Пет дана службеница, викендом димњачарка

У мору парадокса и предрасуда на овим просторима постоје и они који успјешно пркосе стереотипима. Једна од таквих особа је и Дајана Ђурић која разбија табуе о типично мушким пословима.

Босна и Херцеговина 28.11.2016 | 22:53
Пет дана службеница, викендом димњачарка
У посљедње вријеме није риједак случај да жене таксирају, возе камионе и аутобусе или се баве неким другим пословима који се углавном приписују мушкарцима. Своје штикле и женску гардеробу, бар док је на послу, ова двадесетшестогодишња Брчанка је замијенила димњачарским одијелом и чизмама.



Једна од ријетких димњачарки у БиХ за МОНДО каже да је "гаравим послом" почела да се бави са оцем када је имала само шест година, док је први димњак самостално "средила" са својих десетак година.

"Овај посао сам завољела од малих ногу и не планирам да престанем да радим. У фирми водимо рачуна о младим кадровима и сада имамо једног десетогодишњег дјечака који се успјешно носи са изазовима димњачарског заната", рекла нам је Дајана, једини професионални димњачар у БиХ.



Иако је факултетски образована и од недавно запослена као референт за проблематику Рома, ова вриједна дама своје слободне викенде не проводи одмарајући него освајајући брчанске кровове.

У народу постоји вјеровање да су димњачари синоним за срећу па многи када их угледају хватају се за дугме или димњачаре покушавају додирнути у нади да ће им бити талични.

"Таквих ситуација има на претек посебно међу малишанима којима успут поклонимо и понеки 'негро' бомбон, док се мушкарци углавном хватају за главу јер им је необично да се жена бави овим послом", каже у шали Дајана.



Као у сваком послу тако и у димњачарству технологија је напредовала па у зависности од стања димњака и метода које је потребно примијенити за чишћење се потроши од неколико минута па до неколико сати.

"Најгоре одржавани димњаци су у државним институцијама, тржним центрима и пекарама. Нешто боље стање је у стамбеним зградама и објектима", рекла нам је Дајана уз савјет да је димњацима и ложиштима "њега" потребна минимум једном годишње.

Иако је физички напоран и одговоран, овај посао је препун анегдота и смијешних ситуација. Једна од таквих Дајани се догодила када ју је на радном задатку "стартовала" дјевојка.

"Мислећи да сам мушкарац тражила је број телефона да се боље упознамо. Када сам јој рекла да сам и ја женско посрамила се и изашла из куће, а ја сам наставила са послом", сјећа се Дајана.

Дајана нам је на крају разговора истакла да у БиХ не постоји школа за димњачаре и да се она за тај занат образовала у Београду. За продубљивање знања и вјештина никад није касно па ако имате питања у вези димјачарства будите слободни да се обратите овој интересантној дјевојци и њеној породици која ће вас радо саслушати и дати потребне смјернице.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

лоло

28.11.2016 15:12

Овакве жене су за поштовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

28.11.2016 17:13

Свака јој част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.11.2016 20:53

Ми у Бањалуци имамо чистачице пиштоља викендом.Радним данима су фине студентице, банкарке, владине службенице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

29.11.2016 05:03

Она није за пиштоље него за димљаке зар не конташ пиштољи је не интерсују

ОДГОВОРИТЕ