Шокирала сам мајку, свађале бисмо се

Глумица Мира Фурлан уочи премијере "Јесење сонате" Ингмара Бергмана у Ријеци гостовала у разговору "О мајкама и кћерима с Миром Фурлан" откривши у врло емотивном наступу бројне детаље из свог бурног односа с мајком. Разговор се десио на ријечком Филозофском факулету.

Регион 29.11.2016 | 21:07
Шокирала сам мајку, свађале бисмо се
- Биле смо блиске, али смо се и свађале - уводно је рекла позната глумица, нагласивши да ју је увек занимала прича њене мајке, као и целе породице, у којој су се испреплели сви наши етнички сукоби, сва политичка стајалишта и сви углови гледања.

- Моју маму је напустила њена мајка тако да је одрасла као сироче и одгајана је по туђим фамилијама. Спасла ју је професорка у гимназији, жена која је с временом постала моја "бака". Занимљиво је да је притом мајка обожавала оца мада нису заједно живели и препустио ју је другима. О томе се с њом није могло разговарати, због чега до данас жалим. Њен отац, а мој прави деда био је специфична особа, салонски социјалиста и добротвор који је између два светска рата путовао по Европи и помагао многима, а своју је ћерку оставио да је одгајају непознате породице. Завршио је трагично, тако што је на почетку Другог светског рата убијен у немачком концлогору - почела је исповест.

Говорећи о својим родитељима, Мира Фурлан је тату осликала као ексцентричну и занимљиву особу, који је у породици био "други", додајући да му није било лако у ситуацији којом доминирају жене, што је произлазило из бројчане предности три жене према једном мушкарцу.

- Ми нисмо били класична породица, него четворо различитих људи који живе заједно. Ја нисам могла да бирам породицу, али имала сам срећу са својом - додала је глумица.

- Моја мама је била врло музикална и љубитељ позоришта, интелектуална особа, широко образована јер је завршила француски и југославистику. Радила је библиотекарка, а занимљиво је да је измислила нови начин сортирања књига због чега су је често позивали широм Европе. Представљала га је у Копенхагену, Келну, Франкфурту...

Однос између маме и ћерке постао је напет када се “девојчица Мира почела китити”, а мајка је била посве згранута и шокирана када је ћерка - пробушила уши. Приговорила јој је, присећа се глумица, да се не сме спустити на тај ниво.

- Та врста неспоразума водила је до сталних драма, сукоба и мирења, што је сигурно утицало и на мој избор професије. Мама, која је цели живот тражила љубав, и ја стално смо се вртеле у емоционалним круговима, при чему се она обично осећала кривом и извињавала се. Била је неумерена у својој љубави према мени па би ми након свађа писала покајничка писма.

“Драга Мирице, ево ти опет пишем покајничко писмо”, почела је да чита глумица на ивици суза речи мајке која се разболела и умрла када је Мира имала 16 година. Из писма у којем ћерку назива и “мали Мирек” сазнајемо да мајка жали што се “дохватила грубих речи” и бацила их у смеру ћерки, али то правда својим иритантним импулсом доброг ученика, штребера, “одликашком појавом”.

“Све чиним најбоље што могу, али очекујем похвалу”, појашњава у писму мајка ћерки с којом се по свему судећи раније посвађала због неке куповине.

"Моја мајка никад није имала маску, ми смо биле два људска бића", закључила је своја сећања на мајку видно потресена глумица, додајући да је у односу мајке и ћерке важно “право на криву реч” јер “не можеш имати однос ако стално ходаш по јајима".

Извор: Јутарњи.хр
Фото: Мира Фурлан

Коментари / 0

Оставите коментар