Нова ужасна дрога стигла у Београд

Гамахидроксибутират (ГБХ) познатији као течни екстази или дрога за силовање недавно је откривен код четворице Београђана, али је много дуже присутан на српском тржишту наркотика и ради се о изузетно опасној дроги која у довољној дози може и да убије!

Србија 01.12.2016 | 07:48
Нова ужасна дрога стигла у Београд
ГБХ, како незванично сазнајемо, није често у продаји и не може се наћи на сваком кораку, јер, како објашњавају наши извори, у Србији стиже само када је неко прошверцује, зато што код нас нема лабораторија за њену производњу.

Психијитар који је учествовао у лечењу великог броја зависника Ненад Барачков каже да је ГБХ заправо лек за спавање који у Србији није на листи лекова и због тога је нелегалан.

"Такозвани течни екстази изазива дубоку успаваност и због тога га зову дрога за силовање. Жртва је потпуно омамљена, уз праву дозу, спаваће око пет сати и нећете моћи да је пробудите на дуже од неколико секунди, након чега ће опет заспати" објашњава Барачков.

Како додаје, стање омамљености дрогом је блиско коми.

"Као и код свих лекова који делују седативно довољно велика доза може да доведе до коме, али и до смрти" додаје Барачков.

Како каже Барачков, име екстази није оправдано, јер ГБХ није повезан са том дрогом.

"Ипак, врло мала доза, која неће довести до успављивања може да утиче да се онај ко је користи опусти и заборави бриге" истиче наш саговорник.



Фото: Профимедиа

Како објашњава, за омамљивање и губитак памћења довољно је неколико милитара ГБХ, а жртва се буквално неће сећати било чега што се током омамљености догоди.

О дејсту ове дроге опширно је писало Аустралијско министарство здравља, које наводи да ГБХ нема никакве везе са екстазијем, јер не садржи МДМА, али да мале дозе које се уз алкохол узимају на журкама могу да делују тако што подстичу еуфорију, а наводно делују и као афродизијак.

Управо због тога се повезује са екстазијем, знатно распрострањенијом дрогом чији састојак МДМА даје кориснику, енергију и осећаје еуфорије.

Како изгледа?

Они даље наводе да је та дрога провидна, а нема ни специфичан мирис што је чини неприметном. Укус јој је сланкаст па се због тога лако меша са жестоким алкохолним пићима, а да се не осети.

Додатни проблем код ове дроге је што њен "квалитет" не може бити проверен, па се са сигурношћу не зна колика је концентрација којих супстанци у бочици. Тако се са сигурношћу не може знати шта је "довољна" доза и лако може доћи до предозирања и смрти.

Цена нестабилна

Течни екстази најчешће се продаје у фалишацама од 20 милилитара које су исте као и капи за очи. Цена ове дроге варира, па се тако може наћи за 20, али и 50 и више евра по флашици.

Највећа полицијска заплена

Полиција је прошле недеље успела од четворочлане банде у Београду да заплени чак 4,5 литра ове дроге. Ухапшени су тврдили, да је нису продавали, али су код њих пронађени и записи о дужницима и продаји. Они су дрогу растурали по београдским клубовима. Група је такође навела да су припадници ЛГБТ популације, те да су дрогу користили за "чишћење" пре односа.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бск

01.12.2016 18:41

Увозник вуциц

ОДГОВОРИТЕ