Хапшење радикала, па нова поглавља!

Србија ће се у наредном периоду суочити са притисцима из Брисела због случаја троје радикала чије изручење од Београда тражи Хашки трибунал, пошто их је оптужио за непоштовање суда.

Србија 01.12.2016 | 11:43
Хапшење радикала, па нова поглавља!
Ово за "Новости" потврђује и председник Савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић:

"У следећем извештају о свом раду који ће Трибунал поднети Савету безбедности апострофираће се питање неизручења радикала, а онда ће се та тема из УН изместити у Брисел, јер ће Трибунал лобирати ка ЕУ и њеним чланицама да нас притисну да то питање решимо."

У пракси, то би могло да значи да неке земље Уније неће пристајати на отварање нових преговарачких поглавља са Београдом док се радикалска тројка - Јово Остојић, Вјерица Радета и Петар Јојић не нађе у Хагу!

Случај ових функционера СРС, за чије је хапшење издат захтев још у јануару, додатно се закомпликовао, јер је Трибунал у уторак обелоданио да од 5. октобра постоји и међународни налог за њихово привођење. Они се, иначе, терете да су у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, претили, застрашивали и нудили мито сведоцима.

Поводом најновијег потеза хашких делилаца правде, премијер Александар Вучић у среду је поручио:

"Немојте да бринете, Србија ће поштовати своје законе и међународне норме и неће угрозити ни своје грађане, ни свој углед у свету."

Вјерица Радета, Петар Јојић, Јово Остојић


С обзиром на одлуку Вишег суда у Београду, по којој нема законских основа за хапшење и изручење троје чланова СРС, Љајић каже да су Влади руке буквално везане:

"Дужни смо да поступамо онако како је рекао Виши суд. Ко сме да учини било шта другачије? Србија је мање-више окончала сарадњу са судом у Хагу, готово стопроцентно, а овај предмет се разликује од неких ранијих захтева за изручења. То су тада била 'питања свих питања' и главна политичка препрека не само на нашем путу ка ЕУ него и уопште у односима Србије и међународне заједнице."

Поводом предмета "Јојић и други", "Новостима" је недавно из Трибунала пренето да је "тренутна несарадња Србије у поступку за непоштовање суда преокрет и да представља корак уназад у сарадњи с Међународним кривичним судом за бившу Југославију, што је и председник Трибунала Кармел Ађијус већ нагласио у свом обраћању Савету безбедности у јуну 2016":

"Србија је дужна да у потпуности сарађује с Трибуналом у складу с резолуцијама СБ УН и Статутом Трибунала којим му се даје примат над националним законодавством Србије. У прошлости, Србија је била спремна да изручи оптужене у поступцима за непоштовање суда, и заправо исти судија у Србији који је у мају 2016. одлучио да се троје оптужених у предмету 'Јојић и други' не изруче Трибуналу, донео је потпуно супротну одлуку у 'предмету Петковић' неколико година раније."

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у среду да се заправо ништа ново није догодило, осим што је скинута ознака поверљивости са налога Хашког трибунала:

"Нисмо променили став, а ако буде неких промена, јавност ће о томе бити обавештена."

Коментаришући оцену Европске комисије да Србија не сарађује довољно са Хагом, Дачић је рекао да "ни они сами више не знају шта ће да измисле":

"Ово није потерница за неким ко је извршио ратне злочине већ за, колико сам обавештен, непоштовање суда."

НОВА ОЦЕНА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Председник Трибунала Кармел Ађијус требало би да представи свој следећи шестомесечни извештај СБ УН до краја године и он ће, како нам је пренето из Хага, садржати најновије информације о тренутном статусу поступка за непоштовање суда у предмету радикалске тројке, као и оцену сарадње Србије у том предмету.

СЛУЧАЈ ПЕТКОВИЋ

Љубиша Петковић изручен је Трибуналу у мају 2008, такође због оптужби за непоштовање суда у процесу против Шешеља. Тадашњи Окружни суд донео је одлуку да су услови за изручење Хагу испуњени, иако је реч о готово идентичном случају због ког траже радикале.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

01.12.2016 11:58

Ако их Србија изруци Хагу понизице саму себе тако сто це негирати свој суд који је рекао да нема основа за изруцење троје радикала.Србија је вец одавно на кољенима и по њој газе гао сто је Садам Хусеин газио по тепиху испред своје резиденције на којој је био Бусх младји....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

01.12.2016 12:10

УМЈЕСТО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИДЕМО У ЕВРОАЗИЈСКУ УНИЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

види,види

01.12.2016 12:12

Хајде да мало зезамо Хаг.Шипак.Ми смо ти који уживају у пушењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

01.12.2016 12:42

Ја мислим да је јово вехабија :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

01.12.2016 13:26

Нема везе са Радикалима. Вучић је тема. Нато. Или Нато или рушење. То су зликовци који траже само свој интерес. Ако им је обећао, или испуни или идеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

струмфета

01.12.2016 18:49

Е моја Србијо стално уцјене,услови нови ......једини вама се постављају уцјене.....докле бре људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микица

01.12.2016 20:08

Па нормално, Србија је прихватила да сарадјује са Хаагом. Знаци ако је сад неки закон зацкољица, мора га мјењати и ове ретардињосе послат пред суд. Ознака-ХИТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трибуналци

01.12.2016 21:08

Шта су ово троје криви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

04.12.2016 20:48

Овај је луд Србија није Хаска ИГРАЦКА

ОДГОВОРИТЕ