ентитета око једног заједничког датума за обележавање макар симболично била знак поверења међу народима, Иванић је казао да су"дани и датуми најемотивније ствари око којих постоје разлике" и да зато сагласност око једног датума није реална, али да би се можда могла постићи око два датума.

"Ја искрено сматрам да би се могао правити компромис када би се 21. новембар, дан потписивања Дејтона, прихватио као празник, што из Федерације не желе, али и 25. новембар, као празник кога из Федерације желе, а у РС не. Мислим да око једног датума није реално постићи сагланост, око два надам се да јесте. Не могу гарантовати, али надам се да јесте", рекао је он.

На питање како се референдум о Дану РС одразио на положај тог ентитета, Иванић је рекао да је стање "мање више исто" и да се "ништа спектакуларно није променило", али и нагласио да је покушај да се Србима забрани да славе датуме који су им битни "највећа грешка политичких лидера Бошњака" који су тиме помогли председнику РС Милораду Додику да победи на локалним изборима.

"Референдум у РС је био одговор на покушај укидања 9. јануара, Дана РС", рекао је Иванић који је и оценио да је Додик хтео да га искористи "не само да се потврди 9. јануар, већ и да се добије тема која је њему помогла да победи на локалним изборима".

"Он, у ствари, највећу зхавалност дугује политичким лидерима у Сарајеву који су му дали ту тему и омогућили му да победи", додао је.

Што се тиче референдума о независности РС Иванић је рекао да то "постоји као својеврсна претња о којој владајућа СНСД стално говори" али да у овом тренутку то није реално, пошто "не би добио подршку ни од кога, ни од Београда".

"То би био авантуризам од кога би штету могли да имају Срби. То је можда прича која лепо звучи али је потпуно нереална", рекао је Иванић.

Став да РС има будућност једино као независна Иванић је одбацио као поједаностављену слику, реаквши да "РС има шансу као врло висок степен државности спрског народа унутар БиХ".

"Све кључне ствари од којих зависи живот обичног човека се догађају на нивоу РС, и здравство и школство и пензије и образовање и путеви... све је на нивоу РС. То је српском народу у овом тренутку и у овим политичким оквирима сасвим довољно... Ми наравно имамо намеру да бранимо РС и њену уставну улогу али очекивати да је овог тренутка могуће нешто више је потпуно, потпуно нереално", рекао је Иванић.

На питање какав је његов став о чланству БиХ у НАТО, Иванић је казао да је прерано за ту тему и поновио да би препоставка за улазак БиХ у НАТО била да све земље региона и Србија буду чланице тог војног савеза.

"Без тога да све земље у региону буду у НАТО, БиХ не може ући. Претпоставка да БиХ уђе у НАТО јесте да је Србија у НАТО. Док год није, није реално очекивати да ће било који српски политичар гласати да се уђе у НАТО, јер би то била поновно подела српског народа, а ја не видим који српски политичар то може да уради. Према томе, дугорочно питање сагласности српских политичара у БиХ да БиХ уђе у НАТО зависи од тога шта ће бити са Србијом", рекао је Иванић у интервјуу агенцији Бета.

Извор: Бета

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бм69

01.12.2016 10:59

Људи моји сваки дан иста прича ,иста матрица.Овај човјек годинама понавља једно те исто и опет је у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

01.12.2016 11:11

Лупаш празну сламу Иванићу, дај окрени се ономе зашто су те изабрали, пензија ми је мала, питам се само докле ћете замајавати нас сиротињу и ви као опозиција и позиција наравно, нека вас је све акупа срамота, зар ти није плата 25 пута већа од моје пензије, а за банефиције да и не говоримо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

01.12.2016 11:36

па о томе прича овај горе "хм".. .. да буде апсурд већи, ту плату која је по теби 25 пута већа од твоје пензије Иванић прима из буџета Босне и Херцеговине, а не из буџета Србије .. Е моји Срби... никад се ми научити памети нећемо.... Док они србују и примају велике плаће, ми обични мали људи србујемо и гладујемо ...

