Поново захтјев за стечај „Елвака“

Директор бијељинске фирме „Елвацо“ Срђан Текић по други пут је поднио захтјев за стечај овог предузећа наводећи као разлог блокаду рачуна, огромна дуговања која премашују вриједност капитала и немогућност проналаска партнера који би инвестирали у ову фирму.

Република Српска 30.11.2016 | 22:46
Поново захтјев за стечај „Елвака“
У Окружном привредном суду у Бијељини јутрос је одржано рочиште на којем је Текић изнио разлоге због којих је затражио стечај ове фирме, чланице Бобар групације.

Текић је за ЦАПИТАЛ рекао да су се након што је први пут поднио захтјев за стечај појавили инвеститори који су били заинтересовани да уложе у „Елвацо“, те да је због тога повукао приједлог за отварање стечајног поступка.

Најозбиљнији инвеститори, према његовим ријечима, били су из Белгије, али су и они одустали након што су се увјерили “колико је овдје компликовано и несигурно улагати”.

„Они су били вољни да уложе значајан капитал у „Елвацо“, међутим, када су сагледали тржиште, наше законе и привредни амбијент, одустали су уз образложење да би то улагање било веома ризично“, рекао је Текић.

Он је истакао да му након тога није преостало ништа друго него да поново затражи стечај, с обзиром на то да су дуговања „Елваца“ изнад капитала, а да су му рачуни дуже вријеме блокирани.

„Дуговања „Елваца“ износе 24 милиона КМ, а капитал 22 милиона. Такође, рачуни предузећа су блокирани још од децембра 2014. године, односно од пропасти „Бобар банке“, нагласио је Текић и додао да је нови приједлог за стечај поднио у августу.

Казао је да су највећа дуговања према „Бобар банци“ и то око седам милиона КМ и Инвестиционо развојној банци (ИРБ) РС у износу од 6,5 милиона КМ.

Кредит који је ИРБ одобрила „Елвацу“ под истрагом је Министарства унутрашњих послова РС, а документација о овом зајму раније је изузета из предузећа.

Текић је истакао да, иако је пракса у РС показала да 99 одсто предузећа која оду у стечај више никада не проради, вјерује да „Елвацо“ може наставити да ради.

„За оволики дуг крив је онај ко је узимао кредите, али исто толико су криви и они који су неопрезно улагали и давали новац предузећу“, истакао је Текић.

Он је подсјетио да је са фирмом „Римеко“ из Сарајева још раније склопљен уговор о закупу простора и да та фирма и даље ради ту.

Иначе, „Елвацо“ је, након што су му 2014. блокирани рачуни, формирао фирму „Елвацо стеел“ како би могао да настави са производњом.

Текић је раније упозорио Управни одбор „Елваца“ да се из тог предузећа сваки мјесец извлаче велике суме новца кроз послове са повезаном фирмом „Елвацо стеел“ те затражио да се то пријави органима надлежним за организовани криминал.

(Цапитал.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

30.11.2016 19:21

Ни Слобо ни Каја нису успјели да "спасу" Елвацо? Они тако успјешни, и ништа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

01.12.2016 07:14

Хоће људи да све покупују за џабе..Од компаније бобар неће ни име остати, нико не каже да је покојни Бобар те све фирме држао ради социјалног мира, да никог није хтео да отпусти, иако су те фирме биле губиташи. Него се сад појавили, КАЈО да преотео осигурање, Гоци и Зоран дебели дринатранс...Није Дарко Јеремиц бзвз у кућном притвору. ТО су му ови људи направили да им неби био сметња да покупују ово што је остало за багателу.Зоран је испао највећи лажов и.преварант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пума

01.12.2016 13:50

Дарко је без везе лик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

постени јадни радник

01.12.2016 19:13

Сви су исти све лопов до лопова

ОДГОВОРИТЕ