Производи из Кине опасни по здравље

Преносне електричне светиљке и машинице за шишање које представљају ризик од пожара и струјног удара, маске за мобилне телефоне, дечије лутке и бицикли, скејтборди и кућне љестве, чије је поријекло углавном из Кине, само су неки од несигурних производа који су ове године повучени са тржишта БиХ.

Босна и Херцеговина 27.11.2016 | 10:30
Производи из Кине опасни по здравље
Прописи приликом увоза у БиХ се неријетко крше, а највише штете трпе потрошачи, односно грађани који због непознавања квалитета производа често опасности излажу и своје здравље.

Према званичним подацима Агенције за надзор над тржиштем БиХ, само у 2015. години са тржишта БиХ уклоњено је близу 23.000 спорних, односно несигурних производа.

Данијела Драговић, из Агенције за надзор над тржиштем БиХ, каже да међу уклоњеним производима предњаче играчке и опрема за дјецу, те електрични уређаји који се користе у домаћинствима, а сви су у БиХ углавном увезени из Кине.

Драговић наглашава да постоје правни прописи који морају бити испуњени како би се производ могао наћи на тржишту БиХ.

Међутим, правни прописи приликом увоза се крше, а велики број спорних производа у овој години већ је уклоњен са полица БиХ.

"Ми контролишемо само производе који су већ стављени на тржиште, те ако установимо да има оних који нису сигурни, односно који угрожавају здравље и живот потрошача или њихове имовине, онда у сарадњи са инспекторатима Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко Дистрикта вршимо уклањање истих. Сврха наше агенције је да се на тржишту БиХ налазе само сигурни производи", појаснила је Драговић.

Она је додала да одговорност за производе сноси произвођач, односно увозник, а казнену политику спроводе надлежне управе за инспекцијске послове.

Према ријечима предсједнице Клуба потрошача Тузланског кантона, Гордане Булић, несигурност код потрошача у БиХ постоји, међутим, њихов ангажман мора бити много већи када је ријеч о овој проблематици.

"Грађани нам углавном упућују позиве забринутости. Нажалост, ситуација је таква да овај проблем није заступљен само у БиХ, него се овакви гафови дешавају и у свим земљама региона - Србији, Македонији, Црној Гори, као и Хрватској која је у Европској унији", каже Булићева.

Истакавши да у БиХ до данас нису спроведена посебна истраживања када је ријеч о сигурности производа широке потрошње, Булић је казала да се тренутно врши појачан инспекцијски надзор, пише Клиx.ба.

"Такође, из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ које је надлежно за заштиту потрошача имамо информације о њиховим активностима које су подузели, међутим ризик на тржишту увијек постоји", наглашава Булић.

Потрошачима се савјетује да обавезно читају декларацију производа која треба садржавати назив, тип или модел производа те назив и пуну адресу произвођача, а за увозне производе и назив и сједиште увозника, као и земљу поријекла.

Такође, потрошачима се препоручује да између осталог прије куповине истраже производ, провјере његову исправност на мјесту куповине и увјере се да нема видљивих физичких оштећења.

(Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Купац

27.11.2016 10:04

Па засто би купци истразивали, то би требали да истразе инспектори трзне и других струка приликом увоза. Ал они као и цариници у Градисци то претарифирају и онда одговара стандардима за увоз. А кафа цасти је наравно као да се пије на Менхетну

ОДГОВОРИТЕ