Name

хм

01.12.2016 11:15

Цитат :"Без тога да све земље у региону буду у НАТО, БиХ не може ући. Претпоставка да БиХ уђе у НАТО јесте да је Србија у НАТО. Док год није, није реално очекивати да ће било који српски политичар гласати да се уђе у НАТО, јер би то била поновно подела српског народа, а ја не видим који српски политичар то може да уради. Према томе, дугорочно питање сагласности српских политичара у БиХ да БиХ уђе у НАТО зависи од тога шта ће бити са Србијом", рекао је Иванић у интервјуу агенцији Бета." .... Па добро..хајде да једном за сва времена нешто разјаснимо, ..да ли Младен Иванић и други представници Срба у БХ институцијама примају плату из буџета Р Србије, или из буџета Босне и Херцеговине?? Кога они заступају БиХ или Србију!? свака част Србији, ја збиља поштујем њихов избор, и ако одлуче бити изван нато-а, али и да уђу у тај савез.... АЛИ који враг њихов избор има са избором Босне и Херцеговине о томе хоће ли или неће у нато...??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

01.12.2016 11:33

Па била је и Југославија...

Name

меха

01.12.2016 11:34

ТУРОПОЉАЦ опет исто ДИПР

Name

МИГ 21

01.12.2016 12:06

Нећемо у НАТО ко хоће нек иде брате слободно није под морање шта више неко нешто мора ма не мора људи нико ништа ?

Name

ре драганце

01.12.2016 12:34

Само патите за Југославиом сви радили и све исло у Београд ви узивали други плацали ал сад нема висе тога!!!!

Name

Да није смијесно било бих залосно

01.12.2016 11:39

У БиХ-а, бих нај боље било да се зарати поново а како ствари стоје то це се и десити у не бас тако предалеком перијоду, само назалост опет це страдати биједа, сиротиња и постен народ. А требало бих да се народ удрузи заједно без обзира на вјеру, нацију или било какву етницку припадност и да ове данасње политицаре све унисти и на власт постави генерације које се родиле послије рата. Засто? Зато сто ја мислим да обицан народ у великом проценту данас сарадзује и комуницира и не гледа толико на етницку припадност колико ови данас политицари ту прицу форсирају и трују народ с тиме. Мислим да бих до сада обицан народ сватио у цему је проблем и како БиХ треба да изгледа и дали треба да се распане или тотално нестане. Јер ови политицари само лазу и краду и себе гледају и сваљују једни на друге. И овај Иваниц исти прица како треба народ помирити, како требају разговарати све три стране и тд итд, а онда казе да РС неби требала да се мијеса у политику Србије и око тога ко бих требо бити пресједник а онда казе да БиХ немозе у НАТО док невидимо ста це Србија урадити. Па гдје ту когика и ко кога овдје прави будалом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако треба

01.12.2016 12:34

Тако треба водити политику, разумно и мудро, како то ради Младен Иваниц. Одмјерено, никог не вриједја никога. Један од ријетких политицара таквог формата у БиХ.

Name

Нисам ја свегам

01.12.2016 12:07

Сарајево сте Ви, Госп. Иванићу ! Ста чекате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прст_на_цело

01.12.2016 12:09

Иваницу пусти Нато и остале супље. Иди тамо покрени несто у СЗП. Пропадате себицни цовјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

01.12.2016 12:27

све можемо само без додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИВАНИЋ

01.12.2016 13:33

Нисам ја крив за ништа,мајке ми! Сви су други криви !

ОДГОВОРИТЕ
Name

све мозе само без вас троице

01.12.2016 14:35

Иваницу бакир мисли на колинду не на Вуцица Бакира сколује цовиц а цовица додик треба то да знас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

01.12.2016 16:36

Па то је сто пута реко, поцео је ко Милорад. Понавља једно те исто док га лалаке не заболе. Досадан лик, без идеја. Кога занимају у овој дрзави њихови трилатерални састанци? Народ нема од цега да зиви, на ту тему реци несто госп.Иваницу. Пуно сте се ви политицари похасили, бит це опет метла говнара.

ОДГОВОРИТЕ